Vedení Prahy se rozhodlo, že se stane jediným stoprocentním vlastníkem společnosti Pražské služby (PS), které by následně měly začít samy zajišťovat odvoz odpadu.
Dosud ho zabezpečují ve spolupráci s několika subdodavateli. Nově by to nešlo a jejich výpadek by podle odpůrců návrhu prosazovaného náměstkem primátora Jiřím Vávrou (TOP 09) znamenal kolaps. „Myslím si, že reálně hrozí, že od 1. listopadu se nebudou v Praze odvážet odpadky,“ upozorňuje zastupitel Josef Nosek (ODS).

I dnes má rada města téma na programu jednání. Jak kauza skončí? Zaplatí Pražané za »popelnici« víc? „Myslím si, že za začátku by ceny mohly vzrůst o 10 procent. Jak to poroste dále, tak to si už netroufnu tipnout,“ řekl exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS).
Ceny za svoz odpadu tak mohou pro obyvatele růst do nekonečna a představitelé metropole si budou moct rozdělovat velké prachy. Stejně jako v loňském roce.

Co na to vedení města?

Náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) odpověděl Blesku po 4 dnech:
O ceně: „Při kvalitním zpracováním odpadu se cena může naopak snížit. Když se bude odpad důsledně třídit a zpracovávat, tak si myslím, že by se Pražané mohli dočkat zlevnění cen za svoz odpadu. Je to blbost, že by se odpad zdražoval.“
O skládkáh: „Proč by se tvořily černé skládky, když budou ceny klesat? Takže černé skládky jsou nesmysl.„
O autech: „Zrovna dnes (pozn.red. v pondělí) jsem se bavil s generálním ředitelem Pražských služeb Patrikem Romanem a můžu říci, že chybějící vozy už máme předběžně nasmlouvané.“
O Palermu: „Děláme to proto, že nechceme, aby Pražané nebyli vydíráni. Nechceme tady mít italský syndrom a Palermo.“

Popelářská válka na Sicílii

 Dvoumetrové hromady odpadků lemovaly ulice v roce 2009 v italském Palermu, kde zuřila několikadenní »popelářská válka«. Popeláři měli obavy, že když je jejich zaměstnavatel ve ztrátě 150 milionů eur, nedostanou zaplaceno a vyrazili do stávky. Stejný problém se nevyhnul v roce 2008 ani italské Neapoli, ve které podle odhadů leželo 1500 tun odpadků! Za krizi podle tamních médií stála mafie, která si z tohoto odvětví udělala výnosný byznys.