ONLINE CHAT
Je někde v zákoníku práce určena povinnost zaměstnavatele předat zaměstnanci výplatní pásku? V jaké formě musí být výplatní páska zaměstnanci předána? Můj zaměstnavatel mi ji posílá e-mailem s tím, že pokud chci, mohu si ji vytisknout a nechat potvrdit. Je to v souladu se zákonem?(Nováčková)
Foto
Při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Dle občanského zákoníku je však písemná forma zachována i v případě elektronické komunikace. Váš zaměstnavatel tedy jedná v souladu se zákonem.
Dobrý den, kolik času mám na reklamaci své výplatnice, pokud najdu nesrovnalost.(Jarka, Pardubice)
Foto
Dobrý den, reklamace výplatnice by neměla být omezená. Pokud Vám zaměstnavatel vyplatil méně, než měl, určitě žádejte nápravu. Pozor však na promlčecí lhůtu, která je 3 roky od nevyplacení mzdy nebo její části.
Dobrý den, po mateřské jsem se měla vrátit do zaměstnání, ale nebylo pro mne místo. Majitel má několik firem a v této již žádný zaměstnanec není. Dostala jsem tedy dohodu o rušení místa s 3 měsíčním odstupným, které mi měl vyplatit 12/2016. Do dnešního dne nemám žádné peníze a firma není v insolvenci. Je nějaká možnost jak získat své peníze? Velice Vám děkuji za odpověď (Veronika D.)(Veronika Doležalová)
Foto
Dobrý den, pokud Vám zaměstnavatel dluží odstupné, určitě se braňte. Písemně jej vyzvete o zaplacení dlužné částky, pokud tak neučiní, můžete se obrátit na právníka, který zaměstnavateli zašle předžalobní výzvu. Pokud zaměstnavatel na předžalobní výzvu nereaguje nebo reaguje zamítavě, můžete dlužné odstupné vymáhat soudně.
Kamaradce dluzi Globus 2 vyplaty. Co ma delat aby zaplatili?(Jana Bila)
Foto
Dobrý den, Vaši kamarádce doporučuji, aby zaměstnavatele písemně vyzvala o zaplacení dlužné mzdy. Pokud zaměstnavatel mzdu nezaplatí ani 15 dní po termínu splatnosti mzdy (což je vždy poslední den následujícího měsíce po vykonání práce), může Vaše kamarádka okamžitě ukončit pracovní poměr pro nevyplacení mzdy. V takovém případě má nárok na nejen na uhrazení dlužné mzdy, ale i na náhradu mzdy za dva měsíce.
Dobrý den, pracoval jsem u firmy,která mi 2 roky nevyplácela výplatu,dluží 75 000kč,nevím jak tuto částku vymáhat.Nyní již nepracuji u této firmy,které jsem dal v prosinci výpověd.Při výpovědi bylo napsáno,že od ledna bude splácet dlužnou částku. Ještě jsem nic nedostal. (Jarda)
Foto
Dobrý den, pokud Vám firma dluží mzdu, můžete ji vymáhat soudně. Ve Vašem případě však doporučuji moc neotálet, aby nedošlo k promlčení nároku. V případě nevyplacené mzdy dochází k promlčení po 3 letech.
Dobrý den, Co vše mi má zaměstnavatel zaplatit když v únoru jsem odpracoval fond pracovní doby tj. 160 hod. základu a čerpal jsem k tomu 4 dny dovolené z minulého roku, kterou jsem měl jako zůstatek a byl mi krácen fond pracovní doby a zaměstnavatel mi tvrdí že z tohoto důvodu - čerpání dovolené mi nemůže proplatit celý odpracovaný fond tj celých 160 hodin. Děkuji za odpověď(Vladimír)
Foto
Dobrý den, měly by Vám být proplaceny všechny odpracované hodiny plus dovolená.
manzelka pracuje jako servirka vyucena se 40 letprakse plati jiminimalni mzdu ma narok na zarucenou mzdu ize spetnou platnosti dekuji(pavlicek zdenek)
Foto
Dobrý den, pokud má Vaše manželka skutečně nárok na zaručenou mzdu (dle tabulky zaručených mezd), má nárok na doplatky do výše zaručené mzdy a to až 3 roky zpětně.
Dobrý den. Co mohu dělat, když mi zaměstnavatel trvale vyplácí výplatu později, než je pravidelný termín mzdy uvedený ve smlouvě? Zároveň si ale šéf dává pozor, aby nepřekročil nejzazší termín... Moc děkuji za odpověď.(Ondřej T., Olomouc)
Foto
Dobrý den, zaměstnavatel by Vám měl vyplácet mzdu v termínu, který jste si stanovili ve smlouvě, pokud tak nečiní, zkuste se s ním domluvit na nápravě. Když Vám však zaměstnavatel mzdu vyplatí například 5 dní po termínu výplaty, ale ještě nebyl překročen termín splatnosti mzdy, bohužel se ještě nejedná o nevyplacenou mzdu. Svých nároku se případě můžete domáhat u inspektorátu práce, který může zaměstnavateli za porušování smlouvy udělit pokutu.
Dobrý den, jaký je nejzazší termín výplaty? A lze si se zaměstnavatelem dohodnout přesný den v měsíci, když to potřebuji kvůli nájmu apod.? Děkuji.(Helena, Brno)
Foto
Dobrý den, termín splatnosti mzdy je vždy poslední den následujícího měsíce po vykonání práce. Pokud jste tedy například odpracovala měsíc leden, mzda za leden je splatná posledního února. Termín splatnosti se však liší od termínu výplaty. Termín výplaty mzdy je většinou stanoven pracovní smlouvou a jedná se o den, kdy se zaměstnavatel zavazuje zasílat zaměstnanci peníze (například k 20. dni v následujícím měsíci). Se zaměstnavatelem se tedy na termínu výplaty můžete domluvit. Zákon pouze stanovuje, že zaměstnavatel musí mzdu vyplatit do konce následujícího měsíce.
Dobrý den, v prosinci jsem šla na mateřskou dovolenou. Zaměstnavatel mně ale nevyplatil poslední mzdy za září, říjen a listopad. Chtěla bych se zeptat jak dál postupovat. Jestli můžu dát výpověď, když jsem na mateřské? Nebo jestli mám jen zaměstnavatele písemně vyzvat k zaplacení? (Renata)
Foto
Dobrý den, zaměstnavatele určitě můžete písemně vyzvat k zaplacení. Ve vašem případě můžete také okamžitě zrušit pracovní poměr pro nevyplacení mzdy nebo její části, kdy máte nárok nejen na zaplacení dlužné mzdy, ale i na výplatu mzdy za dva měsíce.
Synovec mi nabídl úklid v hospodě. Byla to ustní dohoda, za 1000 kč týdně. Ze začatku mi pravidelně dával peníze pak přestal. Vymlouvá se že hraje automaty a nemá prachy. Jsem v důchodu a potřebuju každou korunu. Jenže na své peníze uč čekam 6 měsíců a dluži mi víc jak 20 000 korun. Poradite mi? .Předem děkuji.(Julča)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě by bylo nutné prokázat, že smlouva o práci byla skutečně uzavřena. V případě ústní dohody je většinou bohužel nízká šance peníze za odpracovanou práci vymoci. Pro příště doporučuji vše vždy sjednat písemně.
Pracovala jsem v lednu jako obchodní zástupce 14 dní na DPP. Zatím jsem neviděla ani korunu. Vedoucí mi přestal brát telefon a já nevím, kam se obrátit. Celkem mi dluží 12 000 Kč. Co mám dělat? Děkuji za radu. (Paličková)
Foto
Dobrý den, pokud jste schopná prokázat, že jste práci odvedla (například svědeckou výpovědí, podepsanou docházkou apod.), můžete se dlužné mzdy domáhat soudně.
Šéf mi nedluží za práci, ale za pracovní neschopnost. Chytl mě slepák a celkem (i s operací) jsem byl doma 3 týdny. jenže za prvních 14 dní kdy mi má peníze poslat zaměstnavatel jsem neviděl ani korunu. A podle šéfa ani neuvidím. Prý mi nebude platit za válení doma. Co mám dělat?(Louda)
Foto
Dobrý den, na úhradu nemocenské ze strany zaměstnavatele máte nárok. Doporučuji zaměstnavatele vyzvat písemně, aby Vám dlužné peníze uhradil. Pokud tak neučiní, můžete zaměstnavateli zaslat přežalobní výzvu. V případě záporné reakce máte možnost se dlužných peněz domáhat soudně.
Je duben, ale já ještě nedostala zaplaceno za únor. Jak mám postupovat? (Hedvika)
Foto
Dobrý den, vyzvěte ideálně písemně zaměstnavatele, aby Vám mzdu za odpracovaný měsíc uhradil. Pokud zaměstnavatel mzdu neuhradí do 16.4., máte nárok na okamžité ukončení pracovního poměru pro nevyplacení mzdy. V takovém případě máte nárok na neuhrazenou mzdu, případnou nevyčerpanou dovolenou a také na dvojnásobek Vaší průměrné mzdy.
Pracuju na černo. Vím, že se to nemá, ale šéf na jiný způsob nepřistoupil. Oficiálně beru 11 000 Kč hrubého měsíčně a k tomu pět tisíc na ruku. Teď mi ale šéf tvrdí, že nemá zakázky a dává mi jen těch 11 000 Kč. Můžu se nějak bránit? (Bohouš)
Foto
Dobrý den, od zaměstnavatele máte nárok na takovou mzdu, na jakou jste se dohodli ve smlouvě. Pokud se zaměstnavatel ve smlouvě zavázal, že Vám bude vyplácet 11 000 Kč hrubého měsíčně, bohužel nemáte na vyšší mzdu nárok. Pokuste se se zaměstnavatel domluvit, aby Vám mzdu oficiálně zvýšil. Pro příště doporučuji, nikdy nepřistupovat na vyplácení mzdy tzv. "na ruku". Nejenže je tato část mzdy téměř nevymahatelná, ale dochází také ke krácení nemocenské, důchodu, či například plateb z úřadu práce v případě nezaměstnanosti.
Šéf slíbil, že mi měsíčně přidá dva tisíce korun. Do smlouvy mi to ale napsat nechce. Můžu z něj (když svůj slib nesplní) nějak tyhle slíbené peníze vymáhat? (Dan)
Foto
Dobrý den, bohužel se obávám, že, pokud jste se na zvýšení platu nedohodli písemně, byla byste s vymáhaní slíbených peněz neúspěšná.
Pracuji na dohodu jako korektorka. Firma mi zadala práci, já ji odevzdala, ale peníze nepřišly. Firma nereaguje ani na upomínky. Jakým způsobem z ní můžu tyto dlužné peníze dostat? (Patricie)
Foto
Dobrý den, pokud můžete prokázat, že jste za odvedenou práci skutečně nedostala zaplaceno, což by ve Vašem případě nejspíše neměl být problém, můžete se svých nároků domáhat soudně. Prvně bych Vám však doporučila vyzvat firmu k zaplacení mimosoudně předžalobní výzvou. Pokud bude firma na výzvu reagovat zamítavě, obraťte se na soud.
Dobrý den, pracuji v soukromé firmě, šéf mi posílá na účet jen část platu, tu druhou mi dává "na ruku" Pokud tedy má, jinak čekám a čekám. Prý se mi za menší mzdu krátí výše nemocenské, za dovolenou...Co s tím? Poradíte mi? Děkuji. U bývalého zaměstnavatele - soukromníka, to bylo stejné. Petr(Petr)
Foto
Dobrý den, pokud zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci část mzdy tzv. "na ruku", nejedná dle zákona. Ve Vašem případě se bude nemocenská počítat ze mzdy, kterou zaměstnavatel přiznává státu, tedy skutečně nejspíše dojde k jejímu krácení, stejně tak jako i u důchodu či například plateb z úřadu práce v případě nezaměstnanosti. Část mzdy, kterou dostáváte tzv. "na ruku" je bohužel téměř nevymahatelná. Doporučuji se se zaměstnavatelem dohodnout, aby Vám celou mzdu vyplácel oficiálně.