Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soda pro Babiše: Vokřál u Čechů sotva „prolezl“ a co zpovykaní Pražané na Krnáčovou?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. dubna 2018
07:40

Pro Andreje Babiše (ANO) je to jedna dobrá a druhá špatná zpráva. Exkluzivní průzkum pro Blesk Zprávy před ukázal, že má ANO šanci dominovat v podzimních komunálních volbách v šesti velkých městech. Stávající primátoři v dresu jeho hnutí si ale vysloužili nelichotivé známky od lidí. Nejčastěji to byla trojka, brněnský primátor Petr Vokřál si vysloužil ale dokonce  čtyřku.

S primátory velkých měst od Prahy po Ostravu panuje v Česku spíše průměrná spokojenost, ohodnocená známkou za tři - a týká se to nejen pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Nejvíce čtyřek pak schytal brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál, odhalil exkluzivní průzkum agentury Phoenix Research před říjnovými komunálními volbami.

Horší známky primátorů v šesti velkých městech - Praze, Brnu, Plzni, Ostravě, Liberci a Ústí nad Labem, kde měření probíhalo - vnímá ředitel projektu a politolog Jan Kubáček jako daň za nesplnitelná očekávání i daň za poměrně křehké koalice.

Politolog: Rozpor slibů a skutečnosti

Jak ukázala první část exkluzivního dubnového průzkumu, ANO vede momentálně ve všech velkých městech - s největším náskokem v Ostravě, hubenější vítězství zatím drží v Praze i Brně. Neuspokojivé známky pro primátory jsou pro Andreje Babiše (ANO) horší zprávou. Byť jedním z primátorů je i Martin Zrzavecký z ČSSD, která však co do preferencí pokračuje v mizérii z podzimních sněmovních voleb. 

Ani Adriana Krnáčová, která už znovu kandidovat nebude, ani liberecký Tibor Batthyány či ostravský Tomáš Macura, jež do komunálních voleb jdou znovu, stoprocentně voliče nepřesvědčili. „Jednoznačně to varování je. Ono se ukazuje, že v podstatě pro Andreje Babiše by bylo nejlepší do poslední chvíle se pokoušet komunální kampaň držet hodně na celostátních tématech, protože se mu tam daří lépe,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček.

Známkování primátorů v exkluzivním průzkumu Phoenix Research pro Blesk Zprávy Známkování primátorů v exkluzivním průzkumu Phoenix Research pro Blesk Zprávy | Blesk Zprávy

Politolog k tomu připojil: „Ukázalo se, že někteří primátoři byli nezkušení, nepřipravení, vtrhli do toho a nevěděli, co je čeká. Zároveň doplatili na velké sliby, na to, že budou jiní, že se ta politika razantně promění, bude rychlá, výsledky přijdou hned. A ono samozřejmě vysoké očekávání pak často plodí ještě hlubší propad důvěry a větší zklamání. A to se přesně stalo.“ 

Vokřálovi i dalším primátorům to voliči sečetli

Podíl na horších známkách pro primátora a zároveň místopředsedu Vokřála vidí i v hádkách a trhlinách, které se v brněnské koalici objevily. „Obecně se u celé řady primátorů stalo, že částečně trpí roztříštěností koalic a spory. Klasická ukázka je Brno. Ale zároveň se jim sečetlo to, že jejich voliči opravdu čekali razantnější změnu a to, co se v minulosti neproinvestovalo, nedostavělo, co bylo spojené se spory, tak teď bude jinak,“ podotkl Kubáček.

„Ono se přitom ukázalo, že jsou to stejní politici z masa a kostí a některé věci zkrátka nejdou tak rychle buď z logiky věci, zákonů, možností a nebo že tím, že to byli nováčci, tak se déle rozkoukávali a také některé věci zbytečně rušili, aby je potom posléze startovali,“ dodal politolog.

Zafunguje Babišovo „všichni po mně jdou“?

Poučení pro premiéra v demisi Andreje Babiše tak vidí Kubáček jako jednoznačné. Babiš se bude snažit udržet „centrální emoci“, upřednostňovat celostátní témata, ale nejen je.

„Může se pokoušet tu svou legendu Všichni po mně jdou a já to chci jinak“ přenést i na úroveň měst. Pokud se mu to ale nepodaří, tak výsledky už nebudou tak zářné a naopak na tom budou získávat spíše místní osobnosti a místní autority,“ varoval Kubáček.

Video  Epitaf pro Adrianu: Porazila debily a zpovykance, že to balí na magistrátu?  - David Vaníček, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Roli hrají kvalita MHD, boj proti zácpám i ceny bydlení

Vedle toho průzkum řeší i hlavní témata, která voliče zajímají - dopravní infrastruktura a opravy silnic, dostupnost bydlení a úroveň lékařské péče ve městě.

„Jednoznačně bych podepsal, že ta klíčová témata budou kvalita dopravy a veřejné dopravy či boj proti zácpám, pak samozřejmě se objevuje i nová karta a není jen pražská - možnost bydlení a jeho cenová dostupnost. A zdravotnictví je již klasické téma,“ vypočetl Kubáček tři očekávaná hlavní témata komunálních voleb. 

Roli však může hrát i další věc. „Přidal bych ještě jediné téma, které tolik nerezonuje, ale myslím si, že to určitou roli bude hrát. A to je něco jako čistota a bezpečí města či obce. Obecně více policistů, větší pořádek ve městě, důraz na přístup do veřejného prostoru, boj proti vandalismu, odvoz odpadků. Je to téma, které jaksi propadá mezi řádky, ale mezi pět nejdůležitějších se dostává,“ zmínil Kubáček.

Přehledně: Hlavní témata v šesti velkých městech

Kubáčkova slova o tom, že se dostupnost bydlení stala základní otázkou i pro další města - nejen Prahu - dokládá dotaz na voliče ohledně témat, které v komunálních volbách preferují. Jako hlavní téma si jej určili i v Brně a Plzni. Naopak nepřekvapí, že v Ostravě hraje prim tématu životního prostředí.

Praha: 15 % dostupnost bydlení, 14 % dopravní infrastruktura a opravy silnic, 12 % úroveň zdravotnictví, 11 % životní prostředí

Brno: 15 % dopravní infrastruktura a opravy silnic, 14 % dostupnost bydlení, 11 % životní prostředí, 10 % úroveň zdravotnictví, 10 % ekonomika a financování města

Plzeň: 15 % dostupnost bydlení, 15 % dopravní infrastruktura a opravy silnic, 11 % úroveň zdravotnictví, 10 % úroveň školství, 10 % životní prostředí

Ostrava: 20 % životní prostředí, 11 % dopravní infrastruktura a opravy silnic, 10 % dostupnost bydlení, 10 % úroveň školství

Liberec: 15 % úroveň zdravotnictví, 12 % dopravní infrastruktura a opravy silnic, 11 % úroveň školství, 10 % kulturní a sportovní vyžití

Ústí: 14 % úroveň zdravotnictví, 12 % životní prostřední, 12 % úroveň školství, 12 % dostupnost bydlení, 11 % kulturní a sportovní vyžití, 10 % dopravní infrastruktura a opravy silnic

Cesty Babiše a jeho ministrů pomáhají i politikům v městech

Primátorům samotným však může pomoci i současný trend menšinové vlády jezdit do krajů, který Babiš razí. „Jednoznačně ano, protože ono se ukazuje, že obecně to veřejnost kvituje - díky prezidentovým cestám už to začíná brát jako téměř automatiku, věc, kterou by politici dělat měli. Osoba premiéra přitahuje i média, čímž je šance společně s ním řadu věcí bilancovat a větší části veřejnosti představit výsledky, rozpracované projekty i to, že nesou podpis primátora. Ve velkém městě se 100 tisíci a více obyvateli se hůře tyto informace předávají voličům, než ve městě s 10 tisíci obyvateli,“ řekl Kubáček. 

Vláda bez důvěry však čelí i kritice za to, že v řadě míst pronáší milionové či dokonce miliardové sliby, ač sám Andrej Babiš tvrdí, že pouze sepisují problémy a připravují investiční plán. Může i to mít přímý dopad na komunální volby?

Větší dopad by to mělo, kdyby byly volby za dva roky, ve prospěch Babiše však hraje nyní i čas, který do říjnových voleb zbývá. Projekty se nemohou stihnout dotáhnout a platí známe, že slibem nezarmoutíš.

„Je to relativně blízko do voleb a někdo, kdo už nedůvěru v Babiše má, se jen utvrdí, kdo mu naopak chce vyjádřit sympatie, držet mu palce, nachází další důvod. Premiér Babiš přinejmenším mluví při výjezdech o tématech, které nás trápí, na které slyšíme. A zatím mu čas nahrává, může vyvolat zájem i jistou míru sympatie. V momentě, kdy by se to opakovalo příští rok, další rok a zůstalo jen při slibech, mohlo by to naopak začít vyvolávat jistou míru trapnosti a mělo by to bumerangový účinek. Lidi by si více všímali, co se plní a co se neplní,“ podotkl Kubáček.

Doporučujeme
sebr ( 25. května 2018 09:31 )

U Brna mně ještě chybí vyjádření a odpor v přístupu Kořána k přání občanů. Př. je to jánabráchysmus s Hollanem a ŽítBrno a jejich odklánění peněz do svých kapes, lezení Posseltovi do zadele, když mu nabídl dokonce umožnění sjezdu sudeťáků v Brně!, porovokace s růžovým tankem před Červeným kostelem, vyhozené peníze za futuristické postavení Německého domu, totální kolaps dopravy zapříčiněný naprostou nekompetentností Hollana a spol atd. Brněnské ANO je nevolitelné!!!

marmat ( 25. dubna 2018 21:58 )

Krnáčová před 14 dny prakticky "odešla" .Náročnost této funkce...je evidentní. Ono "stačí" být odpovědný za cokoliv, co se v Praze 100% nepovede !!! Co se povede,to se nechválí-to je přece "automatické" !Pan Pavel Bohm -to byl jiný kofr...jemu sebereflexe až dodnes 100% chybí.

marmat ( 25. dubna 2018 21:50 )

SODA průhlednosti m.j.do redakce...Titulky. které mají ROVNOU vymejt hlavy!Nejsme ale ovce! Umíme oddělit zrno od plev. Řízení státu jako vlastní firmy se každým krokem Babiše stává úžasnější IDEOU, pro tento dosavadní lobisticko-chobotnický útvar.

salto ( 25. dubna 2018 09:13 )

Nebudou zas nějaké volby? Usuzuji z toho, že se začínají šikovat ti praví "demograté". Tepláka nám začíná nějak měknout - 9 hodin a pouze 2 příspěvky, sice k věci, ale jenom 2

jana999 ( 25. dubna 2018 08:54 )

no krnáčová by potřebovala už odstavit od koryta, než nám z prahy udělá konzervu jako je bratislava, včera lhala do televize, že všichni pražáci jsou pro, sbourat libenský most, zajímavý, že veškerý občani osloveni na ulici byli proti a dneska dokonce od architekta památkového ústavu, jaký skvost evropy to chtějí zbourat, o krnáčovou by se měla začít zajímat policie, už je příliš okaté, jak nám ničí historická náměstí a ted i mosty v zájmu slovenských firem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa