V Praze se vyskytuje velké množství narkomanů, kteří často po použití injekce nemyslí na okolí a jednoduše je odhodí na zem. Mezi místa s jejich nejčastějším výskytem patří Vrchlického nebo Čelakovského sady. Praha se tak rozhodla pro další vstřícný krok vůči nim a drogově závislí zde mohou své stříkačky bezpečně vyhodit bez nutnosti jít do kontaktního centra. Do výše zmíněných parků v okolí Václavského náměstí byly umístěny tři speciální kontejnery. 

Důvodem je výhradně ochrana samotných obyvatel. Injekce mohou totiž jinak často nacházet na zemi. „Nedávno jsem šel po Masarykově nádraží a viděl jsem tam jehlu na zemi kousek od bezdomovce. Upozornil jsem alespoň úklidovou službu, ale co kdyby na to někdo šlápl,“ řekl Blesku náhodný kolemjdoucí. 

 „Dva z kontejnerů byly umístěny ve Vrchlického sadech, kde je situováno jedno z dětských hřišť Prahy 1. Tímto projektem tak přispíváme k vyšší bezpečnosti našich dětí i všech dalších občanů a návštěvníků centra,“ sdělila Šárka Táborská, předsedkyně Výboru pro sociální a bytovou politiku, bezdomovectví a protidrogovou problematiku, pro Novinky.cz.

Samozřejmě, že podobné koše nejsou vyhrazeny pouze narkomanům, ale také lidem, kteří musí stříkačku použít kvůli zdravotnímu stavu. Do koše se jich vejde až sto. Praha ale zároveň upozorňuje, aby lidé sami nezvedali a nevyhazovali pohozené stříkačky ze země, ale raději zavolali policii nebo úklidovou službu. 

Zatím jsou tři, ve Vrchlického a Čelakovského sadech.
Autor: Tadeáš Provazník, Blesk
 

Vysypávat se bude každý kontejner jednou za dva dny hlavně v letních měsících, v zimních měsících pak jednou za tři dny. Prozatím to Prahu stálo 25 tisíc korun. „Dalším cílem našeho projektu je nejen inspirovat i další městské části, ale také ostatní obce a velká města po celé České republice,“ doplnila Táborská.

Fotogalerie
5 fotografií