5. října, tedy pouhé dva dny před volbami, chce jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) prosadit dokument, který je zásadní pro každého, kdo využívá silnice a dálnice v Jihomoravském kraji. Zásady územního rozvoje totiž tento kraj jako jediný v Česku stále ještě nemá a absence dokumentu brzdí stavby silnic i rozvoj celého kraje. Poslední pokus o zavedení strategie zrušil Nejvyšší správní soud v roce 2012.

„Je to proces, který popisuje zákon a trvá roky. Nové zásady se tvořily tři a půl roku, jsme ve finále, je po oficiálním veřejném projednání. Teď čekáme na poslední stanoviska ministerstev a 5. října krajské zastupitelstvo vydá nové zásady územního rozvoje. Myslím si, že 5. říjnem skončí toto vakuum, udělali jsme maximum pro to, aby ten proces byl transparentní,“ slíbil sebevědomě stávající hejtman.

Video
Video se připravuje ...

Jihomoravský kraj jako jediný nemá klíčový dokument. Upečou ho před volbami narychlo? Blesk TV

Jenže Hašek svůj post možná několik dní po schválení dokumentu opustí a s rozhodnutím se následně bude muset potýkat nové vedení kraje. Nejen proto se do hejtmana pustila v debatě Blesku opozice.

„Jsme šokováni tím, že kraj chystá totéž v bledě modrém s nějakými nepatrnými úpravami, co bylo předtím správním soudem shozeno. To znamená, že pokud správní soud bude rozhodovat konzistentně, tak to zase shodí. Mně přijde nepochopitelné, že kraj nebral v úvahu možné další varianty, které by byly právně schůdné, a předkládá neustále tvrdohlavě z nějakého důvodu, který si myslím, že kromě pana hejtmana nechápe nikdo, jednu a stále tutéž variantu,“ zlobil se lídr společné kandidátky Strany zelených a pirátů Jiří Hlavenka.

„To je úplný nesmysl,“ reagoval na Haška také Jan Vitula kandidující za TOP 09 a hnutí Žít Brno. „Když se podíváte na stanovisko ministerstva životního prostředí, které jasně napsalo, že není v těch zásadách respektován jejich základní požadavek, který se týká napojení R43 na Brno, tak nedojde k ničemu jinému, než že ty zásady opět padnou. My se tím vrátíme opět zpátky o čtyři nebo pět let. Daleko lepší variantou by bylo nechat to být a počkat na novou politickou reprezentaci. Dodělat ty zásady tak, aby byly v pořádku,“ dodal.

Bílých míst, těch územních rezerv, které kraj v územním plánu vytvořil, je skutečně moc. A bez toho to skutečně nebude fungovat. Je skoro 100% jisté, že to bude napadeno, takže práce kvapná, málo platná,“ přisadil si i lídr hnutí ANO Bohumil Šimek.

Podívejte se na záznam celé debaty. Zásad územního rozvoje se týkala část od 14. minuty:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů z Brna: O pančování vína, přesunu nádraží a falešné mluvčí kraje Blesk.cz

Hejtmana se zastal jeho náměstek

Za Haška se v debatě jasně postavil jeho náměstek, ale zároveň konkurent v boji o vedoucí post v kraji Roman Celý (KDU-ČSL). „Já se úplně divím, jak pánové jsou přesvědčeni o tom, o čem rozhodne soud v případných námitkách. My jsme připraveni schválit nové zásady územního rozvoje. Reagovali jsme na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, opravili jsme to, co nám vytýkal,“ řekl s tím, že za problém považuje také zastaralý územní plán Brna. „Neumí si definovat budoucí ani dopravní, ani páteřní infrastrukturu,“ dodal.

Hašek si navíc postěžoval, že s městem se špatně komunikuje. „Když pan hejtman říkal, že město nekomunikuje, tak do roku 2014 tam byl jeho primátor, pan Onderka, takže ten problém je asi někde jinde,“ reagoval na Haška znovu Šimek.

Onderka ve vedení města skončil v listopadu 2014, nyní vede město koalice pod taktovkou právě hnutí ANO. Primátorem je Petr Vokřál. Hašek se následně opravil, že výtka o špatné komunikaci směřovala na příslušného náměstka primátora, nikoliv na Vokřála osobně.

„Slovy ministryně pro místní rozvoj paní Šlechtové – absence ZÚR není důvodem, aby se územně neplánovalo. Tedy Brno může klidně územně plánovat, já jsem ale nezaznamenal jedinou aktivitu, že by tento proces začal,“ dodal k tomu Celý.

Problém jménem D43

Kromě dálnice na Vídeň, tedy D52, se debata točila také kolem plánovaného zlepšení propojení mezi Brnem a Moravskou Třebovou. Plánovaná R43 (od 1. ledna 2016 oficiálně D43), totiž budí asi největší kontroverze v oblasti kolem krajské metropole Brna.

„Vy tím plánem zavlékáte dopravu do Brna, namísto abyste, hovoříme o R43, ji odvedli mimo obydlená území. A to je problém zdraví a životů lidí,“ útočil kvůli chystaným zásadám územního rozvoje na Haška Jiří Hlavenka.

Haškovu opozici tvořili především (zleva) Jiří Hlavenka (SZ + pir.), Bohumil Šimek (ANO) a Jan Vitula (TOP 09 + Žít Brno).
Autor: Blesk / David Malík

Hašek to také od svých konkurentů schytal za názor, že zásady územního rozvoje jsou vlastně záležitostí úředníků, kteří je připravují. To ale „namíchlo“ Jana Vitulu. „Politici nesou odpovědnost za fungování krajského úřadu, takže pokud dnes nemáme zásady územního rozvoje, je to problém politiků, kteří tam sedí. Pana hejtmana a lidí, kteří jsou radní, kteří jsou zodpovědní za územní plánování. Kraj by měl říct, kudy přivede R43 do Brna, a Brno by se s tím mělo nějak vypořádat,“ vmetl hejtmanovi kvůli spojení mezi Brnem a Moravskou Třebovou.

„My ze sebe smýváme odpovědnost. Já jen říkám, že nesedím každý den s tužkou v ruce a nemaluji s Romanem Celým a krajskou radou po mapce, kudy povede dálnice,“ podotkl s úsměvem Hašek.

Stavby brzdí české zákony a aktivisté

Někteří z kandidátů ale našli problémy kolem chybějící strategie, podle které se mají stavět důležité silnice a okolí měst a obcí, i jinde. Podle kandidáta na hejtmana za ODS Jiřího Crhy jsou na vině špatně postavené české zákony.

„Je to jeden z největších problémů Jihomoravského kraje (absence zásad územního rozvoje), brzdí to rozvoj kraje. Je to také problém v legislativě České republiky protože, když si vezmete napojení na zahraničí, byla dotažena pouze dálnice na Rozvadov. Nemáme dálnici na Vídeň, nemáme dálnici na Polsko, na Rakousko přes Budějovice a proč to tak je? Kdo si vzpomene, začne tento proces zpochybňovat a dělat problémy. Doufám, že soud bude rozhodovat podle zásad zdravého rozumu,“ poznamenal k tomu Crha.

Kandidáty na post jihomoravského hejtmana jsme také otestovali v krajském kvízu. Ví Michal Hašek, jak se jmenuje jeho mluvčí? Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Brněnská čára, ZETOR a Věstonická venuše. Víte o jižní Moravě víc než politici? Blesk TV

Fotogalerie
13 fotografií