Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nesmysl,“ odmítl Klaus ml. (ODS) kariérní řád učitelů. Psal si taháky?

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
7. října 2017
16:00

Nová inkluzivní pravidla jsou nesmyslem, který bere handicapovaným dětem šanci na úspěch. Myslí si to Václav Klaus ml., trojka pražské kandidátky ODS, který to řekl v Blesk Volebním souboji 2017. Tématem debaty o školství byly i nízké platy pedagogů nebo kariérní řád učitelů. Také ten Klaus označil za nesmysl, právo odměňovat dobré učitele by podle něj měli mít ředitelé škol.

Sport by ODS nezařazovala pod agenturu, která by spadala přímo pod premiéra, strana by nepodpořila zrušení povinné maturity z matematiky, ani zavedení dalších dvou povinných hodin tělocviku. Naopak by zvedla ruce pro to, aby sportovní dotace tekly přímo ke klubům, nikoliv na přerozdělování uniím a svazům, což byla aféra, která zlomila vaz v čele resortu Kateřině Valachové (ČSSD). Vyplynulo to ze simulovaného sněmovního hlasování během debaty.

Blesk.cz: Dostal jste někdy ve škole dvojku z chování?

„Mám čtyři děti, z pedagogických důvodů bych na tuhle otázku neodpovídal.“

Napsal si někdy Václav Klaus ml. před písemkou tahák? Podívejte se:

„Kariérní řád byl nesmysl, nechme to na ředitelích“

„Je to naprostý nesmysl,“ tak odmítal v debatě Blesku školský expert ODS kariérní řád, který měl zajistit lepší odměňování učitelů, a rýpl si: „Je to naštěstí jediná věc, která se této vládní koalici nepodařila prosadit.“

Klaus razí jasný názor, především „ředitelé by měli mít možnost své dobré kantory skutečně dobře ocenit“. Podle něj s rozumem, korupce se v tomto směru nebojí. „Když to dává ředitel slečně učitelce, co se na něj nejvíc usmívá, tak ta škola jde do háje,“ zmínil.

Podle Klause mladšího dnes komise chybně bádají, kolik má být kategorií učitelů. Mezitím však učitelé „umírají a poslední, na co si vzpomenou, je 'nějaký kariérní řád'“, uvedl bývalý ředitel prestižního soukromého gymnázia PORG. Učitelé přitom jen chtějí být spravedlivě odměněni.

„Já jsem svým učitelům platil 35 tisíc korun a jako ministr školství bych to svým učitelům platil taky,“ řekl Klaus. Podotkl, že „trošku vyšší mzdu“ dával mladým kantorům, když založili rodinu. „Protože jsem se bál, že mi z té školy zmizí, tak jsem se je samozřejmě snažil pomocí odměn v té škole nějakým způsobem udržet, ale takhle postupuje každý ředitel, který to s tou školou myslí dobře,“ dodal Klaus.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Inkluzi nepotřebujeme, stačí lidská slušnost“

Klaus ml. razí opačný názor než Valachová. Plošné „nahánění dětí s mentálními handicapy do základních škol“ odmítá, inkluze je pro něj „zločin na postižených dětech“. „Řekněme si jasně: To, že některé nemocné děti chodí se zdravými, na to nepotřebujeme cizí slovo inkluze. To je normální lidská slušnost,“ uvedl bývalý ředitel prestižního soukromého gymnázia PORG.

„Skutečně bereme těmto dětem šanci na životní úspěch. Jinak by se vyučily, měly práci a teď je učíme druhý cizí jazyk, ale ony dojdou jen k té nejnižší kompetenci, že třeba poznají, že je to cizí jazyk. Je to byrokratické ideologické cvičení, které přineslo rozvrat normálního vzdělávání a demotivaci řady vynikajících kantorů napříč republikou,“ zkritizoval inkluzi Klaus.

Spor s exministryní Valachovou se vyhrotil poté, co mu vyčetla, že útočí na handicapované děti. „Já neútočím na zdravotně postižené děti, já útočím na vás, že jste je vyhnala do normálních škol, kde jste k nim postavila 18letého asistenta se 14denním kurzem,“ zareagoval Klaus. A to, že Valachová vytáhla fotky, vzal jako osobní útok.

„Já jsem na rozdíl od vás vzdělával postižené děti, zatímco vy jste fungovala v úřadu ombudsmana, v Senátu a dalších luxusních kancelářích, takže si vyprošuji vaše mávání tady těmi obrázky,“ odvětil.

„Mně se totiž velice líbí, že tady 14 dní před volbami zjišťují koaliční strany, že inkluze je nepopulární, kariérní řád, že je nepopulární, pamlsková vyhláška, povinná školka… a vy se vůči tomu vymezujete. Ale pro to jste hlasovali vy. Ve vládě BabišSobotkaBělobrádek. To je vaše dílo, teď se z toho nevyvlíkejte, chyťte se s paní Valachovou kolem ramen,“ vyzýval Klaus.

Jak by s problémy ve školství naložila ODS? Václav Klaus ml. představil vizi strany pro tuto oblast:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
sores ( 7. října 2017 16:30 )

Proboha proč si konečně Klaus neřekne o operaci Dr.Pomahače aby mu polidštil obličej?! Doslova je jak Kavsimódo. Kdybych všemu věřil tak tomu že se dokonce 2x ožení nikdy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa