Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Poláci se s Českem o znečištění odmítají bavit, stěžuje si poctivá pejskařka Šlechtová

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
14. října 2017
13:32

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), jednička plzeňské kandidátky, se kromě rozepří kolem těžby lithia pustila také do Poláků, a to kvůli tomu, že zhoršují v Česku kvalitu vzduchu. Konkrétně na severní Moravě a ve Slezsku. Navíc po problematických ústavních změnách, které zemi vyčítá i Evropská unie, prý není s Poláky řeč. Šlechtová také komentovala, zda uklízí po svém pejskovi, když jdou na procházku. Uvedla to ve Volebním souboji Blesk 2017.

Hnutí ANO by podpořilo bonusy domácnostem, které poctivě třídí odpad, například formou slevy z poplatku za komunální odpad. Bylo by i pro nařízení, aby státní památky nebo třeba muzea byly jeden den v týdnu zdarma. Sdílenou ekonomiku, konkrétně přepravu prostřednictvím Uberu a ubytování přes Airbnb, by rádo dostalo pod stejná pravidla jako podnikatelskou sféru, která se těmito obory zabývá. Co se týká dálničních známek, elektronizaci by hnutí také rozhodně podpořilo. Vyplynulo to ze simulovaného sněmovního hlasování během debaty.

Blesk.cz: Jste poctivý pejskař a uklízíte po svém pudlíkovi?

„V každém případě. Kolikrát, když jdu na jednání i Sněmovny nebo vlády, tak v kapsách nacházím pytlíky na sbírání exkrementů svého pejska.“

„Je dobře, že jen pytlíky,“ glosoval odpověď ministryně Vít Rakušan (STAN).

Šlechtová: O memorandu jsem na vládě neslyšela

„Memorandum podepsal na svou vlastní odpovědnost pan ministr průmyslu a obchodu,“ míní o kauze lithium Karla Šlechtová. „Za nás těžba lithia musí zůstat v českých rukách, musí zůstat na území českého státu, zisk musí zůstat na území českého státu,“ apelovala.

Lithiem se přitom tento týden zabývala také vláda. Zamítla návrh ANO, aby bylo memorandum s Australany zrušeno. Šlechtová poukázala však ještě na jiný problém. „Já jako člen vlády – a to si myslím, že tam chodím opravdu každou středu, každé pondělí, že jsem tam dost často – jsem se dozvěděla o nějakém memorandu z médií. Jak je to možné, že vláda o tom podpisu memoranda nevěděla předem, prosím vás?“ vzbudila řadu vášnivých reakcí, protože stejnou otázku má i opozice.

„Pan ministr, který je ve funkci několik měsíců pouze, se pokusil ochránit zájmy ČR tak, aby došlo k tomu, že když už někdo vydal licence a mohlo se těžit, aby se muselo zpracovávat na území ČR,“ hájil stranického kolegu Petr Dolínek a krok ministry Jiřího Havlíčka (oba ČSSD) označil za „záchrannou brzdu“. Podívejte se na záznam celé debaty:

Video  Politici o kvalitě života v Česku: Polsko nám znečišťuje vzduch a ještě nás ignnoruje.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Poláci se s námi nebaví

Tématem debaty bylo také velké znečištění vzduchu, které trápí některé oblasti České republiky. Kromě přísnějšího dohledu státu na provoz továren i topení v domácnostech se ale politici shodli, že problém například Ostravska vzniká i za hranicemi, konkrétně u Poláků.

Česko se s nimi o této palčivé otázce snaží jednat, upozornila Šlechtová, jde to však velmi obtížně. „Česko-polský přeshraniční program je v gesci mého ministerstva. Tady musím říct, že ovzduší je jednou z těch priorit. A tady velice otevřeně říkám, že polská strana od té doby, co se tam změnily ústavní zákony a všechny ty zákony, naprosto nefunguje,“ postěžovala si.

„Takže já musím říci, že tam píšeme neustále dopisy, já tam létám, já tam jezdím, snažíme se je k něčemu donutit. A tady musím říct, že ta nespolupráce ze strany Polska je opravdu veliká,“ doplnila. A přidala i jednu výhrůžku: „Když nebudou spolupracovat, tak my jim neproplatíme jejich dotace, protože my držíme ty peníze v rámci ČR.“

Jaké plány má po volbách hnutí ANO? Podívejte se:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa