Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nerozumíte vyúčtování energií? Nezoufejte, faktury začnou být srozumitelnější

  • Autor: David Budai - 
    1. 7. 2016
    06:10

    Počínaje dneškem začíná platit nová vyhláška týkající se vyúčtování energií. Energetický regulační úřad (ERÚ) nařídil dodavatelským firmám, aby do každoročního přehledu začaly přidávat několik důležitých údajů. Mají domácnostem usnadnit orientaci v tom, kolik přesně za plyn a elektřinu platí. Lidé například často díky záplavě nejrůznějších čísel netuší, jak vysoká je cena jednoho kilowattu elektřiny. To se nyní změní.

  • 1.Nové tabulky ve vyúčtování

    Všechny faktury za elektřinu a plyn by měly být přehlednější. Nová vyhláška Energetického regulačního úřadu (ERÚ) od začátku července nařizuje, aby dodavatelé energií nezahrnovali spotřebitele jen spoustou zbytečných čísel, ve kterých se většina z nich nevyzná. Vyúčtování má naopak obsahovat jasný údaj, kolik a za co platíme.

     

    „Vyhláška přináší zásadní zjednodušení, které všem spotřebitelům pomůže zorientovat se v tom, kolik za co platí. Vyúčtování bude nově obsahovat tabulku shrnující cenu za spotřebu a cenu za stálé platby, včetně přepočtů na jednotky. Přehledně a na jednom místě,“ řekla Blesk.cz předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

     

    Lidé se jejího úřadu často ptají, proč se ve vyúčtování nedočtou, kolik korun platí za kilowatthodinu spotřebované elektřiny. Doposud se to ze záplavy nejrůznějších příspěvků a doplatků, například na obnovitelné energie, dozvěděli jen těžko. Z každého dalšího vyúčtování už to bude zcela jasné.

     

    Vyúčtování za plyn a elektřinu bude chodit stejně jako doposud, navíc ale bude obsahovat několik novinek, které usnadní orientaci. Základem budou dvě tabulky s přehlednými čísly týkající se spotřeby a nejrůznějších poplatků. Vyúčtování tepla se nová pravidla nedotknou, protože jeho distribuci zajišťují menší lokální sítě. „Nelze tak vytvořit jednotné celostátní podmínky trhu,“ vysvětlil mluvčí úřadu Vladimír Černý.

    Vyúčtování za plyn a elektřinu bude obsahovat několik novinek, které usnadní orientaci. Vyúčtování za plyn a elektřinu bude obsahovat několik novinek, které usnadní orientaci. | archiv Blesku

  • 2.Snadná kontrola elektroměru a plynoměru

    Na každém vyúčtování bude uveden stav měřiče na začátku a konci zúčtovacího období. Tabulka bude zahrnovat údaj spotřeby přímo z elektroměru nebo plynoměru. Uvítají to třeba senioři, kteří si údaje o své spotřebě pravidelně zapisují. Každý si snadno zkontroluje, jestli mu dodavatel nenaúčtoval něco navíc. Dodnes byl tento údaj ukrytý do ostatních čísel, a byl tedy těžko dohledatelný.

    Na každém vyúčtování bude uveden stav měřiče na začátku a konci zúčtovacího období. Na každém vyúčtování bude uveden stav měřiče na začátku a konci zúčtovacího období. | Daniel Černovský

  • 3.Lepší přehled při změně cen

    Ceny energií se často mění, většinou na přelomu roku, vyúčtování však přichází až později. „Pokud tedy dojde ke změně, bude vyúčtování obsahovat dvě samostatné tabulky s údaji, například za srpen až prosinec a potom za leden až červenec. Každý si tak snadno porovná, jak se ceny změnily,“ objasňuje Vladimír Černý.

    Každý si snadno porovná, jak se ceny změnily. Každý si snadno porovná, jak se ceny změnily. | Zdroj: Profimedia

  • 4.Sjednocení jednotek při účtování

    Současné normy stanovují, že plyn musí být účtován v kilowatthodinách, na domácích plynoměrech je však spotřeba běžně uváděna v metrech krychlových (m3). Dohledat si tuto hodnotu na vyúčtování je tedy často velmi složité. Nové vyúčtování bude obsahovat běžně používaný údaj v krychlových metrech, takže si každý snadno zkontroluje, jestli ho dodavatel neošidil.

    Nové vyúčtování bude obsahovat běžně používaný údaj v metrech krychlových. Nové vyúčtování bude obsahovat běžně používaný údaj v metrech krychlových. | Karel Kopáč, archiv

  • 5.Přehledné meziroční porovnání spotřeby

    Novinou je také jasné přepočítání spotřeby na průměrnou jednotkovou cenu. Při porovnání dvou faktur po dalším roce zúčtování si domácnosti zkontrolují, jestli se jimi spotřebovaná elektřina nebo plyn zvýšily. Důležité to bude především v případě skokového nárůstu nebo propadu, protože je možné začít rychle pátrat po tom, co ho způsobilo, případně zda nejde o chybu vyúčtování. Při meziročním porovnání se totiž spotřeba zpravidla tolik neliší.

    Díky novému přehledu plateb je možné snadno porovnat, jestli se něco skokově nezměnilo. Díky novému přehledu plateb je možné snadno porovnat, jestli se něco skokově nezměnilo. | archiv Blesku

  • 6.Poplatky pod drobnohledem

    Jednou věcí je množství spotřebovaného plynu a elektřiny, druhou pak nejrůznější poplatky, které si účtují dodavatelé nezávisle na spotřebě. Díky novému přehledu plateb je možné snadno porovnat, jestli se něco skokově nezměnilo.

     

    „A to nejen v meziročním srovnání, ale třeba i se sousedem v domě, který má jiného dodavatele. Ve stejných domácnostech může být spotřeba podobná, ale nejrůznější poplatky mohou výslednou cenu navýšit až o desítky či stovky korun ročně,“ objasňuje mluvčí ERÚ. Překvapivé srovnání se sousedem tak může být důvodem k tomu, abychom si začali hledat levnějšího dodavatele.

    Bude možné snadno porovnat, jestli se něco skokově nezměnilo. Bude možné snadno porovnat, jestli se něco skokově nezměnilo. | Daniel Černovský

  • 7.NEPROŠLO: Informace o smlouvách

    ERÚ se původně snažil prosadit, aby se v každém vyúčtování objevila také podrobná informace o smlouvě. Senioři i ostatní spotřebitelé by díky tomu měli vždy na očích, jaký typ smlouvy mají uzavřený. Dále by se dozvěděli, kdy jim končí smlouva na dobu určitou nebo jak dlouhá je výpovědní lhůta u smlouvy na dobu neurčitou. To by usnadnilo třeba přechod k jinému dodavateli. „Bohužel to Legislativní rada vlády shodila ze stolu,“ uvedla Alena Vitásková.

    Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi