Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Banky zase zdraží hypotéky: Lidé si naberou půjčky, varují analytici

Autor: ula - 
28. března 2017
06:11

Od prosince platí nový zákon o spotřebitelských úvěrech, kdy banky začaly posuzovat žadatele přísněji. Česká národní banka navíc zrušila možnost vzít si hypotéku ve výši sto procent. Od dubna čeká klienty další omezení, a to v případě, že budou chtít od banky půjčit 90 % nebo 85 % ceny nemovitosti. Finanční analytici varují, že lidem nebudou peníze, které budou muset vynaložit na nákup vysněného bydlení, stačit a budou si brát další půjčky.

Nový zákon se projevil spíše u zprostředkovatelů úvěrů a u bank. „Změnily se dokumenty, systémy, archivace dokumentů a další věci byly omezeny – např. dokládání příjmu na základě čestného prohlášení, omezilo se poskytování hypotéky na základě obratu z daňového přiznání,“ řekla Lucie Drásalová, finanční analytička Partners. Zásadní dopady změn na klienty se podle odbornice projeví až za čas. 

Klienti si berou další úvěry

Od listopadu ale přešla povinnost platit daň z nabytí nemovitosti na kupujícího. Klienti tak najednou potřebovali získat další peníze navíc a podle Drásalové začali chybějící peníze řešit překlenovacími úvěry. Tím pádem si vzali nejen další úvěr navíc, ale zatížili tím svůj rodinný rozpočet, aniž by jim zůstala jakákoliv finanční rezerva.

„Chápu záměr a myšlenku ČNB, že snahou je ochránit klienta od 100% hypotéky, ale klient si stejně cestu najde a bohužel se ve většině případů bude jednat o cestu finančně nákladnější – taková je praxe,“ myslí si finanční analytička.

Vyplatí se refinancování hypotéky? Podívejte se na rozhovor:

Video  Vyplatí se vyměnit starou hypotéku na novou? Pozor na zbytečné poplatky, říká expertka.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Další zdražení

Od dubna už ale výrazně omezí či zdraží poskytování hypoték nad 80 %. Banky navíc poskytují poměrně velké množství hypoték právě nad hranicí 80 %, odhadem je to 40–50 % z celkového počtu.

Některé banky už zareagovaly a omezily poskytování úvěrů nad 90 % už v únoru, další omezily objev úvěrů v rozmezí 80–90 % během března.

Co to bude znamenat pro klienta?

Pokud budete chtít hypotéku, budete muset mít 20 % kupní ceny nemovitosti z vlastních zdrojů a zároveň je potřeba počítat, že zaplatíte 4% daň z nabytí nemovité věci. Pro mnoho klientů to podle znalců nebude reálné, a tak sáhnou po jiném úvěru, např. po nebankovním, s vysokým RPSN.

Podle analytiků dubnové změny trhem hypoték výrazně otřesou. Klienti, kteří budou chtít hypotéky nad 80 %, budou muset mít výrazně vyšší příjem a banky budou přísněji posuzovat jejich schopnost splácet. Řada lidí tak bude muset počítat s tím, že na hypotéku či úvěr nedosáhnou. Hypotéky se zdraží a ti, co chtějí nové bydlení, musí počítat, že sáhnou hlouběji do kapsy.

Finanční analytici důrazně varují, že by si lidé neměli bezhlavě brát další úvěry, ale zamyslet se, kolik vlastně ve finále zaplatí na úrocích a zda na splácení hypotéky či jiného úvěru vůbec mají.

Jaké změny proběhly v roce 2016 a na počátku roku 2017?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Klopak ( 11. dubna 2018 15:08 )

 I nebankovky umí držet slušné úroky.Třeba tady bych řekl,že se dá https://www.ammadopujcky.cz/

Karel_21 ( 30. března 2017 13:10 )

No nevím si představit brát si hypotéku a ke tomu ještě půjčku https://www.hyperfinance.cz/pujcky/nebankovni-pujcky/ vždyť když se tak dívám na ty aktuální úroky při nebankovních půjčkách (předpokládám, že banka by půjčku neschválila ve většině případů) tak mi to přijde dost likvidační něco takového udělat.

Zobrazit celou diskusi