Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš označil Rakušany za magory. Pak v tyrolském kroji juchal na party se Schwarzeneggerem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. ledna 2024
21:18
Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2024
17:05

Za magory označil ve středu ve Sněmovně předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš rakouské občany. Zdůvodnil to tím, že v rakouské vládě mají zastoupení Zelení. Babiš to řekl během diskuse před projednáváním návrhu na zavedení korespondenční volby. Později na síti X napsal, že výrok nebyl směřovaný k občanům Rakouska, ale k Zeleným. V sobotu pak na sociálních sítích prohlásil, že si koupil tyrolský kroj, ve kterém vyrazil na vyhlášený rakouský večírek Weißwurst Stanglwirt, kterého se účastnila řada celebrit, včetně herce Arnolda Schwarzeneggera.

„Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ prohlásil Babiš. Tvrdil, že rakouská strana dostaví dálnici k české hranici až v roce 2031, což bude podle něj zřejmě až pět let poté, co se postaví z české strany. „A pokud je pravda, že 1. února je nějaký mimořádný summit, tak ať si udělá pan premiér (Petr Fiala, ODS) bilaterálku s panem kancléřem Rakouska, ať mu řekne: Hele, potřebuju, abys stavěl. Je blbé, že my budeme na té hranici 2026 a tomu Rakousku to potrvá ještě do roku 2031, pět let,“ prohlásil Babiš.

„Můj výrok samozřejmě nebyl směřovaný k občanům Rakouska, mluvil jsem o straně Zelených. Aktivistech, kteří záměrně blokují dostavbu dálnic. Z kontextu to bylo jasné,“ uvedl později na sociální síti.

Babiš na party v Rakousku v kroji

O několik dní později pak na Instagramu uvedl, že si koupil tradiční tyrolský kroj, avšak nesdělil, zda tak udělal v souvislosti se svými vystoupením ve Sněmovně. V kroji nicméně vyrazil na vyhlášený večírek Weißwurst Stanglwirt, který se konal v rakouské obci Going am Wilden Kaiser. 

Této akce, na kterou většina hostů dorazila v tradičním rakouském oděvu, se účastnilo několik celebrit, včetně rakousko-amerického herce Arnolda Schwarzeneggera. Ten se objevuje i na videu, které Babiš z akce sdílel - expremiér na záběrech tancuje a postává v blízkosti klobás a preclíků.

Schwarzenegger na večírku byl podle rakouského serveru Abendzeitung s přítelkyní Heather Milligan a dobrým přítelem Ralfem Moellerem. A to krátce poté, co byl zadržen na mnichovském letišti kvůli neprocleným hodinkám, které posléze právě v Goingu vydražil.

Rakušany výrok zaujal

Rakouští Zelení jsou členy koaliční vlády spolu s lidovci. Vládu jmenoval v roce 2020 rakouský prezident Alexander Van der Bellen, který sám v minulosti v čele tamních Zelených stál. Předtím ve vládě Zelení nebyli.

Babišův výrok o magorech zaznamenalo několik rakouských zpravodajských webů. Převzaly zprávu rakouské tiskové agentury APA, která přinesla citace z kontroverzního Babišova vyjádření v Poslanecké sněmovně. APA však také připomíná, že označení „magoři“ použil v roce 2007 i bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když hovořil o rakouských protestujících proti českým jaderným elektrárnám.

Citaci převzatou ze servisu ČTK se pokusila APA přeložit do němčiny, přičemž jako německé ekvivalenty českého výrazu „magor“ nabízí synonyma Narr (blázen), Trottel (blbec) nebo Spinner (šílenec).

Zprávu APA do středečního večera pro své weby převzaly deníky Die Pressse, Kronen Zeitung, regionální Oberösterreichisches Volksblatt nebo server oe24. Babišovy výroky z rakouské strany nevyvolaly žádnou oficiální reakci. V diskusi pod článkem se k nim vyjádřili čtenáři serveru Krone.at, webu Kronen Zeitung, sklidily v drtivé většině pozitivní ohlasy. „Svou zemi v zahraničí v zásadě vždy bráním. Jenže co mám bránit, když má můj protějšek pravdu? Dostali jsme se tak daleko, že se člověk musí stydět za to, že je Rakušan,“ napsal jeden z mnoha vůči své zemi kriticky naladěných rakouských čtenářů.

TOP 09 se omlouvala

Naopak v Česku vzbudil Babišův výrok pozdvižení. Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob se omluvil Rakušanům za Babišova slova o magorech. Předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek je označil za nehorázná.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo tento měsíc stavbu předposledního jihočeského úseku dálnice D3 Nažidla - Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku. Poslední úsek mezi Nažidly a Kaplicí nádraží chtějí silničáři začít stavět v následujících měsících. Jihočeská část dálnice má být hotová v roce 2026. Chybí ale ještě středočeská část, kompletní by dálnice z Prahy až k hranicím mohla být do roku 2031. V Rakousku chybí část dálnice mezi Lincem a státními hranicemi. Celý rakouský úsek by měl být dokončený v roce 2031.

Stejné slovo jako na adresu Rakušanů použil Babiš i na adresu někdejšího prvního místopředsedy Evropské komise, nizozemského politika Franse Timmermanse, který byl do loňska také evropským komisařem pro klima. „Zamezili jsme tomu, aby ten šílený Timmermans byl předsedou Evropské komise, ten zelený migrační fanatik, normální magor, který ničí tu Evropu. Tomu jsme zamezili,“ prohlásil Babiš. Timmermans měl v unijní exekutivě na starosti Green Deal (unijní Zelenou dohodu) o přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií. V roce 2019, tedy v době, kdy byl Babiš premiérem, se neúspěšně ucházel o pozici šéfa Evropské komise.

Stejné slovo jako Babiš, tedy magoři, použil v minulosti na adresu Rakušanů dnes již zesnulý český politik a bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. V roce 2007 to řekl o rakouských odpůrcích jaderné elektrárny Temelín. „Poněvadž ty magory trošku znám, samozřejmě demonstrace budou ještě nekonečně pokračovat, ale nebudou už překážet na silnici,“ pronesl tehdy před novináři. V Rakousku jeho výrok vyvolal vlnu nevole.

Rimin Nosk ( 21. ledna 2024 20:57 )

Konečně vím, Shreka by nepotěšil. 😁

Gemino Gemello ( 21. ledna 2024 16:56 )

Jojo, on ten Vít Rakušan nestaví v Rakousku dálnice k českým hranicím Že raději nejste zticha, než ze sebe dělat totální dilinu

Gemino Gemello ( 21. ledna 2024 16:54 )

Komentovat slovenského hotentota s estébáckou minulostí, by bylo házením perel sviním

anna1234 ( 21. ledna 2024 12:28 )

.. mám pocit, že dezinformace roznášíš ty 😁 O Víta se jaksi vůbec nejedná 😁

xiioma ( 21. ledna 2024 10:44 )

Estébák vypadá jako Pinocchio Jen mu chybí klobouček... 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa