ONLINE CHAT
kolik dní a co je vůbec podpůrčí doba,děkuji(Denisa)
Foto
Podpůrčí doba je u nemocenského maximálně 380 kalendářních dnů, je to doba po kterou lze vyplácet dávku. Započítávají se do ní však také obodbí předchozích pracovních neschopností. Podrobnější informace lze najít např. na stránkách www.cssz.cz
Dobrý den, je možné že mi snížili nemocenské dávky po 10měsících nemocenské?(Katka)
Foto
Dobrý den, snížit dávku lze v případech porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce či nesplnění součinnosti při kontrole.
Dobrý den, zajímalo by mne když jsem Obzp, jsem po operaci. Mám nárok na nemocenskou? Jak je to vlastne. Děkuji. Alice(Alice )
Foto
Dobrý den, pokud jste tzv. osoba bez zdanitelných příjmů znamená to, že nejste zaměstnána ani OSVČ. Nejste tedy účastna nemocenského pojištění a tedy u Vás nárok na nemocenské není dán.
Dobrý den.Mohu mít marodní na chatě týden?Po týdnu se vrátit zpět na původní adresu ?Jsem dlouhodobě nemocný,mám vycházky,děkuj za odpověd(Petr Rada)
Foto
Dobrý den, pokud potřebujete změnit místo pobytu v době nemoci, je třeba se obrátit na svého ošetřujícího lékaře, který o tomto rozhoduje.
Dobrý den pane magistře, jak je to, prosím, s vyplácením nemocenské pro OSVČ? Co je potřeba si platit, připlácet apod., aby měla OSVČ nárok na nemocenskou? A kde, prosím, najdu podrobné informace k mojí otázce? Děkuji Vám.(Petra Kocfeldová)
Foto
Dobrý den, doporučuji obrátit se na nejbližší okresní správu sociálního zabezpečení - oddělení OSVČ, kde obdržíte potřebné informace
dobré dopoledne, pěkně prosím o Vaši radu, pracovala jsem do konce roku v jednom tex. zařízení, smlouva mi skončila v prosinci k 31.12.2015- onemocněla jsem 22.12. a stále jsem na neschopence, jsem po zánětu mozkových blan. Jak dlouho mohu mít PN na bývalého zaměstnavatele,smlouva a poměr mi skončil,ale onemocněla jsem dříve než mi smlizva skočila. Kdo mi bude vyplácet nemocenskou....děkuji moc a přeji hezký den. P.S: zdravotní pojištění mi platí kdo v této době.....mockrát díky(KOKEŠOVÁ)
Foto
Dobrý den, onemocněla jste za trvání zaměstnání a pracovní neschopnost Vám bude trvat dokud ji ošetřující lékař neukončí. Nemocenské se vyplácí až od 15. dne trvání pracovní neschopnosti, náhradu mzdy od zaměstnavatele (prvních 14 dnů) však můžete dostat pouze do 31.12.2015 tj. do dne skončení pracovního poměru. Nemocenské vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení dle sídla zaměstnavatele (jeho mzdové účtárny).
Dobrý den, jsem OSVC. Jak to funguje u nas, kdyz si neplatim nemocenske pojištění? Vyplati se neschopenka?(Lucie K.)
Foto
Pokud nejste účastna nemocenského pojištění, nevzniká Vám nárok na žádnou z dávek.
Mohu se zeptat, povinnost vydávat tzv "lístek na peníze" je aktuálně po 14 dnech PN. To je mi jasné, ale když se končí PN na rozhraní měsíce např. 31.12.2015 - 1.1.2016 musí se vydávat další tento lístek, ale mě by zajímalo, jestli tento lístek je povinný sám od sebe vydat lékař a nebo, když lékař zapomene, jestli si to musí zaměstnanec ohlídat sám, příp. zaměstnavatel. Děkuji za informaci. Pěkný den(KAROLÍNA)
Foto
Pokud končí pracovní neschopnost, vydává ošetřující lékař již pouze V. díl neschopenky.
Dobrý den jak je to s nemocenskou pokud je manžel zaměstnaný v zahraničí - pendler ale trvale bydliště v ČR? Chodi na kontrolu Česka správa soc. zab. nebo z Lucemburska?(Veronika Nova)
Foto
Dobrý den, záleží na tom, kterým právním předpisům v oblasti nemocenského pojištění Váš manžel podléhá. Podle základního pravidla platí, že příslušné jsou předpisy toho státu, na jehož území je vykonávána činnost (i když bydlí na území státu jiného). Je tedy možné, že Váš manžel podléhá lucemburským předpisům a podle nich se pak řídí jeho případný nárok na dávku. Pokud by onemocněl, může se samozřejmě léčit doma v ČR a může být kontrolován ze strany české okresní správy sociálního zabezpečení.
Dobrý den jsem zaměstnan v podniku. A mám živnosteský list na vedlejší činost . Chci se zeptat jak je to z vyplacením nemocenské. Děkuji(Jireček Michal )
Foto
Dobrý den, pokud jste ze své živnosti i nemocensky pojištěn, pak se Vám při výpočtu dávky zohlední i tato činnost - to však za podmínky, že Vás ošetřující lékař uznal práce neschopným pro obě činnosti.
Dobry den, jak to mam resit,kdyz nemam vychazky a potrebuju do obchodu.Uzna me to kontrola?.Diky.(karlos m.)
Foto
Dobrý den, doporučujeme obrátit se na ošetřujícího lékaře aby Vám (s ohledem na léčbu) vycházky umožnil.
Posíla se nemocenská na konto?(Pepa)
Foto
Dobrý den, způsob výplaty nemocenského je dvojí - buď složenkou nebo na účet, podle toho co si zvolíte (do zahraničí pouze na účet). Písemným oznámením lze způsob výplaty i změnit.
Pracuj na částečný úvazek a nyní mám nemocenskou. Bude se mi nemocenská vyplácet podle průměru předchozích 12 platů, nebo dle mého úvazku (každý měsíc mnohonásobně převyšuji povinné hodiny). Děkuji(Anička)
Foto
Dobrý den, nemocenská počítá ze součtu hrubých platů za rozhodné období, které je zpravidla oněch 12 měsíců jak jste uvedla.
Dobrý den, mám neobvyklý dotaz. Marodila jsem přes půl roku a jsem ten poctivý marod, který opravdu dodržuje vycházky,ale jinak nemarodím. Za tu dobu léčení jsem měla téměř každý měsíc kontrolu. Vím o lidech z mého okolí, kteří jsou doma rok i déle, chodí si kam chtějí, léčebný režim nedodržují a za celou dobu nemocenské neměli ani jednu kontrolu. Od čeho se kontrola odvíjí, na mě to dělá dojem, že kontroly probíhají na udání zaměstnavatele. Navíc kontrolorka, která u mě byla, se chovala velice arogantně, což se mi vůbec nelíbilo. Zvažovala jsem na ni stížnost, takovou práci by měl vykonávat člověk psychicky vyrovnaný, který by nemocného podpořil a ne ho svým chováním a dotazy ponižoval. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Eva(Eva)
Foto
Dobrý den, je možné, že okresní správa skutečně kontroly opakovaně vykonávala na žádost zaměstnavatele. V případě výhrady k povedení kontroly je samozřejmě možné se na okresní správu sociálního zabezpečení obrátit s podnětem.
Muzu marodit na jine adrese? (Vrba Josef)
Foto
Ano, viz předchozí odpovědi.
Před časem jsem absolvoval operaci ploténky. Měl jsem dlouhodobou neschopenku. Ke konci rehabilitace jsem si potřeboval ověřit, zda vydržím být 8 hodin fungovat jako v práci. Tzn. být na nohou a chodit. Lze si sjednat vycházky i na 8 hodin v kuse? Děkuji za odpověď.(Pavel Fejfar)
Foto
Dobrý den, vycházky určí ošetřující lékař s ohledem na léčebný režim, který stanoví. Maximální doba je 6 hodin, rozmezí 7 - 19 hod. Pouze v případech zvlášť náročné léčby lze uvažovat o vycházkách v delším rozpětí.
muzu byt nemocna na jine adrese?(jana)
Foto
Dobrý den, jak jsem již uváděl v předešlé odpovědi, je to možné. V případě, že pojištěnec potřebuje změnit místo pobytu, podléhá to souhlasu ošetřujícího lékaře.
Nedávno se mě porouchal zvonek u vstupních dveří a napadlo mě, co by se dělo, kdybych byl nemocný a kontrolór by se na mě nedozvonil. Nebylo by řešení aby mi zavolal na mobil? Vždyť každý doktor si ho píše. Děkuji za odpověď.(Pavel Fejfar)
Foto
Dobrý den, z hlediska zákona má nemocný povinnost umožnit provedení kontroly - za tím účelem může sdělit i např. své telefonní číslo (které by lékař při vystavení neschopenky připsal k adrese místa pobytu v době pracovní neschopnosti).
Dobry den, manzel je jedinym majitelem spol. s r.o. a je svym zamestnancem. Slysela jsem, ze v tomto pripade nemocenska nemusi byt hrazena, protoze sam sobe nemuze byt nadrizenym a mit normalni pracovni smlouvu. Ale z jeho mzdy, tak i odvody ze spolenosti jsou radne hrazeny kazdy mesic uz od roku 1992. Je to pravda? Dekuji(Irena Fernandezova)
Foto
Dobrý den, jednatel spol.s.r.o. může být účasten nemocenského pojištění - a jak píšete, skutečně Váš manžel hradí příslušné odvody. Potom má v případě pracovní neschopnosti nárok i na nemocenské.
Dobrý den, mohl by jste nám dát prosím nějaký oficiální odkaz či místo, kde se dá o systému platby nemocenské najít více? Např. jak se platí (třeba první 3 dny, kolik procent),kdo ji platí atd. Řekla bych, že je to pro spoustu lidí stále dost nejasné. Jinak přeji pěkný den.(Hildegarda Skribová)
Foto
Dobrý den, kromě stránek České správy sociálního zabezpečení (www.cssz.cz) lze využít tento odkaz na stránky ministerstva práce a sociálních věcí: http://www.mpsv.cz/cs/7
Dobry den, kolik procent dela nemocenska ze mzdy? Jak dlouhe muze napsat lekar vychazky? Za jak dlouho prijde nemocenska na ucet nebo slozenku,je zde nejaka lhuta? A na koho se obratit kdyz nedorazi? Moc dekuji za odpovedi, preji krasny den. (gabriela, brno)
Foto
Dobrý den, způsob výpočtu dávky je poměrně složitý - lepší představu o výši Vám může poskytnout kalkulačka umístěná zde: http://www.mpsv.cz/cs/7 Rozsah vycházek je maximálně 6 hodin denně, v rozmezí 7 až 19 hod. Ve výjimečných případech (např. mimořádně náročná léčba) lze povolit vycházky i delší. Zákonná lhůta pro výplatu dávky je jeden měsíc ode dne kdy má správa sociálního zabezpečení k dispozici všechny podklady pro rozhodnutí o dávce. Pokud dávka nedorazí, je třeba obrátit se na svou okresní správu sociálního zabezpečení (dle sídla zaměstnavatele) nebo call centrum na čísle 571 811 081.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda chodí kontroly z ČSSZ, když první 3 dny jsou zdarma a dalších cca 14 hradí zaměstnavatel? A pokud ano, jak mám postupovat, když zjistím, že třeba na mě zvonili, ale já je neslyšela? Děkuji.(Naďa)
Foto
Dobrý den, po celou dobu trvání Vaší pracovní neschopnosti je správa sociálního zabezpečení oprávněna provádět kontrolu. Pokud Vás kontrola nezastihne, popřípadě se nedozvoní, zanechá Vám oznámení o kontrole na které je potřeba abyste zareagovala a podala vysvětlení.
Dobrý den, jestliže jsem byla na OČR v polovině října 2015, za jak dlouho mi správa soc. zabezpečení poukáže peníze na účet?(Lenka Veselá)
Foto
Dobrý den, platí, že správa sociálního zabezpečení má vyplatit dávku do jednoho měsíce poté, co obdrží všechny potřebné doklady pro to, aby mohla o dávce rozhodnout. Doporučoval bych kontaktovat Vaši správu případně call centrum nemocenského pojištění na čísle 571 811 081, kde Vám podají konkrétní informaci k Vaší dávce.
Dobrý den,mohu marodit na jiné adrese než mám trvalé bydliště? Děkuji(Dáša)
Foto
Ano, je to možné. Místo pobytu Vám uvede do neschopenky Váš ošetřující lékař.
Dobrý den,v které době musím kontrole otevřít?Od-do?(B.T.)
Foto
Dobrý den, právní úprava nestanoví omezení pro orgán nemocenského pojištění co se týče doby, kdy lze kontrolu provést. V případě kontroly je pak nemocný povinen kontrole otevřít (umožnit kontrolu).
31.12. 2015 mě skončil pracovní poměr 3.1.2016 jsem onemocněl a dostal neschopenku kdo mě za prvních 14 dni nemoci vyplatí nemocenskou Jirka(Jirka)
Foto
Bohužel v tomto případě by Vám případně náleželo až nemocenské od 15. dne pracovní neschopnosti. V prvních čtrnácti dnech jsou zaměstnanci zabezpečeni náhradou mzdy od zaměstnavatele, to však pouze v případě trvání zaměstnání.
Dobrý den, může ČSSZ zadržovat nemocenskou dávku, když k tomu není důvod a ona přesto tvrdí, že je? Dodal jsem i potvrzení od revizních lékařů, prodělal komplikovanou operaci, u které na víc lékař pochybil a tím stav ještě zhoršil. Mám nárok na invaliditu, když jsem ukončil školu, pracuji 3 roky u státní správy a stal se mi nezaviněný uraz? ČSSZ mi mi tvrdí, že nárok nemám, jelikož jsem málo odpracoval, ale já jsem si zranění nezpůsobil a nemohu za to, že jsem teprve nedávno vylezl ze školy.(Adam R.)
Foto
Dobrý den, můžeme odpovědět pouze obecně. Pokud nebyl ze strany správy sociálního zabezpečení shledán nárok na dávku, je pojištěnec vždy písemně vyrozuměn s uvedením důvodů. Součástí je také poučení pro pojištěnce, pokud nesouhlasí. Pokud pojištěnec nesouhlasí, zahajuje se správní řízení. V každém případě doporučuji kontaktovat Vaši okresní správu sociálního zabezpečení - i ve věci invalidního důchodu.
Dobrý den, jsem dlouhodobě nemocná, nemocenské dávky mi již vyplácí ČSSZ. Nemocenské dávky se mi vypočítávají ze dvou příjmů - od dvou zaměstnavatelů - HPP (doba trvání 10 let, průměrný měsíční příjem Kč 35000) a z DPČ (doba trvání 3 měsíce, průměrný příjem Kč 30000). Předpokládala jsem, že mi nemocenská bude vyplácena z obou příjmů. Dostávám však "pouze maximální nemocenskou" cca Kč 25000 celkem. Je to tak správně? Děkuji. A.Šimůnková (A. Šimůnková)
Foto
Dobrý den, je to tak správně. Při více pracovních vztazích se dávka vypočítává z úhrnu všech příjmů.
Dobrý den, od února bych měla nastoupit po mateřské do práce,ale budu muset nastoupit na nemocenskou a zajímalo by mě z jaké průměru se mi bude nemocenská vypočítává,když me majitel ještě před nástupem na mateřskou sesadil z vedoucí na prodavačku. Děkuji za odpověď,s pozdravem Vladimíra (Vladimíra)
Foto
Dávka se počítá z hrubých příjmů zjištěných z tzv. rozhodného období. To obvykle začíná měsícem předcházejícím před měsícem, kdy vzniká pracovní neschopnost a zjišťuje se v něm zmíněný výdělek. Protože ve Vašem případě jste byla na mateřské a rodičovské dovolené, pochopitelně by nebylo z čeho vycházet při výpočtu dávky. Proto se rozhodné období a zjišťování příjmů "posune" do období kdy jste od zaměstnavatele nějaké příjmy měla. Může tedy přijít v úvahu i situace, kdy Vám ještě budou započteny příjmy, kterých jste dosahovala jako vedoucí.
Dobrý den, je všeobecně známo, že kontroly by neměly chodit v době nočního klidu 22-6hod., může se na to člověk spolehnout?A je pravda, že můžou přijít i o víkendu či st. svátcích. Předem děkuji za odpověď. (Aneta)
Foto
Dobrý den, právní úprava v tomoto nestanoví pro kontrolní orgán žádná omezení.
Dobrý den, marodím již 2.měsíc a zaměstnavatel na kontrolu posílá dva své zaměstnance, moje spolupracovníky. Musím se jim buď ukázat v okně nebo se ohlásit domácím telefonem. Má můj zaměstnavatel na tento způsob kontroly nárok? Děkuji(Kratochvílová B.)
Foto
Zaměstnavatel má právo provést kontrolu v období prvních 14 kalendářních dnů (kdy poskytuje náhradu mzdy), později je pak oprávněn dát podnět ke kontrole okresní správě sociálního zabezpečení.
Dotaz: je lepší v případě pracovní neschopnosti doba PN 14.dní nebo 21.dní? Z finančních důvodů. Děkuji za odpověď.(Jana)
Foto
Dobrý den, v době prvních čtrnácti dnů vám náleží náhrada příjmu od zaměstnavatele (nikoli však za první tři pracovní dny). Pokud by Vám PN trvala déle, vyplácí dávku okresní správa sociálního zabezpečení. Orientačně lze pro určení výše dávky použít kalkulačku na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí zde: http://www.mpsv.cz/cs/7
Dobrý den ,za pár dní vyčerpám podpůrči dobu..V zaměstnání mně během nemocenské ve zkušební době propustili.Čeká mně teď umělé oplodnění kdy budu potřebovat opět nemocenskou..Nastupovat do práce na týden je hloupost ...Můžu si zažádat o prodloužení nemocenské ?Mám šanci aby mi bylo vyhověno?(Jana Kralova)
Foto
Dobrý den, prodloužení podpůrčí doby u nemocenského je skutečně možné, avšak je primárně určeno pro situace, kdy stále pokračuje jedna původní pracovní neschopnost - podmínkou je totiž, že pojištěnec v krátké době opět nabude pracovní schopnost. V každém případě záleží na posouzení lékařem okresní správy sociálního zabezpečení.