Velké překvapení čeká na voliče v Chlumci nad Cidlinou. Na druhém místě kandidátky KSČM se totiž "umístil" místní kněz Církve československé husitské Rostislav Kotrč. Informoval o tom iDnes.cz. „Usiloval o vstup do naší strany, ale dohodli jsme se, že bude rozumnější, i vzhledem k jeho vztahu k církvi, aby zůstal pouze naším sympatizantem,“ přiblížila pro server členka královéhradeckého okresního výboru KSČM Taťána Lankašová.

Podle Kotrče má křesťanství mnoho společného s komunistickou ideologií. „Když se podíváme do Bible, zvláště do knihy Skutky apoštolské, která popisuje počátek křesťanství, tak tam můžeme číst, že lidé měli vše společné, o majetek se dělili, tak jak kdo potřeboval. To je přece základní princip komunismu. Bohužel se z této filozofie vytratil Bůh, což vedlo k její částečné deformaci,“ vysvětluje kněz serveru důvod, proč se stranou sympatizuje. Navíc prý razantně odmítá církevní restituce, ač je sám věřící.

V husitské církvi Kotrč působí od roku 1999. Do nedávna ale zároveň působil v elitním útvaru protikorupční policie. Kvůli neshodám s vrchní žalobkyní Lenkou Bradáčovou nakonec musel odejít. Bradáčová na něj podala dokonce trestní oznámení. Údajně měl prozradit identitu svědkyně. Případ vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.