Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chcete dovolenou na splátky? Dejte pozor, aby vás půjčka nezruinovala

  • Autor: ula - 
    13. 7. 2017
    06:25

    Češi se pro vysněnou dovolenou nezdráhají často sáhnout hluboko do kapsy. Částky přes 15 tisíc nejsou výjimkou, v případě exotických zemí to může být i mnohokrát více. Ne každý na to ale má, řešením může být půjčka na dovolenou, konkrétně pak „dovolená na splátky“. Má svoje výhody, ale i velká rizika. Na dovolenou byste si rozhodně neměli půjčovat, ale pokud se pro to přeci jen rozhodnete, přistupte k tomu zodpovědně.

  • 1.Úvěr jako každý jiný?

    V první řadě je třeba si uvědomit, že půjčka na dovolenou je úvěrový produkt jako každý jiný. Pro občana – žadatele o půjčku – to znamená, že musí splnit určité zákonem dané podmínky, aby půjčku získal. Na druhou stranu si ale díky dohledu ČNB můžete být jist, že se nestanete obětí podvodu. Tedy pokud nebudete jednat vysloveně nezodpovědně a zvolíte si některou ze seriózních větších finančních institucí, nikoliv poskytovatele tzv. mikropůjček. Těmi se sice hemží internet, slibují peníze ihned a bez dokladů, lákají, ale už nezdůrazňují, že za ně budou chtít obří úrok. 

     

    „Jsme nároční, milujeme moře a jídlo,“ říká šéf cestovky o Češích na dovolené. Podívejte se na rozhovor:

  • 2.Kam pro půjčku

    Běžný člověk má v podstatě tři základní možnosti, kam se pro půjčku na dovolenou obrátit. Jedná se o seriózní bankovní či nebankovní instituce nebo si lze sjednat půjčku skrz zprostředkovatele zájezdu, například cestovní kancelář.


    V tomto případě však stejně žádáte ve skutečnosti u některé z finančních skupin, které jsou partnerem dané „cestovky“. Je to podobné, jako když nakupujete třeba elektroniku či jiné věci u obchodníka na splátky. Sice smlouvu podepisujete u obchodníka, ale poskytovatelem úvěru je některá ze společností typu Cetelem či Home Credit. Specifickou možností je vyzkoušet tzv. peer-to-peer půjčky typu Zonky. A nebo zkusit vlastní rodinu.

    Kam pro půjčku Kam pro půjčku | Profimedia

  • 3.Banky a nebankovní instituce

    U bankovních a nebankovních institucí lze požádat o klasickou neúčelovou půjčku bez dokládání účelu využití, mezi které půjčky na dovolenou obvykle spadají. A to i v případě, pokud jsou uváděny coby samostatný typ půjčky. Půjčky na dovolenou k sobě mohou mít jako určitý specifický doplněk volitelný produkt, který s cestováním souvisí a s nímž vám banka poradí. Nejklasičtějším případem je cestovní pojištění, ale v rámci jedné banky lze optimalizovat i další produkty, které využíváte (kreditní karty, podmínky výběru z bankomatů atd.). Tedy přesně na míru vašim cestovatelským záměrům, a tím i podstatně ušetřit.

    Banky a nebankovní instituce Banky a nebankovní instituce | Profimedia

  • 4.Pomůže rodina?

    Pokud nechcete či nemůžete jít skrze klasickou bankovní či nebankovní instituci, a přesto toužíte po dovolené, na kterou momentálně nemáte dost peněz, existují i další možnosti. Jednou z nich jsou půjčky v rámci rodiny. Nebývají úročené, jsou často poskytovány na bázi vzájemné důvěry a bez jasně stanovených pravidel, takže se zdají být výhodné. Ale pozor. Mohou být i velmi zrádné a způsobit takový rozvrat mezi příbuznými, že by ho nespravilo ani deset společných dovolených v Karibiku. Výjimkou je, pokud vám rodina sama od sebe přispěje na dovolenou formou dárku či cestovního poukazu. 

     

    Češi si dopřávají, za dovolenou dají i několik výplat. Jak se cestování změnilo?

  • 5.Lidé půjčují lidem

    Stále oblíbenějším způsobem jak získat peníze (nejen) na dovolenou, jsou tzv. peer-to-peer půjčky, což by se dalo volně přeložit jako systém, kdy „lidé půjčují lidem“. Na rozdíl od banky, kam se lze většinou obrátit s žádostí o neúčelovou půjčku, u peer-to-peer půjček můžete bez obav „přiznat barvu“ a říci, oč se vám jedná.

     

    Konkrétní zájemce o půjčku se v takovém případě zaregistruje na webových stránkách, uvede, na co si chce půjčit, kolik a jaká je jeho představa o výši úroku. Ostatní registrovaní uživatelé se pak ocitají v roli investorů, kteří zvažují, zda jsou či nejsou ochotni vám potřebné peníze za daných podmínek půjčit a na jak dlouho. Sami zvažují možný výnos i riziko. Šance uspět je poměrně velká, protože na jednu půjčku se obvykle spojí několik (i několik desítek) investorů, a jejich riziko či sázka je tak v absolutní hodnotě nižší.  

    Lidé půjčují lidem. Lidé půjčují lidem. | Profimedia

  • 6.Kde hledat informace

    Informace o možných půjčkách na dovolenou můžete získat osobně tím, že si projdete přímo na pobočkách či na internetu jednotlivě nabídky různých společností, porovnáte jejich výhodnost a vyberete některou z nich. Druhou variantou je zjistit si potřebné údaje na internetu ve srovnávačích, které nabízejí přehled půjček na českém trhu. Tam na pár kliknutí hned uvidíte, jaké produkty jsou k dispozici, jaká je jejich úroková sazba, RPSN a volitelná doba splácení. Z toho pak vyplývá i výše měsíčních či jinak časově rozložených splátek, a vy si vše díky tomu můžete nastavit podle vašich finančních možností.

    Kde hledat informace Kde hledat informace | Profimedia

  • 7.Podmínky získání půjčky

    Pro všechny žadatele o půjčku u konkrétní společnosti platí stejná pravidla. Pokud žádáte o úvěr, musí vám být víc než 18 let. Další požadavky jsou různé, ale nejčastěji se setkáte s následujícími podmínkami: Platný občanský průkaz, trvalý pobyt na území České republiky, vlastní bankovní účet, e-mail a telefonní číslo, na kterém je možné vás zastihnout.

     

    Serióznější společnosti pak obvykle vyžadují i potvrzení o stálém příjmu, a tedy i schopnosti splácet. Sice neplatí vždy přímá úměra „více papírování a dokladování = serióznější společnost“, ale přílišná ochota firem pochybného původu poskytnout vám krátkodobý úvěr často naznačuje riziko, že by se vám spolupráce s nimi mohla ve finále pěkně prodražit.

     

    Půjčky ničí život, neberte je na lehkou váhu: Jak jim utéct? Zjistíte v rozhovoru:

    Video  Půjčky ničí život, neberte je na lehkou váhu: Jak jim utéct?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 8.Postup získání půjčky

    Pokud splňujete uvedené podmínky, tak je postup získání půjčky na dovolenou, resp. sjednání dovolené na splátky, už většinou velmi snadný. Lze ho vyřídit na pobočce banky či cestovní kanceláře, ale v dnešní době především online.


    Prostřednictvím online formuláře nezávazně zažádáte o spotřebitelský úvěr nebo půjčku na cokoliv, výsledek se dozvíte obratem, vyřízení půjčky je obvykle zdarma a peníze na nákup dovolené budete mít téměř ihned k dispozici na vašem účtu. Dobu splácení (v rozmezí obvykle od 10 do 84 měsíců), a tím i výši měsíčních splátek, si zvolíte podle sebe.

    Postup získání půjčky Postup získání půjčky | Profimedia

  • 9.Pozor na mikropůjčky

    Zdůrazněme to raději ještě jednou: Sháníte-li peníze na cokoliv, tedy i na dovolenou, pozor na takzvané mikropůjčky. Nejlépe od nich dejte úplně ruce pryč. Pokud si nechcete užít 14 dnů dovolené a potom několik měsíců až let plakat nad výdělkem, tak se obloukem vyhněte rychlým online půjčkám „do výplaty“ apod., kterými je zaplavený celý internet. Nabízejí od několika tisíc až po několik desítek tisíc korun okamžitě bez zbytečného dokladování či kontroly registrů, a to samozřejmě třeba pro potřeby „last minute“ dovolené láká.

     

    Jenže když si uvědomíte, jaké úroky a celkové náklady na úvěr pak budete muset platit, zatočí se vám hlava. Není totiž výjimkou, že úroky, potažmo RPSN, jsou často stonásobně či dokonce tisícinásobně vyšší než u běžných seriózních bankovních institucí.

    Pozor na mikropůjčky Pozor na mikropůjčky | Profimedia

  • 10.Cestujte s rozumem

    Pokud jste si jisti svým a rodinným příjmem, znáte náklady i svoji platební morálku a používáte zdravý selský rozum, pak může být dovolená na splátky pro vás zajímavou a smysluplnou variantou. Zejména, uděláte-li si čas vše důkladně promyslet a předem spočítat. Pokud se ale necítíte v těchto věcech zrovna dvakrát pevní v kramflecích, raději se držte při zemi.

     

    „Krásnou dovolenou můžete zažít i v tuzemsku nebo i v levnějších destinacích, na které si nemusíte půjčovat. Záleží více na tom, s kým jste, než kde jste. Karibik je jistě krásnou a exotickou částí světa.  Nenechte si ale nic vsugerovat. Čechy jsou dost krásné a možná ještě krásnější než tisíc Karibiků,“ dodává Ondřej Schmidt z portálu Ušetřeno.cz.

     

    Jaké nemoci nám hrozí na dovolené a jak se jich vyvarovat? 

johankadl ( 15. července 2017 21:17 )

Na dovolenou jsem ochutná si půjčit maximálně malou část (do 5 tisíc), kterou stoprocentně brzo vrátím. Teď se chystám oslovit https://www.provident.cz/ kde nabízí první půjčku do tuším 8 tisíc korun bezúročně, což je super

Zobrazit celou diskusi