Základní opravy rybníků ve Stromovce jsou již hotové. S odbahňováním a opevněním břehů kokosovými rohožemi včetně osazení kvetoucí mokřadní vegetací se začalo už v roce 2014. Strouhy byly opraveny a obloženy kamenem a místní rybníky dostaly nové mostky a stavidla. V rámci revitalizace vodních ploch se rozšířil také nátok do rybníků, a to včetně vodní kaskády.

Ve Stromovce v rámci revitalizace přibyly i nové mostky.
Autor: Zuzana Kábelová

Návštěvníci parku již probíhající změny zaznamenali a jeho proměna se jim líbí. „Stromovku miluji od dětství a jsem tady se psy na procházce každý den. Je tu spousta zeleně, kde jinde v Praze to najdete. Až se zrekonstruuje i Šlechtova restaurace, tak se ze Stromovky stane turistický unikát, tomu věřím,“ řekla zdravotní sestra Jana (45), na kterou Blesk.cz narazil při procházce parkem.

Video
Video se připravuje ...

Práce ve Stromovce jsou v plném proudu. Zuzana Kábelová

Nové atrakce

Nejen obyvatelé Prahy 7, ale i návštěvníci parku, se mohou těšit na různé vodní prvky, jako jsou mola nebo loďky, které budou Pražanům nově k dispozici. „Ve Stromovce vzniknou dvě vodní plochy, de facto tři, ale bude to spojené ve dvě. Přes tu větší povedou dvě lávky, které budou provedeny formou mola. Pro návštěvníky to bude velmi atraktivní. Na menším rybníčku s ostrovem bude vor, který bude fungovat jako takový přívoz na ten ostrov a bude to atrakce zejména pro děti. V rybnících budou také vysazeny lekníny,” uvedl pro Blesk.cz specialista vodních toků Jiří Karnecki. 

Revitalizace pamatuje i na parkovou část

V letošním roce se také počítá s revitalizací parkové části a s rozsáhlou rekonstrukcí teplovodu. Nedávno tak začaly práce na jedné z hlavních cest, která vede od planetária až k dětskému hřišti Kaštánek. Nejdříve se zde ale musí uložit nová potrubí teplovodu Pražskou plynárenskou a.s. Následovat bude celková obnova této části. Vymění se povrchy cest, dokoupí se mobiliář a veřejné osvětlení nebo vysadí nové stromy.

U vstupu od ulice Ovenecké se vysadí 1358 kusů trvalek a 978 kusů cibulovin. V jarních měsících park Stromovka také čeká pravidelný prořez stromů a oprava mostu v lokalitě Starý park. Obnova stávajícího stromořadí je naplánovaná už na podzim, přičemž všechny práce by měly být hotové do konce roku 2016.