Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ničí telefon a pomáhá zlodějům: To jsou největší mýty o bezkontaktních kartách

  • Autor: ula - 
    24. 3. 2016
    05:58

    Bezkontaktní placení kartou už je v Česku běžné, přesto existuje stále hodně mýtů, kterými je tato technologie opředená. Navíc se rozmáhají mobilní platby a platby pomocí bezkontaktních nálepek. I když rychlá platba má řadu příznivců, stále způsobuje řadu obav. Víme, jakými mýty jsou bezkontaktní platby opředeny a zda jsou pravdivé. 

  • 1.Mýtus: Z bezkontaktních karet lze vysát peníze, např. přes kabelku


    Jedna ze stálic mezi mýty. Lidé si myslí, že může dojít ke zneužití karty např. přes kabelku, když prochází kolem terminálu. Případně že zloděj může nepozorovaně vysát peníze a osobní informace například v MHD nebo na místech s vyšší koncentrací lidí. Stačí, když u sebe bude mít čtečku.  Není to však pravda.


    Pro provedení bezkontaktní platby je nezbytné, aby majitel kartu po určitou dobu přidržel ve vzdálenosti do 5 cm u čtečky bezkontaktního terminálu. Při bezkontaktní platbě navíc zákazník nevydá kartu z ruky, může tedy dohlížet na celý průběh transakce.

    Mýtus: Z bezkontaktních karet lze vysát peníze, např. přes kabelku Mýtus: Z bezkontaktních karet lze vysát peníze, např. přes kabelku | Profimedia

  • 2.Mýtus: Díky zachycení bezkontaktních dat mohou zloději vyrobit falešnou kartu a použít ji k transakci


    Bezkontaktní karty pracují pouze ve velmi těsné blízkosti terminálu a o držiteli karty poskytují pouze minimální množství informací. V takových situacích je nemožné kartu naklonovat. Použitá ochrana navíc znemožňuje klonování karty nebo výrobu duplikátu – díky mikročipu, který je uvnitř karty a disponuje pokročilou šifrovací technologií.

    Mýtus: Díky zachycení bezkontaktních dat mohou zloději vyrobit falešnou kartu a použít ji k transakci Mýtus: Díky zachycení bezkontaktních dat mohou zloději vyrobit falešnou kartu a použít ji k transakci | Profimedia

  • 3.Mýtus: Bezkontaktní funkci si můžete vypnout sami

     Není to pravda. Nezkoušejte magnety ani jiné zaručené rady z internetu. Tyto domácí pokusy vás dovedou tak akorát k nevratnému poškození funkčnosti karty. Vypnutí bezkontaktního placení vám zprostředkuje pouze vaše banka, ale kdo by dnes dobrovolně ztrácel čas klasickým vkládáním karty do terminálu?

    Mýtus: Bezkontaktní funkci si můžete vypnout Mýtus: Bezkontaktní funkci si můžete vypnout | Profimedia

     

  • 4.Mýtus: Kartu uchrání speciální nepropustné pouzdro

     Speciální pouzdro kartě neuškodí, ochrání ji proti mechanickému poškození, jinou funkci však neplní. Vaše data jsou v bezpečí i bez pouzdra.

    Mýtus: Kartu uchrání speciální nepropustné pouzdro Mýtus: Kartu uchrání speciální nepropustné pouzdro | Profimedia

     

  • 5.Mýtus: PIN zadaný v bankomatu pozpátku přivolá policii

    Transakce v bankomatu lze provádět výhradně se správně zadaným PIN. PIN kód zadaný odzadu je samozřejmě chybný a po jeho zadání není možné provést žádnou transakci ani výběr hotovosti. A už vůbec ne přivolat z bankomatu policii.

    Mýtus: PIN zadaný v bankomatu pozpátku přivolá policii Mýtus: PIN zadaný v bankomatu pozpátku přivolá policii | profimedia.cz

  • 6.Mýtus: Banky nevrací ukradené peníze


    Banky evidují několik desítek reklamací za zneužití karty bezkontaktní platbou, a to v důsledku její ztráty nebo zcizení. Pokud dojde k prokazatelnému zneužití karty při bezkontaktní platbě bez zadání PIN, banka vrátí peníze zpátky.

    Mýtus: Banky nevrací ukradené peníze Mýtus: Banky nevrací ukradené peníze | profimedia.cz

  • 7.Mýtus: Bezkontaktní platbu nelze vypnout

    Pokud si nepřejete využívat bezkontaktní funkci na platební kartě, je možné ji vypnout. Vypnutí bezkontaktní funkce probíhá při výrobě karty – tedy v případě její automatické výměny nebo při žádosti o vydání nové či náhradní karty. Můžete o ní požádat buď v pobočce, nebo na informační lince vaší banky.

    Mýtus: Bezkontaktní platbu nelze vypnout Mýtus: Bezkontaktní platbu nelze vypnout | profimedia.cz

  • 8.Mýtus: Bezkontaktní nálepku není dobré lepit na telefon


    Lidé si myslí, že není dobré lepit bezkontaktní nálepku na telefon, vlny z telefonu a nálepky se mohou navzájem rušit, a tím pádem se ničí jak telefon, tak nálepka. Při platbě u bezkontaktního terminálu navíc může dojít k přenosu informací z telefonu. Není to však pravda.


    Mobilní telefon představuje jedno z nejčastějších míst, kam lidé nálepky upevňují – mají ho neustále při sobě, takže mohou kdykoliv zaplatit, a povrch většiny telefonů je hladký, takže na něm nálepka bezpečně drží. K žádným přenosům mezi telefonem a nálepkou nedochází. Pro jistotu však odborníci doporučují lepit bezkontaktní nálepku přímo na oblast, kde se nachází anténa. Během používání nálepky nedochází k aktivaci telefonu či jakýchkoliv jeho funkcí nebo aplikací.

    Mýtus: Bezkontaktní nálepku není dobré lepit na telefon Mýtus: Bezkontaktní nálepku není dobré lepit na telefon | Profimedia

  • 9.Mýtus: Bezkontaktní technologie jsou méně bezpečné než magnetické proužky

    Bezkontaktní platby umožňují svým vlastníkům větší míru kontroly, jelikož při platbě nemusí kartu vůbec dávat z ruky, a nemůže tak dojít k jejímu zneužití ze strany obchodníka. Unikátní autorizační kód pro každou transakci zaručuje, že není možné provádět podvodné transakce opětovným zadáním téhož kódu. Bezkontaktní karty nevysílají informace o třímístném kódu, který se nachází na zadní straně karty (CVC kód), vašem jménu, adrese ani dalších osobních údajích.

    Mýtus: Bezkontaktní technologie jsou méně bezpečné než magnetické proužky Mýtus: Bezkontaktní technologie jsou méně bezpečné než magnetické proužky | David Malík

  • 10.Jak bezpečně platit kartou v obchodě?

    Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? Podívejte se na reportáž:

    Video Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...