Jak poznat obyčejné nachlazení od chřipky?
Nachlazení se projevuje zánětem horních cest dýchacích, bolestí v krku, rýmou a teplotou do 39 °C, občas mohou pobolívat klouby. Nachlazení také může zkomplikovat zánět nosních dutin, zánět středního ucha, zánět zubního lůžka, ale i neuralgické bolesti.

Chřipku naproti tomu provázejí vysoké horečky, výrazná bolest hlavy, suchý dráždivý kašel, únava, výrazná bolest kloubů a svalů a také komplikace jsou mnohem závažnější.  Hrozí zánět plic, zánět srdečního svalu, který může dopadnout i fatálně.

Koho chřipka nejvíc ohrožuje?
Chřipka je nejnebezpečnější pro děti, obézní, těhotné, astmatiky a diabetiky, také pro osoby se srdečními chorobami a pro seniory.

Jak se chránit?
- Užívejte přípravky posilující imunitu.
- Vyhněte se masovým akcím a přeplněné hromadné dopravě.
- Myjte si ruce častěji než jindy.
- Nechte se očkovat.

První kroky při léčbě chřipky
- klid a odpočinek na lůžku
- snižování horečky pomocí zábalů a léků
- doplňování vitaminů B a C
- větrání
- používání papírových kapesníků

Potíže, které může způsobit chřipkový vir

Chřipkový zápal plic
Jde o nemoc, která může ohrožovat život. Nemocný kašle a dusí se. Je nutná okamžitá hospitalizace v nemocnici a intenzívní léčba. I dnes polovina pacientů s tímto typem zápalu plic umírá.

Akutní zánět hrtanu
Onemocnění začíná náhle a projevuje se kašlem, ztrátou hlasu a dušností. Zánět se může rozšířit i na průdušky, v tom případě se objevuje hrubý kašel a vysoké horečky.

Zánět svalů
Svalová slabost a bolest, která se objevuje zpravidla až několik dní od začátku chřipky. Bolest je velmi silná, je nutná hospitalizace v nemocnici.

Zánět srdečního svalu
Bušení srdce, únava, celková slabost, nevolnost a mohou se objevovat i otoky končetin a střevní problémy nebo dušení. Nemoc vyžaduje nemocniční péči, v případě rychlého postupu i na JIP.

Postižení nervového systému
Jde o zánět mozku a mozkových blan. Nemocného úporně bolí hlava, je malátný a schvácený. Mohou se objevovat poruchy vědomí, halucinace a křeče.