Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obžaloba: Postiženou Ivanku zneužíval příbuzný!

Autor: Jana Ulrichová, koj - 
3. listopadu 2010
15:42

Případ, na který upozornil Blesk, začal včera projednávat Okresní soud v Lounech. Z pohlavního zneužívání (tehdy patnáctileté), na invalidní vozík upoutané Ivanky (18) se zpovídá J. K. (44), který podle žaloby v době, kdy byl silně závislý na drogách, handicapovanou dívku osahával. Ta o svém zážitku mluvila už dříve, například v lázních před psychologem, který doporučil matce, aby se obrátila na policii. Případ nabral na obrátkách ale až poté, co se svěřila redaktorce Blesku Heleně Lacinové.

Blesk o dívce psal vloni. Byla vybrána v rámci projektu Blesku Srdce pro děti, do kterého přispíváte penězi i vy. A právě i díky čtenářům Blesku dostala Ivanka upravený počítač, aby mohla komunikovat se světem.

Tehdy se redaktorce Blesku svěřila, co zažila. Teď se její případ dostal k soudu. Podle obžaloby vešel J. K., který tehdy žil s rodinou ve společné domácnosti, do Ivančina pokoje, přisedl si k ní na postel a osahával ji na prsou. Dívka to u soudu potvrdila.

„Sahal mi na prsa pod oblečení. Pokaždé jsem pak dostala čokoládu jako úplatek. Řekl, ať o tom nemluvím, hlavně před matkou,“ řekla. Znalkyně Ivana Mikuličová (50), která Ivanku vyšetřovala, uvedla, že její tvrzení vychází zřejmě z reálného zážitku.

Obžalovaný všechno popírá

Obžalovaný to ale popřel. „Nic takového jsem neudělal. V životě jsem se té dívky nedotkl,“ prohlásil. Zároveň ale přiznal, že v době, kdy žili společně, byl silně závislý na drogách. „Denně jsem bral gram pervitinu, marihuanu a lysohlávky. Teď se ale léčím. Už rok jsem čistý, nepiji ani kávu,“ dodal.

Neutěšený obraz společného soužití, v němž Ivanka vyrůstala, vykreslila u soudu i její matka. „Bral drogy a pak nás napadal. Byl agresivní, často to řešila policie. Někdy jsme se i prali, protože dceru urážel. Nadával jí kvůli tomu, že je postižená,“ řekla s tím, že nyní už společně nežijí. Odstěhovaly se do jiného města. Ivanka dál navštěvuje speciální školu a ve volnu obsluhuje v nově otevřené kavárně v knihovně. Soud s J. K. bude pokračovat koncem listopadu.

Ivance už bylo 18 let. A i když je podle znalců intelektuálně na úrovni mladších, je svéprávná a Blesku podepsala písemný souhlas se zveřejněním osobních údajů. Jen proto smíme uvádět dívku (kterou čtenáři stejně už znají z článku o pomoci projektu Srdce pro děti) celým jménem i s nezakrytým obličejem.

Příběh vozíčkářky Ivanky

O vozíčkářce Ivance (18) z Loun Blesk psal poprvé před rokem a půl. Tehdy handicapovaná dívka trávila prázdniny upoutána na lůžko v pokoji obývaném společně s matkou v bytě její babičky. Čtenáři přes nadaci Srdce pro tebe darovali Ivance notebook, aby měla kontakt se světem a svými vrstevníky.

Do té doby dívka mnoho příležitostí k tomu neměla. A laptop si přála.
Matka Monika jí například do té doby musela přepisovat školní učivo ručně do sešitu. Tehdy neúspěšně žádaly o samostatný byt s bezbariérovým přístupem, aby mohly odejít s dcerou z nevhodného prostředí. V bytě žilo pět dospělých lidí.

V tu dobu při jedné z návštěv kvůli pořízení notebooku postižená dívka naznačovala redaktorce Blesku, že není u nich něco v pořádku ve vztahu ke strýci. Otevřeně se svěřila až později, když redaktorka Blesku domlouvala setkání Ivanky se zpěvačkou Ewou Farnou, která v tu dobu vystupovala v Chomutově.

Tehdy se Ivanka vyzpovídala z toho, co ji tížilo, a popsala, jak ji strýc osahával. Protože šlo o závažnou věc, redaktorka v této věci podala trestní oznámení. Od doby, kdy Blesk psal o dívce poprvé, se pro ni hodně změnilo. S matkou se přestěhovala do Loun. Po skončení školy začala pracovat v kavárně. A zbavila se noční můry.

oldedek ( 4. listopadu 2010 11:39 )

Feťákovi nejde věřit ani, že se jmenuje, do báně s ním, haj*zlem ...

stastnyjim ( 3. listopadu 2010 21:01 )

Ani se mi to o tom praseti nechtělo otevírat. A vida, ona je nora 20 i tady. Svět je holt malej.

Shelby16 ( 3. listopadu 2010 20:42 )

ten notebook je pro to děvče užitečná věc

Zobrazit celou diskusi