Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Půjčky online mají být lidštější: Peníze dostanete snáz, ale co za to?

Co je online půjčka?
Co je online půjčka?  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
1. října 2015
05:00

Pokud vás unavuje vyjednávání půjček u bank, můžete zkusit takzvané P2P (peer-to-peer) půjčky. Jedná se přímé půjčování peněz mezi lidmi prostřednictvím internetových platforem. Zpočátku tyto půjčky využívaly hlavně malé firmy, nyní už tuto půjčku může využít i běžný spotřebitel. Jaké jsou výhody P2P půjček a jaká naopak jejich rizika?

Sdílená ekonomika

P2P půjčky, tedy přímé půjčování peněz mezi lidmi či společnostmi navzájem prostřednictvím internetových aukcí, jsou ve světě už běžnou záležitostí. Spadají do tzv. odvětví sdílené ekonomiky, do které patří např. spolujízda nebo sdílení aut. 

Základem je existence internetového systému, který propojuje lidi, kteří si chtějí půjčit, a ty, kteří jsou ochotni jim peníze za určitý úrok poskytnout. Provozovatelům těchto webů pak plynou provize z poskytnuté půjčky.

Aukce půjček

Pokud máte zájem o půjčku, na webu si vyplníte, kolik chcete vlastně půjčit a jak vysoký úrok jste ochotni splácet. Projdete „skórovacím procesem“, který vyhodnotí vaše možnosti. Pak začíná aukce a vítězem se stává ten, kdo vám poskytne ten nejlepší úrok. Následně obdržíte smlouvu a vzniká klasický vztah věřitele a dlužníka.

„Ten, kdo peníze půjčuje, je vnímán jako investor,“ vysvětluje Dalibor Z. Chvátal, finanční analytik serveru Mešec.cz. „Pro investora je to lepší zhodnocení peněz, než kdyby je dal na termínovaný vklad, a dlužník zpravidla dostává lepší úrokovou sazbu než v bance nebo nebankovní společnosti,“ dodává.

Jedna půjčka z více částek

Hlavní výhodou je to, že jedna půjčka může být složena z více částek od několika investorů. Ti tak mohou riskovat tolik, kolik chtějí. Úrok, který investoři nabízejí, může být nižší než u banky, ale je třeba počítat s tím, že to není pravidlem.

Někteří lidé si nemohou vynachválit, že se v podstatě jedná o „lidštější“ přístup při půjčování peněz.

Navíc jsou tyto půjčky více dostupné pro ty, kteří nedosáhnou na půjčku u banky. To ovšem může být zároveň jistým varováním. „Pokud banka někoho odmítne, prakticky by toto odmítnutí automaticky mělo znamenat zamyšlení se nad tím, zda je vzhledem k finanční situaci půjčka dobrým řešením,“ řekl Josef Rajdl, hlavní analytik Fincentra.

Rizika? Krach platformy

A jaké je hlavní riziko P2P půjček? Jako u všech úvěrů hrozí, že nebudete mít na splátky. Riziko tady nenese banka, ale samotný investor, který samozřejmě může peníze vymáhat. „U spotřebitelských půjček bude navíc podstatná část zájemců o P2P půjčky vysoce riziková, často bez zájmu splácet,“ přibližuje nevýhody online půjčování Rajdl a dodává: „Na druhé straně pak investoři budou většinou osoby zabývající se půjčováním za velmi vysoké úrokové sazby.“

Další komplikací může být, že zkrachuje celá platforma. Proto byste ji měli pečlivě vybírat. Navíc byste si měli prostudovat i podmínky fungování webu, protože se často liší, zejména ve výši poplatků a provizí.

Podívejte se na příběh Filipa, který se dvakrát zadlužil. Jak to vyřešil? A co radí lidem, kteří si chtějí vzít půjčku?

Video Neberte půjčky na lehkou váhu. Filipovi ničily život hned dvakrát. - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Chcete se nám také svěřit se svým příběhem? Potřebujete radu nebo máte tip, jak ušetřit? Napište nám svůj příběh na domaciekonomka@blesk.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině