Do areálu ZEVO v Malešicích přijede denně v průměru 200 popelářských aut. Každé veze přibližně sedm tun odpadu.

Vozy nejdříve projedou rámem. „Ten prozkoumá, zda v odpadu není něco nezákonného ve smyslu radioaktivních látek. Měli jsme tu i budík, radiofarmaka či staré letecké přístroje,“ popsal ekolog Tomáš Baloch pro pořad Selfie z Prahy.

V případě, že přístroj odhalí nepovolenou látku, musí popelář odpad vysypat stranou a poté ji hledají.

Je-li ale vše v pořádku, přejede auto k tak zvanému bunkru. Do prostoru o velikosti 11 tisíc metrů čtverečních vysype svůj náklad.

Nad bunkrem se nachází skleněná kabina, v níž pracují dva jeřábníci. Ti ovládají velké chapadlo, které odpad přemisťuje z místa na místo, promíchává ho a čas od času ho vpustí do desítky metrů vysokého kotle. „V něm je teplota běžného ohně, dá se říct, že 1100 až 1200 stupňů,“ uvedl Baloch.

Z komína neodcházejí jen nečistoty

Z kotle vedou dvě cesty. Jedna emisní, kudy putují spaliny. Ovšem díky tomu, že tu mají profesionální systém čištění, tak kouř, který vidíte odcházet z komína, neobsahuje jen škodlivé zplodiny. Jde hlavně o směs vodní páry s jen trochou oxidu uhličitého.

Druhá cesta z kotle nám pak doma zajišťuje světlo a teplo. „V kotli je voda, která se postupně ohřívá až na páru a pára jde do našeho procesu kogenerace. To je kombinovaná výroba tepla a elektřiny. A my podle potřeby dodáme buď elektřinu, nebo horkou vodu do domácností,“ dodal Baloch.

Podívejte se, jak vypadá cesta vašich odpadků. Uvidíte ji v pořadu Selfie z Prahy. Dále se dozvíte i o nepříliš známé lanovce, která jezdí blízko vily Karla Gotta:

Video
Video se připravuje ...

U Gottovy vily v Praze jezdí utajená lanovka! A co vyrábí z vašich odpadků, které vyvezou? Matěj Smlsal, David Vaníček