ONLINE CHAT
Dobrý den,na nukleární medicíně mě zjistili chronickou epikondylitidu obou loktů, které mám už po operaci, ale bolesti stále přetrvávají. Jsem stále v PN a vše šetří hygiena práce a pracovní lékařství. Dělám v automobilovém průmyslu poměrně těžkou práci zvedáním břemen. Jinou pracovní či sportovní aktivitu nemám. Myslíte, že mě nemoc uznají, neboť stoprocentně vím, že problémy souvisí s mou prací. Děkuji (Martin Samek)
Foto
Dobrý den, k uznání nemoci z povolání jsou rámcově řečeno nutná splnit tři kritéria. 1) diagnóza vašeho onemocnění musí být vyjmenována v aktuálně platném seznamu nemocí z povolání 2) úroveň vašeho zdravotního postižení musí dosahovat střední míry poškození zdraví, je uvedeno konkrétně, co se tím rozumí také v seznamu nemocí z povolání a 3) šetřením pracovníky hygieny práce na vašem pracovišti musí být doloženo, že jste vykonával svoji práci u daného zaměstnavatele a v daném období souvisejícím s průběhem onemocnění za takových podmínek, kdy dané vaše onemocnění mohlo vzniknout. Při splnění těchto tří kritérií se přistupuje k hlášení nemoci z povolání a následnému odškosnění (bolestné a nejdříve po 1 roce i odškodnění pro ztížení společenského uplatnění, pokud dané onemocnění ještě trvá). Vaše onemocnění může zcela nepochybně souviset s vykonávanou prací, ale pokud není splněna jedna z výše uvedených tří kritérií, nemoc z povolání přiznat nelze.
Dobrý den, chtěl bych vědět, co může nyní dělat můj nemocný tatínek, kterému jste zamítl stanovisko k nemoci z povolání. Pracoval 40 let ve slévárně, dělal těžkou práci a dýchal splodiny ze slitiny železa. Nyní je mu 60 let a má silikozu plic a nadprůměrně vysoký tlak i tep. Zajímalo by mě, jaké má možnosti člověk, kterému byla žádost o posouzení zamítnuta. Děkuji (Lukáš)((Lukáš))
Foto
Dobrý den, ve vašem dotazu uvádíte, že vašemu tatínkovi byla zamítnuta žádost o posouzení nemoci z povolání. Zamítnout samotnou žádost nelze. Patrně proběhlo u vašeho tatínka šetření pro podezření nemoci z povolání pro onemocnění silikózou, ale v jeho případě nebylo dosaženo potřebné míry poškození plic silikózou, aby mohla být nemoc z povolání hlášena a tak byl vydán posudek, že o nemoc z povolání se (zatím) nejedná. Doporučuji, aby se pan tatínek obrátil na středisko pro nemoci z povolání za rok, případně za dva roky znovu a požádal o nové přešetření. Podat žádost o přešetření, zda se nejedná o nemoc z povolání má každý občan ČR možnost podat kdykoli a opakovaně a žádost musí být opakovaně příslušným střediskem přešetřena a vydán opakovaně posudek.
Dobrý den, 6 let pracuji v zemědělství jako dojič,po třech letech jsem začal mít problémy s rukama.Před necelým rokem jsem byl na operaci s karpálním tunelem na obou rukách.Chtěl jsem se tedy zeptat zda se to dá označit jako nemoc z povolání.A pokud ano jak mám postupovat. Děkuji(Zdeněk)
Foto
Dobrý den, určitě vám doporučuji se nechat vyšetřeit na místně příslušném pracovišti pro nemoci z povolání. O tom, za se jedná nebo nejedná o nemoc(i) z povolání musí rozhodnout komise lékařů střediska nemocí z povolání podle závazné legislativy. Nedokážu takto z informací říci, zda se ve vašem případě jedná, či nejedná o nemoc z povolání, ale z toho, co uvádíte, by se možná o nemoc z povolání mohlo jednat. Obraťte se nejlépe na svého registrujícího praktického lékaře nebo na svého neurologa, u kterého se léčíte pro syndrom karpálního tunelu a požádejte některého lékaře, aby vás odeslal k přešetření na nemoc z povolání na místně příslušné hlásicí středisko pro nemoci z povolání.
Dobrý den, podal jsem žádost na pracovní lékařství pro uznání nemoci z povolání z důvodu karpálního tunelu. Lékařka mi sdělila,že v mém případě půjde o ohrožení nemocí z povolání. Podle čeho se posuzuje, zda jde o nemoc či ohrožení? Byl jsem s KT objednán na operaci, takže nemoc v mém případě již vznikla, paní doktorka o tom byla informovaná. Kde je hranice při posuzování? Vychází se z nějakých tabulek, nebo je to čistě na úvaze lékaře? Děkuji. ((František F.))
Foto
Dobrý den, děkuji za váš dotaz. Rozdíl mezi nemocí z povolání a ohrožením nemocí z povolání bývá často nepochopen. Na úvod bych chtěl sdělit, že termín "ohrožení nemocí z povolání" se vyskytuje jen a pouze v České republice a je to unikum. Aby nějaké onemocnění bylo uznáno a odškodněno jako nemoc z povolání, musí dosahovat středního stupně poškození zdraví. Co se rozumí středním stupněm poškození zdraví je závazně a jednoznačně uvedeno v seznamu nemocí z povolání pro každé konkrétní onemocnění zvlášť. Pokud je přítomno poškození zdraví, ale deklarovaného středního stupně poškození zdraví dosaženo není, hlásí se tzv. ohrožení nemocí z povolání. Cílem ustanovení ohrožení nemocí z povolání, bylo chránit zdraví lidem, kteří již nějaké malé poškození zdraví z práce mají, ale nedosahuje středního stupně poškození a nelze u nich ještě hlásit nemoc z povolání. Takový člověk by byl považován za zdravého, dále by vykonával dosavadní práci a dále by si poškozoval svoje zdraví, až by časem potřebného středního stupně onemocnění nakonec stejně dosáhl. Uznáním ohrožení nemocí z povolání se takovému vývoji a dalšímu poškozování zdraví zamezí, protože pracovník musí být vyřazen z působení práce, která poškozuje jeho zdraví a tak včas uchráněn, aby nakonec skutečné onemocnění nemocí z povolání u něj nevzniklo. Cílem je předejít situaci, aby nemoc z povolání v plném rozsahu u takového ohroženého pracovníka vůbec nevznikla.
Dobry den. Je mi 50 let a mam problemy s pateri uz tak 8 let. Pracuji jako monter vodovodu a tim padem vlastne pracuji neustale ve vynucene poloze tzn. predklonu. Jeste poznamenam ze tuto praci vykonavam cca30 let. Muze se jednat o nemoc z povolani? Posledni dobu se moc nevyspim diky bolestem. Uzivam lek Tramylpa. (vlcik)(Vlcik)
Foto
Dobrý den, v současné době se v případě jakéhokoli onemocnění zad / páteře nemůže jednat o nemoc z povolání, protože onemocnění zad není vedeno v současně platném seznamu nemocí z povolání. Pravdou je, že seznam nemocí z povolání není neměnný a v budoucnu se o zařazení některých nemocí zad do seznamu nemocí z povolání uvažuje. V případě potíží se zády není pro vás vhodná žádná práce, která je vykonávaná ve vynucené poloze, v chladu, vlhku, v průvanu a podobně. Doporučuji vám uvážit změnu práce, poradit se o vhodné podobě vaší práce se svým lékařem.
Dobrý den, mám pracovní úraz zad a myslím si že bohužel je to nemoc z povolání, že jsou záda v tak špatném stavu. Mám nárok na odškodnění nebo ne? Děkuji Cyrulová(Slavěna Cyrulová)
Foto
Dobrý den, pracovní úraz vzniká náhle, působením vnějšího faktoru při práci, nemoc z povolání je pomalý, pozvolný proces poškozování zdraví způsobený dlouhodobým působením konkrétních rizikových faktorů při práci. V tom se obě tyto jednotky od sebe liší. Pokud jste měla poškození zad hlášeno jako pracovní úraz (a jako pracovní úraz finančně odškodněno, předpokládám), nelze již znovu stejné onemocnění hlásit také jako nemoc z povolání. Onemocnění zad navíc v současné době nelze ani jako nemoc z povolání hlásit, protože nemoci zad nejsou v platném seznamu nemocí z povolání.
Dobrý den pravou ruku mám po operaci karpálního tunelu asi 3 roky a nyní jsem s tou samou rukou byla na operaci fenestrace šlachové pochvy a na levé ruce mám oba tyto problémy také, ale po operaci je zatím nemám. Myslíte, že by to mohlo být prací kterou vykonávám? Pracuji v nemocnici na skladě prádla a je to namáhavá práce na ruce. Děkuji za radu PS: mám uplatnit nemoc z povolání(Jitka)
Foto
Dobrý den, uvedená onemocnění mohou být způsobena vaší prací a uvedená onemocnění jsou rovněž vedena v platném seznamu nemocí z povolání. O skutečnosti, zda se jedná, či nejedná ve vašem případě o nemoc z povolání posuzuje a rozhoduje hlásicí středisko pro nemoci z povolání dle platné legislativy. Každý pracovník, který se domnívá, že jeho onemocnění je způsobeno vykonávanou prací má právo kdykoli požádat o přešetření střediskem pro nemoci z povolání a to i opakovaně. Doporučuji vám se nechat pro svoje onemocnění přešetřit střediskem nemocí z povolání.
Vážený p.doktore,mám na Vás dotaz ohledně nemoci z povolání. Jezdím 32 let s autobusem, poslední 2 roky s zn.SOR C-12.Jde tam těžce řazení rychlostí! Řešila jsem to s techniky i vedoucím, ale oni krčí rameny. Moje diagnoza zní tenisový loket a čeká mne operační zákrok. Dotaz zní - jak to mám hlásit? Pracovní úraz nebo nemoc z povolání? Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji(Slávka Krayzlová)
Foto
Dobrý den, v případě vaší nemoci se nejedná o pracovní úraz, ale podezření na nemoc z povolání. Zatím podezření, protože to, zda se jedná či nejedná prokazatelně o nemoc z povolání, musí potvrdit místně příslušné hlásicí středisko pro nemoci z povolání dle v současnosti platné legislativy ČR. Doporučuji, aby jste se obrátila na svého registrujícího praktického lékaře nebo smluvního pracovního lékaře vašeho zaměstnavatele, aby vás na takové středisko pro nemoci z povolání odeslal k vyšetření a posouzení vašeho zdravotního stavu. Vyšetření je hrazeno ze všeobecného zdravotního pojištění.