Hostem onlinech chatu na Blesk.cz byl obezitolog MUDr. Martin Matoulek, Ph. D., z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

ONLINE CHAT
Jaké sladidlo doporučujete? Asi žádný aspartam atd. že. Hodně se mluví o stévii. Co vy na to?(Helena)
Foto
Záleží na to, zda je vůbec náhradní sladidlo potřeba.
Dobry den, mam dotaz. Manzel ma uz 15 cukrovkutypu typu B. Je hodne nervozni a vztekly, ma to za nasledek tato nemoc..? Dekuji Ester(Vaše jméno Ester Hoskova)
Foto
Pravděpodobně myslíte cukrovku 2. typu. Spíše to následkem této nemoci nebude.
Dobrý den!Je oblíbená konzumace kyselých potravin náznakem cukrovky?(okurky,zelí,zavináče)(Josef)
Foto
Určitě ne
Proč se nesmí značit DIA? Vždyť v supermarketu mají běžně diakoutky?(Helena II.)
Foto
Podle EU směrnic tuším, aby nedošlo k zavádějícím informacím, že jsou tyto potraviny vhodnější, což nemusí být vždy pravda.
když už sladké, mám si dát cukr před sportem nebo po ěnm, abych netloustla prosím odpovězte!!!! Díky moc(nee)
Foto
To nelze jednoznačně odpovědět. Rozhodně ne před sportem volné cukry.
Dobrý den. Zajímalo by mě, proč je pro prevenci či léčbu cukrovky důležitý pohyb? Vždy jsem si myslela, že toto onemocnění souvisí se špatným stravováním. (Zdena)
Foto
Protože se zlepšuje citlivost tkání k vlastnímu inzulínu a především dochází jeho větší spotřebě ve svalové buňce.
A ještě jaký vliv má na cukr v krvi stres? Když jsem ve stresu, srdce mi buší, takže by měl spalovat víc. Ale lékaři říkají, že cukru je víc.(Bibi)
Foto
Ano stresová reakce vede ke zvýšení cukru.
Přeji hezký den. Zajímalo by mě, jak je vhodná či nevhodná pro diabetika dia čokoláda a zda má vůbec smysl ji kupovat, zda není lepší si dát občas kousek normální hořké čokolády. Přátelé mě od dia čokolády odrazují. Děkuji za odpověď.(Helena)
Foto
Ano Dia čokoláda vhodná pro diabetiky není, značení DIA je navíc dnes již nepřípustné.
DOBRÝ DEN, LETOS V SRPNU MI BYLA ZJIŠTĚNA CUKROVKA.DIAKNOSTIVALI MI TYP II.,NA PRVNÍ KONTROLE ZASE TYPU I.A NA DRUHÉ PRAVDĚPODOBNĚ TYP LADA. JE MI 67LET. PO NASAZENÍ INZULÍNU JSEM SE ZAČALA SPRAVOVAT A TO NECHCI.S HODNOTAMI CUKRU LE TO JAK NA HOUPAČCE IKDYŽ MI DÁVKY 2X JIŽ ZMĚNĚNY. HLAVNĚ CHCI VĚDĚT, CO JIST A PROČ PO APLIKACI INZ.HNED JIST,KDYŽ NEMÁM HLAD.OBČAS MĚ ALE PŘEPADAJÍ STAVY POCENÍ,COŽ VÍM,ŽE CUKR KLESL.(VĚRA HORÁČKOVÁ)
Foto
Toto musíte opravdu se svým diabetologem, Chat přesahuje možnost racionální rady.
Dobrý den, jsem diabetik II. typu a beru na cukrovku léky, pravidelně se měřím glukometrem, zaráží mě, že někdy mi cukr vyskočí, i když dodržuji všechna pravidla a jindy tak říkajíc zhřeším (např. dortík, kopeček zmrzliny nebo sklenka vína) a hodnota cukr je druhý den ráno normální. Jak je to možné? (Jana)
Foto
Ano po některých potravinách zvláště alkoholu (suché víno) nebo tučných potravin nemusí glykémie stoupat akutně, nicméně vzhledem k energii jsou pro diabetiky 2, typu nevhodné. Vzestup může ale například udělat stres.
A jaké metody chirurgie jestli se můžu zeptat? Nějaký balonek?(Bibi)
Foto
podrobně můžete na stránkách www.vstj.cz - banding klub. Organizujeme i setkání lidí po operaci s těmi, co operaci teprve chtějí. Jinak se jedná o sleeve gastrectomi, pliakci žalduku, gastrický bypass a biliopankreatickou diverzi.
Dobrý den,inzulín jsem užívala 4x denně, navšívila jsem OB kliniku, zhubla jsem 10 kg a píchám si pouze noční+ráno prášek onglyza.Myslíte,že je to už trvale?cítím se o.k.Manžel inzulín 4x denně, ale trvale mlsá sladké, nemůže bez toho být.Je to normální?Děkuji.Partlová(Partlová)
Foto
Dobrý den, léčba diabetu se bude určitě vyvíjet. Chutě na sladké, můžou být dány stresem nebo rychlým poklese glykémie
Má bandáž žaludku smysl? (Bibi)
Foto
V určitých případech má, ale pro většinu pacientů jsou dnes modernější metody bariatrické chirurgie.
Je resenim sugarfree?(Irena)
Foto
Není
byla mi zjištěna cukrovka. jaké bych si měl kupovat boty? Lékařka mi hrozila právě problémy s nohama.(Pavel)
Foto
Určitě pohodlnou obuv, aby nedocházelo k otlakům a poškození nohou.
Dobrý den, je možné onemocnět cukrovkou 2 a pak dostat cukrovku jedna? Děkuji vám(Hanka)
Foto
V zásadě ano.
Lze nějak poznat, že mám cukrovku, aniž bych chodila k lékaři?(Jarmila Matýsková, Liberec)
Foto
S jistotou spíše ne. Ani jednorázové změření někde na ulici vám to jistě nepotvrdí nebo nevyvrátí.
Dobrý den, chci se zeptat mám cukrovku 2 typu a nadváhu, hubnu ale jsem stále strašně unavená čím je způsobena taková únava? Např.jdu nakoupit a pak nejsem schopná už nic dělat sem strašně unavená. Vstávám ve 4 ráno do práce má to nějaký vliv? Dá se zhubnutim cukrovka vyléčit?Děkuji.😀(Lola)
Foto
Navštivte svého praktického lékaře. Z těchto údajů rozhodně nelze určit, zda cukrovku máte nebo nikoliv. Cukrovka 2. typu se nedá vyléčit, ale v určitých případech ji lze dostat do remise.
Dobrý den, již čtvrtý rok mám diagnostikovanou cukrovku II.typu, beru na to siofor, ráno a pokud nezapomenu tak i tabletku večer..poslední rok, dva jsem nebyla na kontrole, jelikož můj diabetolog ve Vinohradské nem.skončil a nebyla za něj náhrada...co mě ale zlobí, jsou oči, mám pocit, že se moje vidění hodně zhoršilo, je mě 50let, žena, z Prahy...můj dotaz, kam se mámobrátit na pravidelné kontroly, co moje oči, skutečně hrozí slepota? jinak jsem aktivní, fyzicky, pracuji jako pečovatelka, takže fyzicky i psychicky náročné povolání...děkuji Benešová(Benešová)
Foto
Určitě by pracoviště mělo zajisti náhradu nebo vám doporučit pracoviště v blízkosti vašeho bydliště - kontaktujte nem. na Vinohradech. Pokud vím, tak diabetgologické pracoviště RES TRIAL v poliklinice na Praze 8 nové pacienty přijímá zcela bez problému.
Dobrý den pane doktore, jsem diabetička II. typu a stále mi nejde zhubnout. Poradíte mi. Děkuji. (Sandra )
Foto
Nelze konkrétně radit po internetu, každý má jiný režim, jinak silnou cukrovku apod. Můžete si najít obezitologické pracoviště na www.obesitas.cz nebo se můžete poradit do našich rekondičních center - www.vstj.cz
Dobrý den, je mi 50 let mý rodiče měli cukrovku (stařeckou), léčili jí pouze léky. Co mohu udělat pro prevenci ,jím střídmě a sportuji. Děkuji a přeji hezký den.(Eva)
Foto
Myslím, že děláte maximum, ještě včasné preventivní měření cukru s eventuelně časnou léčbou může oddálit komplikace.
Dobrý den, již 15 let se léčím na DM 2. typu (dieta, Eglymad, 1 x večer 10 jednotek Inzulínu). Nyní i jaterní cirhóza, morofologicky relativně pokročilá, na nejasném podkladě, nejspíše v rámci metabolického syndromu se steatozou v rámci NASH (nealkoholická steatohepatitida). Rád bych zkompletoval, upravil nebo nahradil doporučené diety, aby se můj zdravotní stav nezhoršil. Prozatím se diabetolog i hepatolog kloní vždy ke své variantě a já jsem dosud žádnou oboustranně shodnou dietu neobjevil. Děkuji.(Vladimír, Dobřany)
Foto
Hezký den, těžko mohu k tomu vyjadřovat zde v chatu - neznám podrobnosti, ale určitě by nutriční terapeut měl najít dietu napříč vašimi nemocemi.
Někde jsem slyšela, že si tenhle týden můžu na Karlově náměstí nechat odborně změřit cukr a tuk a poradit se, když mám v rodině diabetika. Kde a kdy to přesně bude? Nevíte, zda je to odborné vyšetření?(Evženie Pilná)
Foto
Ano v rámci akce bude cca od 10 hod. na Karlově náměstí stan, kde bude možnost měřit glykémii i s interpretaci. Bližší infom www.dendiabetu.cz
Co může diabetik užívat na impotenci.Zkoušel jsem arginmax, clavin, nepomohlo. (V. Tuka)
Foto
O vhodném prostředku je třeba se poradit se svým diabetologem eventuelně kardiologem. Existují léky na předpis, které mají jistě větší efekt než většina volně prodejných doplňků stravy.
Po OGTT testu mi bylo naměřeno 11,2.Po 6 týdnech diety kdy jsem se pravidelně měřil glukometrem jsem nenaměřil ani jednou vyšší hodnoty jak na lačno tak po jídle. OGTT test jsem si nechal udělat znovu, tentokrát na vlastní náklady po týdenním naprosto normálním stravování(bez diety).Tento nový test měl hodnotu 5,9 na lačno a 10,4 dvě hodiny po vypití roztoku .CHtěl bych vědět jestli jsem cukrovkář nebo mám porušenou toleranci.(Milan)
Foto
Ano výsledky v tuto chvíli odpovídají porušené glukózové toleranci
Dobrý den chtěl bych se zeptat jak je to s ořechy ?Na letáčku od paní doktorky jsou vedeny jako nevhodné ale na internetu jsem se dočetl pravý opak. Děkuji (MILAN)
Foto
Ořechy sice obsahují dost tuku, ale spíše ty vhodné, takže jsou v přiměřeném množství (například hrst) spíše doporučovány.
Neúspěšně bojují s obezitou přidala se mi cukrovka mohu se objednat na odborné vyšetření u vas?(uhlikova)
Foto
Ano můžete. Další obezitologická pracoviště i třeba blíže vašeho bydliště jsou na stránkách České obezitologické společnosti - www.obesitas.cz.
Dobrý den, mám cukrovku v rodině (máma a babička). Měla jsem tukovou pneumatiku na břiše a kolem boků. Nechala jsem si ji odstranit liposukcí (celkem 2 litrů tuku pryč). Váhu si udržuji, BMI mám v normě, pohybuju se každý týden o víkendu, snažím se zdravě jíst. Má liposukce vliv na nástup cukrovky, nebo ne? Tuku mám prokazatelně méně (skončil v lahvi)(Liposukce)
Foto
Dobrý den, liposukce je kosmetický výkon, řeší víceméně jen podkožní tuk, takže spíše lisosukce mít vliv nebude.