Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šperky, benzín, oblečení: Za co Češi nejvíce platí kartou?

Šperky, benzín, oblečení: Za co Češi nejvíce platí kartou?
Šperky, benzín, oblečení: Za co Češi nejvíce platí kartou?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
25. března 2016
06:51

Zatímco v jiných zemích prakticky nenajdete obchod, kde by nebrali platební kartu, u nás se někde platit kartou ještě nedá. Češi si už ale přesto na placení kartou zvykají. Postup „nejprve do bankomatu, pak do supermarketu“ už ustupuje. Vyplývá to ze statistik Visa Europe.

Podle statistik roste počet plateb i objem útrat přímo u obchodníka na úkor výběru z bankomatu. V prosinci 2015 proběhlo skoro 11 milionů transakcí. V prosinci 2014 utratili Češi v supermarketech při platbě kartou 3,7 miliardy korun, letos už to bylo 6,2 miliardy.

Kartou platíme luxusní zboží

Platby kartou v supermarketu vedou, na druhém místě se ale stále drží výběru hotovosti z bankomatu. Češi využívají platby kartou pro nákup luxusnějšího zboží, jako jsou šperky, kartou platí u benzínových pump a platí s ní oblečení.

„Ve většině těchto odvětví meziročně výrazně vzrostly obraty i počty transakcí s jedinou výjimkou, tou je placení na čerpacích stanicích. Zde došlo k poklesu útrat, který byl způsobený především postupným snižováním cen pohonných hmot. Každopádně placení kartou je dnes na benzinkách naprostým standardem a mít platební terminál je existenční nutnost každého provozovatele, říká Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Dále Češi rádi platí kartou při pronájmu aut, při nákupu zdravotních nebo kutilských potřeb.

Někde terminály stále chybí

Obliba bezkontaktních plateb sice roste, ale stále je mnoho míst, kde člověk kartou nezaplatí. Podle průzkumů Visy by Češi rádi platili kartou za návštěvu u zubaře, dalším schází platební terminál v kadeřnictví a v menších obchodech. Češi by ocenili možnost platby kartou ve veřejné správě. Např. Česká pošta začala přijímat platební karty tepve v loňském roce.

Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? Zjistíte ve videu:
Video Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině