Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Miloš Zeman: Paroubek je podrazák!

Autor: Eva Hofrichterová - 
15. února 2010
05:15

Slivovička společně vypitá na chalupě? Kdeže loňské sněhy jsou! Politický navrátilec Miloš Zeman (65) šéfa ČSSD Jiřího Paroubka nemůže vystát.

Paroubek o něm napsal, že je násoska a srab. Tím ale Zemana vyprovokoval, aby se přímo s ním utkal ve volbách v Ústeckém kraji jako lídr své Strany práv občanů. Co si vůbec o Paroubkovi myslí, s tím se Zeman svěřil Blesku.

Nebojíte se, že na vás bude chtít Jiří Paroubek vytáhnout ze skříně nějakého kostlivce?

Já jsem snad jediný politik, který si prokazatelně nic nenakradl, a myslím, že kostlivec tohoto typu se u mě neobjeví, byť by to byla sprostá lež, které nikdo neuvěří. Ale samozřejmě na mě pan Paroubek už vytáhl několik podrazů.

Jakých například?
V placených inzerátech ČSSD v Ústeckém kraji použil fotografii z finanční konference Zlatá koruna, kde si jako jeden z přednášejících podávám ruku s Mirkem Topolánkem. A Paroubkova agentura z té fotografie odmontovala logo té konference, odmontovala visačky, které máme na klopách, že jsme účastníky konference, a pod to napsala: Miloš Zeman – Chci škodit sociální demokracii. Považuji to za velmi hloupou a amatérskou kampaň.

V čem vám ještě chtěl Paroubek uškodit?
Tak například v jiných placených inzerátech jsem se dočetl, že podporuji návrh na 270 miliard církevních restitucí, přitom já jsem byl odjakživa odpůrce jakýchkoliv církevních restitucí. Proto si myslím, že antikampaň založená na primitivních lžích nemá šanci na úspěch a že nám naopak prospěje.

Jak tedy vidíte vaše šance na Ústecku proti Paroubkovi?
Já do těch voleb nejdu proto, abych vyhrál nebo prohrál, ale proto, abych voliče seznámil se svým programem. A to je změna volebního zákona, kterou chceme prosadit celorepublikově. V Ústí pak také navýšení pracovních příležitostí pomocí prolomení těžebních limitů, splavnění Labe a dostavby dálnice D8.

Jak byste chtěli změnit volební zákon?
Dnes brání volební zákon voličům, aby přeskupovali pořadí na kandidátkách, protože je nesmyslně vysoké preferenční procento. My navrhujeme snížení preferenčních hlasů tak, aby mohli kandidátku sestavovat sami voliči.

Jak by to vypadalo v praxi?
Politická strana by nabídla nějaký seznam, a pořadí na seznamu by měli zvolit voliči. Navrhujeme také, aby si voliči mohli vybírat z kandidátky více stran tak, jako je tomu teď v komunálních volbách. Slušné a zajímavé osobnosti jsou tam i onde, a ne na jedné kandidátce strany. Navrhujeme také snížení počtu krajů, aby lidé kandidáty lépe znali.

Nedávno jste se sešel s prezidentem Klausem. Myslíte, že vás v kampani ještě podpoří?
Vážím si toho setkání, ale myslím si, že prezident je principiálně nestranický. Každá politická strana a každý politik by se měl o svůj případný volební úspěch přičinit především sám.

Pokud byste ve volbách uspěli, s kým byste šli do koalice?
Do koalice nepůjdeme s nikým. Budeme respektovat a tolerovat vítěze voleb. Jako podmínku naší tolerance dáme splnění bodů našeho volebního programu. To znamená nebudeme se chovat jako Strana zelených, která vyměnila šest svých poslanců za ministerská křesla. Měli jsme pak čtyři ministry za tuto stranu, podle mého názoru jednoho horšího než druhého.

Proč koalici odmítáte?
Protože si myslím, že tato strana má za cíl prosazování svého programu a nikoliv obsazení ministerských křesel.

A kdyby předsedou ČSSD nebyl Jiří Paroubek?
Koalice je něco jako manželství. Manželství uzavíráte teprve tehdy, jste-li přesvědčen, že váš partner je důvěryhodný. U Jiřího Paroubka se nedomnívám, že je to důvěryhodný partner, a nechci spekulovat, zda dojde v sociální demokracii k nějakým personálním změnám. Nicméně my s ČSSD můžeme spolupracovat na některých zákonech.

Politika je teď jiná, než když jste z ní odcházel, jak ty změny vnímáte?
Ta změna spočívá především v tom, že politiky začala víc zajímat koryta než programy. A pokud politiky program nezajímá vůbec, tak podle mého názoru nemají voličům co říci. Právě proto si myslím, že dnešní politici už nemají voličům co nabídnout.

Co když se do Sněmovny nedostanete, budete v politice pokračovat?
Tak já samozřejmě budu SPO rád pomáhat i v komunálních volbách. Ale na druhé straně, pokud nabídka naší strany neuspěje, tak budu konstatovat, že voliči nemají zájem si vybrat své politiky, že jsou ochotni svěřit se do rukou sekretariátů politických stran. A vyvodím z toho patřičné důsledky.

zylom ( 17. února 2010 09:18 )

Myslim, ze jste demagog nebo hloupy clovek - pokud chcete tvrdit, ze vyhladit nejake pipine vrasky a vyretusovat nehodici se loga je totez, uprava jako uprava.

agent ( 16. února 2010 09:37 )

99% fotografií které veřejně kdekoliv vidíš jsou upravované. Nepruď svojí blbostí a neztrapňuj se

agent ( 16. února 2010 09:33 )

"Já nejsem ty, já nemusím slézat všechny diskuse a loudit pohlazení od anonymních s..áčů jako jsi ty a gogo, nebo jiní - možná jste i jeden... že? Tak se uklidni, taky si někoho jednou najdeš v normálním životě, a nebudeš muset čekat na uznání tady"......za a) skutečně nejsi já, za b) já a Gogo jsme 3 (slovy tři), za c) jsem naprosto klidný d) skutečně nemusíš slézat všechny diskuze ? A nečil se, praskne ti žíla na čele, s tou vrstvou nánosu přípravků pro seniory by to nevypadalo hezky

zirafa ( 16. února 2010 09:31 )

... tak to tě lituju... musíš se umět radovat i z maličkostí a nejenom se užírat politikou! jinak budeš mít vysoký tlak a žaludeční vředy....

agent ( 16. února 2010 09:21 )

Jasnej jsi jenom ty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa