Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Konec solárních baronů: Dostanou daň 26 %!

Majitelé a provozovatelé obřích solárních elektráren dostali pořádně studenou sprchu. Jejich zisky se zdaní o 26 procent.
 (Autor: ČTK)
Autor: jaj - 
19. října 2010
15:53

Solární elektrárny se tváří jako bohulibý projekt, který šetří životní prostředí, nicméně po Česku se množící solární pole mohou pořádně zahýbat cenou elektřiny. Vláda se proto rozhodla razantně zasáhnout. Solárním podnikatelům zdaní zisky ze sluneční energie 26 procenty!

Máte-li solární panely na střeše domu, obávat se nemusíte. 26% zdanění se bude týkat jen velkých elektráren, které byly připojeny až mezi lety 2009 a 2010. Tedy v období, které můžeme nazvat solárním boomem. O plánovaném kroku ministerstva financí informovalo úterní vydání MF Dnes.

Proč nastal solární boom?

Celý problém se zdražením elektřiny vznikl po odsouhlasení dotací pro výrobce energie z obnovitelných zdrojů. Garantovaná výkupní cena je měla jemně popostrčit k podnikání v této oblasti. Dotace 12 Kč za kilowatthodinu měla zaručovat návratnost investic do 15 let.

Ale! V posledních letech výrazně klesla cena samotných solárních panelů, čehož se podnikatelé samozřejmě chytli a začali zemi zamořovat hektary fotovoltaických elektráren. Pokles pořizovacích cen najednou sliboval návratnost i do 7 let a tučné zisky. Ze solární energie se okamžitě stal neuvěřitelně výnosný byznys.

Podnikatelé hrozí bankrotem

Provozovatelům solárních elektráren se tento krok pochopitelně příliš nezamlouvá. "Zdanění je podraz na všechny strany, na provozovatele elektráren i na banky. Ve chvíli, kdy se tak razantně sníží výnosnost projektu, může to některé provozovatele přivést k bankrotu," řekl MF Dnes spolumajitel solárních elektráren Tomáš Korostenský.

Premiér Petr Nečas před časem přislíbil, že vláda udělá všechno pro to, aby ceny elektřiny v příštím roce nestouply o více než deset procent. Pro firmy se počítá i s odhady zdražení elektřiny až o 18 procent!

ČSSD by danila ještě více

Princip by byl následující. Daň 26% by vybírali přímo distributoři elektřiny (ČEZ), kteří by je odváděli přímo do státní kasy. Stejně tak již odvádí DPH. Přitom by spotřebitelům účtovali výrazně méně. Sociální demokraté byli dokonce ještě radikálnější, navrhovali zdanění až 50 procent!

Vláda se všemožnými prostředky snaží solárním baronům přistřihnout křídla. Tučné dotace se od příštího roku mají snížit na polovinu a nové elektrárny se nebudou dotovat vůbec. Ročně má 26 procentní daň přinést do státní kasy až 4 miliardy korun ročně a méně zatížit peněženku všech domácností. Zdražení v příštím roce by mohlo být „pouhých“ 5 procent.

Otázkou stále zůstává, co se stane až se napojené solární elektrárny spustí. Není jisté, zda li elektrická síť obří výkon vůbec unese. A co se bude dít s přebytečnou energií.

komentator ( 21. října 2010 22:02 )

Ve vetšíně zemí EU se o dost snížila cena elektřiny od propuknutí finanční a hospodářské krize v r.2008. Proč k tomu nedošlo k v Česku? Proč jsou v Česku ceny elektřiny vyšší než ve Francii, Německu, Belgiu a v dalších zemích? Vždyť průměrné platy v Česku tři až čtyřnásobně nižší než v bohatých zemích západní Evropy. A o důchodech českých seniorů ve srovnání se zápaďáky je lépe nemluvit. Čeští senioři jsou v tomto směru velmi chudí příbuzní! Senioři dostanou přidáno 3 stovky v příštím roce. Zvyšuje se cena elektřiny, tepla a za vodu. Zvyšují se poplatky ve zdravotnictví, zvyšují se ceny léků, rozšiřuje se počet léků s doplatky, dereguluje se nájemné. Dojde ke zvýšení daně z přidané hodnoty, což se projeví na zvýšení cen potravin a dalšího zboží. Těch směšných 300 korun pokryje pouze část životních nákladů. Senioři a obyčejní lidi budou mít ještě hlouběji do kapsy. Seniři s důchody do 9000 korun, kterých je statisíce, budou živořit. A Nečasova vládá nám vymývá mozky tvrzením jak si senioři polepší

sakra ( 20. října 2010 10:51 )

Absolutně nevím proč mám platit byť i "JEN 5%" ZA CHYBY "POLITIKŮ" když za ni c nemohu. Nečasi zaplať si to sám i se svými předchůdci!!!

rejpalnik ( 20. října 2010 09:28 )

odkdy zvýšená daň bude platit-zde bohužel nepíšou. Zas by se muselo přiznat, že většina těch-co o všem rozhodují - právě spala. Jinak by zvýšenou daň projednávali ve zkráceném řízením, čímž by byla šance platnosti od 1.1.2011. Takto (pokud bude platit) - nejdříve od poloviny příštího roku! Takže hraboši mají ještě možnost si nasyslit.Proč vše, co většinu občanů tohoto státu, poškozuje-má platnost ihned (nejlépe včera) a to co má být přínosem-času dost?

milin ( 20. října 2010 09:23 )

...proč je tak levně a ekologicky vyrobená elektřina tak drahá...Je jasný,že tady vůbec nejde o ekologii,ale o těžký byznys...

kulivok ( 20. října 2010 06:20 )

občas mohou padat i kameny Inmu jsou občas věci boží.....

Zobrazit celou diskusi