Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povinné ručení zdražíme o desítky procent, tvrdí pojišťovny. Pro koho?

  • Autor: ula - 
    5. 1. 2017
    06:05

    Podle ekonomů bude povinné ručení v tomto roce zdražovat. Může za to nejen nový občanský zákoník z roku 2014, ale také fakt, že povinné ručení je pro pojišťovny ztrátové. Pokud je vaše nehodová minulost pestrá, nebo jste jste muž, co bydlí ve velkém městě, připravte se, že si za povinné ručení letos opět připlatíte. Každá pojišťovna přistupuje ke klientům jinak. Zeptali jste se jich, co plánují v oblasti povinného ručení tento rok.

  • 1.Každý klient je jedinečný

    Každá pojišťovna vypočítává pojistné plnění podle různých faktorů. „Největší roli hraje místo pohybu vozidla, respektive bydliště řidiče, statistiky o počtu nehod v jednotlivých regionech, věk řidiče a také jeho řidičská minulost,“ uvádí Zbyněk Kuběj, analytik neživotních pojištění společnosti Partners. Rozdělování řidičů je pokaždé jiné, některé rozlišují řidiče i podle počtu ujetých kilometrů. Každá pojišťovna také nabízí jiné bonusy pro ty, kteří řídí opatrně.

    Každý klient je jedinečný. Každý klient je jedinečný. | Profimedia

  • 2.AXA pojišťovna

    „Ceny povinného ručení upravujeme individuálně dle mnoha vstupních parametrů vozidla a také klienta. Jinak řečeno, provádíme důkladnou klientskou segmentaci podle rizikovosti. Rádi bychom nerizikovým klientům nabídli výhodné ceny našeho pojištění. Tímto směrem jsme šli loňský rok a chceme v tom i nadále pokračovat,“ řekl Blesk.cz tiskový mluvčí AXA Karel Žyla.

     

    Zdražení povinného ručení se bude týkat hlavně rizikových klientů, kteří měli v posledních letech nehodu. Pro nerizikové klienty žádné nové akce pojišťovna nepřipravuje, momentálně ale nabízí výhodné ceny – včetně až 65procentní slevy za bezeškodní průběh (bonus) ve výpočtu pojistného.

     

    AXA dále chystá úpravu produktu autopojištění, plánuje nabízet klientům nově připojištění odcizení a vandalismu. „Dále zavedeme možnost vybírat si ze tří balíčků povinného ručení spolu s vybranými připojištěními v ceně,“ uvádí Žyla. Velkou úpravu chystá pojišťovna v oblasti asistenčních služeb, které plánuje rozšířit.

    AXA AXA | AXA

  • 3.Slavia pojišťovna

     „Ke zvýšení ceny dochází individuálně, na základě rizikové segmentace, škodovosti klienta v předchozích letech, tak aby poměr ceny a konkrétního rizika byl pro řidiče co nejspravedlivější. Případné zvýšení ceny povinného ručení dle segmentace mohou pocítit hlavně rizikoví řidiči. Patří mezi ně zejména mladí motoristé do 25 let z velkých měst, kteří už v minulosti způsobili škodní událost,“ vysvětluje Ladislav Bělina, vedoucí divize autopojištění Slavia pojišťovny. 

     

    Slavia pojišťovna připravuje nový produkt, který nabídne širší služby doplňkových připojištění k povinnému ručení, vyšší limity povinného ručení, nízké spoluúčasti na havarijním pojištění nebo exkluzivní asistenční služby. „Novinkou budou slevy, které řidič bude moci využít například v případě, že vozidlo nikomu nepůjčuje nebo pokud nejezdí s vozidlem do zahraničí,“ řekl Bělina. 

     

    V rámci nového produktu budou moci zodpovědní klienti využít např. bonus za jízdu bez nehod až 50 procent, slevu za propojištěnost POV + HAV, slevu za nové vozidlo, slevu za jízdu pouze v rámci ČR, slevu za jednoho řidiče, slevu za roční platbu nebo slevu za on-line komunikaci.

    Slavia Slavia | Slavia

  • 4.Allianz pojišťovna

    Podle mluvčího Václava Bálka se pojišťovna vymezila v říjnu 2016. Tehdy přišla s novinkou nazvanou „povinné ručení podle ujetých kilometrů, ale bez podmínky mít kvůli tomu v autě namontovaného Velkého bratra v podobě telematické jednotky“. „Stačí fotka tachometru, platba se odehrává stejně, jako jsou lidé zvyklí platit třeba vodu, elektriku nebo plyn,“ vysvětluje Bálek a pokračuje: „V praxi to znamená, že jsme na základě dlouholetých statistických řad našich pojistných matematiků předělali systém výpočtu povinného ručení (ale i havarijního pojištění!), takže „kdo málo jezdí, málo platí“.

     

    Motoristé, kteří ujedou do 10 000 kilometrů ročně a mají povinné ručení s pojištěním skel, získají podle mluvčího jedno z nejlevnějších pojištění na trhu. Ostatní segmentační kritéria u Allianz i nadále platí, ale těmi nejvýznamnějšími jsou počet ujetých kilometrů, věk řidiče a jeho bonus či malus.

    Allianz Allianz | Allianz

  • 5.Kooperativa

    „Dlouhodobě vysokou rizikovost zaznamenáváme u malých dodávek, nákladních automobilů, autobusů a tahačů. I nadále se ukazuje, že mladí a nezkušení řidiči způsobují velký počet škod,“ řekl Blesk.cz mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa a dodal: „Bohužel i v minulém roce jsme zaznamenali několik nadlimitních škod, u kterých je velice pravděpodobné, že sjednaný limit pojistného plnění pro povinné ručení nebude stačit ke krytí celkové újmy způsobené poškozeným.“

     

    Proto hodlá pojišťovna poskytovat klientům především dostatečnou pojistnou ochranu. Zároveň chystá na jaro novinku, která bude podle Káni znamenat pro bezproblémové řidiče skutečně hodnotnou službu.

     

    Kooperativa Kooperativa | Kooperativa

  • 6.Česká pojišťovna

    „Cenově zvýhodňujeme zodpovědné řidiče, tedy ty, kteří nezpůsobují nehody. Zodpovědní řidiči tak platí a budou platit za povinné ručení méně. Naopak řidiči, kteří svým stylem jízdy způsobují dopravní nehody, platí a budou platit i v budoucnu za povinné ručení více,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Zároveň připustila, že pojistné se bude zvedat, aby mohly pojišťovny dostát svým závazkům, protože povinné ručení míří spíše ke ztrátě.

     

    Pojišťovna plánuje hlavně udržet a zlepšit kvality svých služeb, podle Buriánkové je propojení s internetem a moderními technologiemi cestou, po které pojišťovna bude nadále směřovat.


    „Novinkou na našich webových stránkách je například online chat, který můžete využít pro své dotazy k pojištění či pojistné události. Na pobočkách je možné sjednat pojištění za pomoci biometrického podpisu. Výhodou je nejen jeho šetrnost k životnímu prostředí, ale i to, že veškeré dokumenty vám přijdou elektronicky na e-mail,“ vysvětluje Buriánková.

     

    Česká pojišťovna Česká pojišťovna | Česká pojišťovna

  • 7.ČSOB pojišťovna

    „V loňském roce jsme ceny povinného ručení upravovali. I v roce 2017 počítáme s úpravou cen povinného ručení. Vždy jde řádově o jednotky procent. Hlavním důvodem zdražování je vliv Nového občanského zákoníku, který výrazně posunul náhrady za majetkové a nemajetkové újmy vyplácené po nehodách. To se bohužel nutně musí promítnout do ceny povinného ručení, která ale i nadále zůstává v ČR ve srovnání s ostatními zeměmi EU na velmi nízké úrovni,“ vysvětluje mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

     

     Zdražení se bude týkat samozřejmě hlavně řidičů, kteří často bourají.

    ČSOB pojišťovna ČSOB pojišťovna | ČSOB pojišťovna

  • 8.UNIQA pojišťovna

    „Obecně lze říci, že nejvíc u nás zaplatí řidiči (více muži než ženy) ve věku do 28 let z velkoměsta se silnými vozidly, kteří v minulosti vícekrát bourali, přičemž zohledňujeme i vyšší škodní frekvenci za poslední tři roky. U nejrizikovějších skupin si motoristé připlatí i desítky procent,“ řekla mluvčí UNIQUA pojišťovny Eva Svobodová a dodala: „Ceny upravujeme oběma směry zpravidla 1–2x ročně na základě analýzy škodních statistik. Tak tomu bylo i loni a hodláme v tom pokračovat i letos.“

     

    Kromě bonusu mohou například řidiči s nájezdem do 20 tisíc kilometrů ročně ušetřit 25 procent na povinném ručení i na havarijním pojištění díky systému „plať podle toho, kolik ujedeš“ v rámci asistence UNIQA SafeLine. Navíc km na dálnici započte pojišťovna jen z poloviny.

    UNIQA UNIQA | UNIQA

     

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jokol ( 5. ledna 2017 06:32 )

Jakým právem peníze z mého pojištění poskytují pojišťovny na nákup policejních "stíhaček" a motocyklů, které nejsou naprosto nutné k prevenci vzniku dopravních nehod. Samozřejmě nemám nic proti nákupu vybavení hasičů a záchranářů!

Zobrazit celou diskusi