Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Energie nezdraží. Pokud ale přijde tuhá zima, připravte si pár tisíc navíc

Ceny energií se nejspíš nezvednou. Pokud ale přijde tuhá zima, připravte si pár tisíc navíc.
Ceny energií se nejspíš nezvednou. Pokud ale přijde tuhá zima, připravte si pár tisíc navíc.  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia)
Autor: ula - 
11. prosince 2016
21:41

Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) za plyn příští rok ušetříme, ceny by měly klesnout o tři až pět procent. I když se tedy výraznější zdražení neplánuje, vše závisí hlavně na počasí. Pokud by přišla tuhá zima, mohli bychom si za teplo a světlo pořádně připlatit.

Ceny plynu klesnou

Cena plynu by měla příští rok zákazníkům klesnout v průměru o tři až pět procent. ERÚ mírně zvýšil takzvanou regulovanou složku ceny, která tvoří asi pětinu výsledné ceny. Očekává ale pokles takzvané silové složky, která tvoří zbytek ceny a určují ji sami dodavatelé. U výhledu cen elektřiny záleží podle úřadu na tom, v jakém rozsahu a formě přijde od Evropské komise potvrzení takzvaných notifikací pro podporované zdroje v ČR. „Paradoxně o tom, kolik zaplatíme za energie v příštím roce, rozhodne především počasí, které je nevyzpytatelné. Jak ale varují naše statistiky, lidé by si měli kvůli nadcházející zimě pro jistotu odložit na složenky za energii v roce 2017 několik tisíc korun stranou.“ říká Tomáš Suchý, hlavní expert na trh energií portálu Ušetřeno.cz.

Zdražení se nás nedotkne

Ceny elektrické energie a zemního plynu na světových burzách totiž dlouhodobě rostou, výrazné zdražení dodavatelé pocítili především při nákupu elektřiny. Tuzemské energetické společnosti ovšem nakupují obě komodity s velkým předstihem, aby je nezaskočil případný výpadek v dodávkách. Díky tomu je pravděpodobné, že koncových českých spotřebitelů se zdražení prozatím nedotkne.

Za všechno může počasí

Sice ceny energií neporostou, většina lidí ale zapomíná, že celkovou cenu spotřeby ovlivňuje počasí. Spotřeba běžné domácnosti obývající střední rodinný dům, která plyn využívá k topení, kolísá nahoru a dolů v závislosti na tom, kolik stupňů Celsia ukazuje venkovní teploměr. Za celou topnou sezónu od října do března se mohou tyto výkyvy v součtu výrazně projevit na celkové částce, kterou domácnosti za teplo v bytě či domě zaplatí.

Pokud budou další měsíce mrazivé, může se letošní zima domácnostem pěkně prodražit.

 Příplatek až pět tisíc?

„Poslední dvě zimy byly extrémně teplé. Průměrná roční spotřeba plynu se podle statistik Ušetřeno.cz u běžné domácnosti obývající střední rodinný dům, která plyn využívá k topení, pohybovala v těchto letech kolem 21 MWh. V předchozích studenějších letech 2012 až 2013 však roční spotřeba činila v průměru 25 MWh. Pokud se naplní některé předpovědi a zažijeme letos výrazně chladnější počasí, bude navýšení pro domácnosti na ročním vyúčtování i při zachování současných cen činit několik tisíc korun,“ říká Suchý.

Například běžná domácnost obývající rodinný dům v Pardubickém kraji, která využívá standardní tarif, zaplatí při vzrůstu roční spotřeby z 21 na 25 MWh při stávajících cenách o více než 5000 Kč navíc.

„Spotřeba během topné sezóny od října do března představuje více než 70 % z celkové spotřeby energií domácností za celý rok. Proto je souvislost mezi průměrnými teplotami v zimě a celkovou spotřebou energií zásadní,“ říká Tomáš Suchý ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

 



gabreta ( 12. prosince 2016 00:38 )

To jsem zvědavej,co bude říkat ERÚ a jak ceny poletí nahoru, až Rusáci zavřou kohoty plynovodu vedocího přes Ukrajinu!!

Zobrazit celou diskusi