Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

O korupci a největších problémech kraje přímo z Ještědu. Kdo debatoval v Liberci?

/
  • Krajské volby v Libereckém kraji: Devítka kandidátů pro debatu Blesku
    22. září 2016 ● 11:33

    Liberecký kraj má v tomto ohledu pochmurnou pověst. Objevila se v něm řada kauz, přinejmenším poněkud podivných. Jak vylepšit krajské renomé? A co dalšího podle politiků trápí občany nejmenšího kraje v Česku a jaká navrhují řešení? To se dozvíte v živé debatě Blesku ve čtvrtek od 13:00. Pozvané kandidáty ze stran a hnutí s více než 5 procenty hlasů určil průzkum agentury Phoenix Research. Hejtman Martin Půta, který své křeslo obhajuje, nechybí. Spolu s ním ani dalších 6 politiků a 2 političky.

    Záznam debaty z Libereckého kraje najdete ZDE.

  • 1.

    Radek Cikl (ČSSD)

    Radek Cikl (52) je v naší debatě náhradníkem za krajského lídra ČSSD, právníka Pavla Svobodu. Ředitel liberecké Střední průmyslové školy stavební je osmičkou sociálnědemokratické kandidátky. Původní profesí je tělocvikář, působí i coby předseda Svazu lyžařů ČR na úseku severské kombinace. Žije v Tanvaldu a je bývalým náměstkem libereckého hejtmana z let 2008 až 2012.

    Záznam debaty z Libereckého kraje najdete ZDE.

    Krajské volby v Libereckém kraji: Radek Cikl (ČSSD)
    Autor: Reprofoto Liberecký kraj

  • 2.

    František Gábor (TOP 09)

    František Gábor (46) je lídrem TOP 09. Je válečný veterán, který byl nasazen do operace Pouštní štít a Pouštní bouře v Perském zálivu proti Saddámu Husajnovi. Bojoval tam jako nejmladší člen protichemické jednotky. V komunální politice působí delší dobu – v letech 2000 až 2004 byl zastupitelem Libereckého kraje. Od května 2015 je zastupitelem města Liberec. Před členstvím v Kalouskově topce byl členem Unie svobody – Demokratické unie.

    Krajské volby v Libereckém kraji: František Gábor (TOP 09)
    Autor: ČTK

  • 3.

    Ondřej Kolek (Piráti)

    Ondřej Kolek (37) je členem Pirátské strany. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, dnes pracuje ve firemním chemickém vývoji. Žije v Dolní Černé Studnici, ale pochází z Jablonce, kde se mu nezamlouvá postoj města k hazardu a 11 kasin v jabloneckém centru.

    Krajské volby v Libereckém kraji: Ondřej Kolek (piráti)
    Autor: Reprofoto Piráti

  • 4.

    Stanislav Mackovík (KSČM)

    Stanislav Mackovík (49) je v krajských volbách lídrem KSČM, kterou zastupuje i v Poslanecké sněmovně. Za minulého režimu začal sportovně létat v aeroklubu Česká Lípa, po revoluci nastoupil k liberecké letecké záchrance, kterou vedl posléze i jako ředitel. Poslanec Mackovík je u komunistů od roku 2006, předtím byl členem ČSSD. Hned dvakrát byl i zastupitelem Libereckého kraje.

    Krajské volby v Libereckém kraji: Stanislav Mackovík (KSČM)
    Autor: ČTK

  • 5.

    Martin Půta (STAN)

    Martin Půta (45) je stávajícím libereckým rodákem a zároveň současným hejtmanem Libereckého kraje. Rok vedl Starosty a nezávislé, než ho opět vystřídal jeho předchůdce Petr Gazdík. Na vině bylo i Půtovo podezření z převzetí úplatku, kterému se však dlouhodobě brání. Půta je také místopředsedou Asociace krajů ČR, kterou vede jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

    Krajské volby v Libereckém kraji: Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)
    Autor: ČTK

  • 6.

    Dan Ramzer (ODS)

    Dan Ramzer (47) vede v Libereckém kraji do boje ODS. Vystudoval zemědělskou školu, před politikou působil jako pedagog a později i ředitel na středním odborném učilišti ve Frýdlantu, kde dnes dělá starostu. V občanské demokracii je od roku 2006, je předsedou ODS pro Liberecký kraj, kde nahradil současného senátora Přemysla Sobotku.

    Krajské volby v Libereckém kraji: Dan Ramzer (ODS)
    Autor: ČTK

  • 7.

    Josef Šedlbauer (Změna a zelení)

    Josef Šedlbauer (47) je druhým náhradníkem v naší debatě za lídra svého hnutí – jedničkou Změny pro Liberecký kraj je totiž Zuzana Kocumová, někdejší profesionální lyžařka, známá i z olympijských her v Naganu. Šedlbauer má bohaté zkušenosti z jiné profese – vede katedru chemie na Technické univerzitě v Liberci, profesorem chemie je od roku 2010. Je členem Strany zelených a v roce 2010 byl zvolen zastupitelem města Liberec.

    Krajské volby v Libereckém kraji: Josef Šedlbauer (Změna)
    Autor: ČTK

  • 8.

    Lidie Vajnerová (Budoucnost pro LK)

    Lidie Vajnerová (61) je známou libereckou podnikatelkou, která společně se svým exmanželem stojí za vzestupem centra Babylon. Stojí i za projektem iQlandie. Do krajských voleb kandiduje za koalici Budoucnost pro Liberecký kraj. Kandiduje však i do Senátu. V obou případech jako nestraník. Členkou žádné strany nikdy nebyla. I ona původně vystudovala VŠCHT v Praze a posléze pracovala jako inspektorka u České obchodní inspekce. Po revoluci se však pustila do podnikání.

    Krajské volby v Libereckém kraji: Lidie Vajnerová (Budoucnost pro Liberecký kraj)
    Autor: ČTK

  • 9.

    Jitka Volfová (ANO)

    Jitka Volfová (47) je lídrem ANO, které se o hlasy voličů utká v krajských volbách poprvé. Absolventka Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze Volfová má zkušenosti s komunální politikou z České Lípy, kde je zastupitelkou. Dlouholetá pracovnice veřejné zprávy to dotáhla na vedoucí jednoho z odborů na ÚZSVM – Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

    Krajské volby v Libereckém kraji: Jitka Volfová (ANO)
    Autor: ČTK

  • 10.

    Korupce, doprava i sklářství

    Podezření na korupci, propojení byznysu a politiky, finanční problémy a dluhy. Pro Liberecký kraj nejde o neznámé záležitosti. Liberec má na kontě mj. zfušované mistrovství světa v klasickém lyžování, po kterém zbyly dluhy a pachuť v ústech. Samotný hejtman Martin Půta čelí obvinění kvůli podezření z přijetí úplatku v případu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény. Tvrdí však, že žádný nevzal.

     

    Když se k tomu přidají i údajné machinace s pozemky, spekulace o ovlivňování veřejných dotací a další drobné kauzy typu korupčního podezření Luďka Nečesaného, otce odsouzeného Lukáše a šéfa liberecké nemocnice, problémů tohoto rázu se nakupí poměrně dost.

     

    Jednotliví kandidáti se však v debatě Blesku budou snažit dokázat, že to s Libereckým krajem není zas tak špatné. Byť má i jiné problémy. Třeba dopravní infrastrukturu včetně špatného stavu okresních silnic či chybějícího přímého železničního spojení do Prahy, kam se po dálnici dostanete autem za hodinu, vlakem však za tři.

     

    Bez starostí nejsou ani tradiční průmyslová odvětví – sklářství či textilní průmysl – a v neposlední řadě i sama dominanta kraje, Ještěd se svým vysílačem a rozhlednou. Ze zdejší restaurace vás debatou provedou moderátoři Michaela Bezvodová a Jaroslav Šimáček. Sledujte přímý přenos na Blesk.cz, krajské volby 7. a 8. října se kvapem blíží.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy