Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bartoš už šéfovi ANO odpověděl a bude ho chtít znovu vydat policii

Autor: ČTK, zst - 
22. října 2017
21:00

V případném hlasování Sněmovny o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a jeho zástupce Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání budou Piráti hlasovat pro jejich vydání. Ivan Bartoš už také odpověděl Babišovi na jeho blahopřání a žádost o schůzku. Termín ale zatím nepadl. Piráti si také zvolili předsedu poslaneckého klubu, ten má přednostní právo se na schůzích vyjadřovat.

Prodlení s odpovědí na blahopřejnou sms zprávu Ivanu Bartošovi už dráždilo šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten se nechal slyšet, že poděkovat je slušné. „Já si myslím, že když někdo někomu popřeje, tak by aspoň mohl poděkovat. Je to slušnost, učili nás už v mateřské školce, že se má děkovat a prosit,“ řekl Babiš. Bartoš v neděli večer zveřejnil svou odpověď:

Předsedou poslaneckého klubu Pirátů se stal Jakub Michálek. Lídr pražské kandidátky bude také v sedmičlenném povolebním vyjednávacím týmu, který povede předseda strany Ivan Bartoš. Doplňovat je budou Dana Balcarová, Lenka Kozlová, Mikuláš Peksa, Lukáš Bartoň a Mikuláš Ferjenčík. Předseda poslaneckého klubu je po předsedovi strany či hnutí a vedení Sněmovny jedinou osobou s přednostním právem ve Sněmovně řečnit.

Piráti získali ve volbách 10,8 procenta hlasů a mají 22 mandátů. „Úkolem vyjednávacího týmu Pirátů, jehož složení budeme podle jednání obměňovat, je především seznámit ostatní politické strany s dvaceti programovými body, které chceme prosadit,“ uvedl Bartoš.

Mezi programové body Pirátů patří například vymáhání hmotné osobní odpovědnosti politiků a úředníků, důsledně otevřená výběrová řízení, zabránění úniků zisků z ČR do daňových rájů nebo postupné zrušení podpory biopaliv a důsledná kontrola poskytovaných zemědělských dotací. Strana se chce také zaměřit na zákon o registru smluv nebo zákon o svobodném přístupu k informacím.

Vstup do Sněmovny a třetí nejvyšší počet mandátů slavili v sobotu i Piráti. Vstup do Sněmovny a třetí nejvyšší počet mandátů slavili v sobotu i Piráti. | ČTK

Bartoš již dříve vyloučil spolupráci s SPD a KSČM a kvůli podezření z dotačního podvodu šéfů ANO Babiše a Faltýnka také s jejich hnutím. Za předčasnou označil otázku, zda se chtějí Piráti podílet na vládě nebo být v opozici. „My jsme teď teprve sestavili vyjednávací tým a žádná jednání nezačala,“ řekl ČTK Bartoš.

Piráty by si ve vládě dovedl představit prezident Miloš Zeman, který dnes pro Blesk.cz uvedl, že mají znalosti v oblasti digitalizace a jako opozice nic neprosadí. „Nevím, jestli je pan prezident kompetentní hodnotit něčí znalosti v oblasti IT. Souhlasím, že jsme odborníci na digitalizaci, ale názor prezidenta nehraje v povolebních jednáních žádnou roli, budeme jednat podle své strategie,“ prohlásil Bartoš.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
mirkazam ( 25. října 2017 15:16 )

Bartošovi jak je vidět narostl hřebínek...

auslak ( 23. října 2017 11:32 )

Na které VŠ je hlavní předmět CHARAKTER ? Jedině snad na Plzenské !

tosto ( 23. října 2017 11:16 )

Diplom ještě není značka kvality. !!!!!

raduzkaxxx ( 23. října 2017 11:12 )

Mají Piráti dostatek balícího papíru na psaní záznamu ze zasedání ?

XLADI ( 23. října 2017 08:40 )

Dejte jim šanci, za pár měsíců se uvidí jestli to jsou VV 2 nebo budou mít v politice budoucnout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa