Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pacienta bez srdce vezli z Ostravy do Brna

Zdravotníci museli, pacienta i s přístroji v autě pořádně připevnit. Jediná chyba mohla znamenat smrt.
Zdravotníci museli, pacienta i s přístroji v autě pořádně připevnit. Jediná chyba mohla znamenat smrt.  (Autor: Anna Stramová)
Autor: Anna Stramová, hto - 
13. září 2010
20:34

Převoz krve, ledvin, srdce nebo dalších tělních orgánů od dárce k pacientovi je v dnešní době jev zcela běžný. Opačně se to v Ostravě uskutečnilo zcela poprvé. A nejednalo se rozhodně o jednoduchý úkol. Pacient (46) totiž cestoval z Ostravy do Brna na specializované pracoviště bez srdce!

Do Fakultní nemocnice v Ostravě přijali muže (46) s těžkým srdečním infarktem. Jeho stav byl natolik vážný, že musel být okamžitě napojen na dýchací přístroj a následně i na mimotělní oběh, který nahrazoval srdeční funkci. Jedinou možností pro jeho záchranu byla transplantace srdce.

Ta ale v Ostravě nebyla možná. Bylo nutné přepravit pacienta do Centra kardiovaskulární transplantační chirurgie v Brně. „Vzhledem k velikosti zařízení nebylo možno využít vrtulník letecké záchranné služby pro nedostatek prostoru na palubě. Jen díky profesionalitě a spolupráci odborníků bylo možné technicky velmi náročný transport uskutečnit,“ sdělil mluvčí ostravské záchranné služby Lukáš Humpl.

Překlad a cesta nakonec proběhly bez komplikací Překlad a cesta nakonec proběhly bez komplikací | Anna Stramová

Transport byl komplikován skutečností, že přístroje nahrazující činnost pacientova srdce nejsou uzpůsobeny pro podobné převozy. „Hlavně z důvodu, že vyžadují napájení 220 voltů a jejich umístění a bezpečné upevnění pro transport je velmi obtížné. Selhání nebo odpojení přístrojů během převozu by znamenalo pro pacienta okamžitou smrt,“ doplnil Humpl.

Překlad a cesta nakonec proběhly bez komplikací, což významně zvýšilo nemocnému muži šanci na přežití. Pacient se tedy dostal na pracoviště, kde je napojen na takzvané umělé srdce do doby nalezení vhodného dárce. Nyní muži i jeho rodině nezbývá nic jiného než čekat na vhodného dárce.

Co bylo potřeba zajistit

● Vymontování boční sedačky
● Umístění a ukotvení přístroje pro mimotělní oběh (130x50x40 centimetrů)
● Zajištění kanyl, které měl pacient v tříslech, aby se zabránilo jejich ucpání nebo vytrhnutí při otřesech za jízdy
● Zajištění měniče napětí, který udržoval mimotělní oběh při stálém proudu

quasimodo ( 15. září 2010 21:39 )

a umis cist? Pisou, ze se vybaveni do vrtulniku neveslo.

cyrilko ( 14. září 2010 11:09 )

Takéto články potešia. Profesionalita, nasadenie umu, výsledok dokonalí. Gratulujem ! Pánovi prajem skoré uzdravenie a spoľahlivé srdce!

magdina ( 14. září 2010 08:47 )

Tak tyto stavy jsou úplně normální. V práci to vidím každý den. Pro smradlavé ožralce bez peněz s plnou taškou lahváčů se dělá první poslední, akutní CT a další (pro ně) zbytečná vyšetření, ale jak je tam někdo ,,slušný,, tak je na vše vždy čas. Kolikrát si říkám, jestli bychom taky neměli jí chlastat, abychom měli péči se vším všudy.

egal ( 14. září 2010 08:29 )

tak šmejdi, kteří se opřou někde vožlalí nebo sfrčení o strom s autem, se vozí vrtulníkem a pro týpka, kterej za to třeba ani nemůže, darované srdce někde čeká a společnosti bude k užitku dalších několik let, vezou sanitkou, cudák, ať se dá do kupy, ale ať mu ho dají na správné místo

horymarianske ( 14. září 2010 05:59 )

Všem zúčastněným pracovníkům velký obdiv a DÍK. Je to úžasné!!! Nemám pro to slov, jen slzy v očích. Přeju ať se pán brzy uzdraví !!

Zobrazit celou diskusi