"Celková nemocnost stoupla v Praze o pouhých sedm procent, mírnější vzestup jsme předpokládali. U dětí i dospělých se nemocnost téměř nepohybovala, nejvíc, o 14 procent, stoupla u lidí nad 60 let," uvedla Jágrová. Epidemiologové předpokládají, že v hlavním městě bude nemocnost na úrovni epidemie ještě příští týden, pak by mohla začít klesat.

Situace není podle Jágrové tak problematická, aby hygienici vyhlašovali plošné zákazy návštěv či zavírali školy. "Opatření se činí průběžně, pokud někde nastane problém, ve škole a jinde, tak se řeší, ale neznamená to uzavírání nemocnic," uvedla. Některé nemocnice situaci s pražskou hygienou konzultovaly, zákazy návštěv jim hygienici nedoporučili. Ze základních škol byla uzavřeno kvůli vysokému počtu nemocných žáků jen jedna.

V Praze byly potvrzeny jako zdroje nákazy dva chřipkové viry, AH1N1, tzv. prasečí chřipky, proti ní chrání letošní vakcína. Druhý vir AH3N2 je ve dvou variantách, z nich proti jedné vakcína také chrání. Chrání i proti typu B.

Na očkování proti chřipce je už pozdě. Lékaři radí posilovat imunitu, zejména rizikovým skupinám, což jsou děti, těhotné a kojící ženy či senioři. Pomáhají zvýšené dávky vitamínu C, dostatek spánku, dostatečný pitný režim a pobyt na čerstvém vzduchu. Je dobré omezit bezprostřední kontakt s ostatními lidmi - objímání, líbání, ale i obyčejné podání ruky. Chřipce se lze podle lékařky Elišky Bartlové bránit i za pomoci homeopatie. Lze ji využít i při léčbě, zkrátí dobu onemocnění a zlehčí jeho průběh.