Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Exkluzivní průzkum: Řítí se další Babišova tsunami? ANO dominuje v boji o velká města

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    24. 4. 2018
    06:10

    Hnutí ANO má před podzimními komunálními volbami slušný náskok v řadě velkých měst. Vypovídá o tom exkluzivní průzkum pro Blesk Zprávy, který připravila agentura Phoenix Research. Při měření ve vybraných městech ANO vyhrálo všude – od Prahy po Ostravu. Jenže strašit jej mohou předchozí případy, kdy bylo i po vítězství vyšachováno ze hry. Podle politologa Jana Kubáčka se přitom ANO již ponaučilo a pozměnilo svou strategii. Není tolik útočné a domlouvá se předem.

  • 1.Celostátní preference nahrávají Babišovi

    Komunální volby proběhnou v říjnu – konají se ve všech obcích, přičemž v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Liberci a Ústí nad Labem, kde probíhalo exkluzivní měření agentury Phoenix Research, a také v Pardubicích a Opavě se volby uskuteční i v jednotlivých městských částech či obvodech. Na přesný termín voleb si ještě budeme muset chvíli počkat. Volby do zastupitelstev obcí se naposledy konaly 10. a 11. října 2014, prezident Miloš Zeman tehdy termín určil 12. června.

    Nejvíce hlasů v nich celkově dostalo napříč všemi zastupitelstvy již tehdy hnutí ANO (14,59 %), za ním zůstala ČSSD (12,65 %) a třetí Sdružení nezávislých kandidátů – tedy všechna místní sdružení v souhrnu (11,67 %), která si také připsala suverénně nejvíce zastupitelů. Nyní se však může i s ohledem na poslední volby do Poslanecké sněmovny situace na zastupitelstvech proměnit. A ANO spřádá smělé plány.

    Průzkum naznačuje, že nikoli nereálné. „Ono se ukazuje, že zatím má Andrej Babiš a tím i celé hnutí ANO podmíněnou důvěru. Že stále ještě veřejnost je ochotna tolerovat Andreje Babiše, pokud dotáhne vládu a pokud dotáhne sliby a témata, se kterými přišel. Funguje tady klasický model, že lidé se zatím rozhodují spíše podle celostátní preference a že si zatím ty komunální volby ještě tak nepřipouští a ještě si ani neuvědomují osobnosti, které budou kandidovat,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček.

  • 2.Kolik bude malých Babišů a antibabišů?

    Roli při ambicích do zastupitelstev však budou nepochybně hrát i různá menší lokální uskupení. V Brně naposledy bralo bronz Žít Brno, v Ostravě byl taktéž třetí Ostravak, v Ústí nad Labem skončilo druhé PRO! Ústí. 

    „Nám se u prvního měření potvrdilo, že řada koalic ještě není dotažených a nejsou vyprofilované ani všechny osobnosti, takže kdyby se teď veřejnost rozhodovala naráz, tak se bude rozhodovat podle celostátní politiky, ve které hodně funguje charisma Andreje Babiše,“ podotýká Kubáček.

    V dalších měřeních by se tak podle něj měla situace přece jen pozměnit. „Počítám, že v dalších měřeních, jak to u komunálních voleb bývá, se mnohem více bude posilovat místní identita a lidé se budou rozhodovat také hodně podle místních osobností. Kolik malých Babišů a kolik jejich vyzyvatelů, jakýchsi malých antibabišů, bude,“ dodává politolog.

    Babiš s vládou v Královéhradeckém kraji: Při prohlídce archeologického průzkumu v trase dálnice D11 (9. 4. 2018) Babiš s vládou v Královéhradeckém kraji: Při prohlídce archeologického průzkumu v trase dálnice D11 (9. 4. 2018) | ČTK

  • 3.Úspěch SPD: Třikrát na „bedně“

    Lidé se zkrátka hodně rozhodují podle osobností a jejich charismatu, půl roku předem ale ještě podle celostátní politiky, později pak podle „lokálních osobností – když tam jsou“, shrnuje Kubáček situaci. I to momentálně pomohlo SPD, která v měření ve velkých městech poměrně uspěla. Ve třech případech ze šesti se dostala na stupně vítězů a v Ostravě skončila dokonce druhá.

    „I tady se ukazuje, že lidé zatím opravdu sledují charismatičnost celostátních volebních lídrů, ale také míru protestu. Celá řada veřejnosti je lidově řečeno nakvašená na politiky a zatím si to spojují s protestem – buď kultivovaným v podobě Andreje Babiše, a nebo opravdu naštvaným a to zatím zůstává na úrovni Tomia Okamury. Bude se to však hodně promítat i do místních protestních skupin, čekám, že na této vlně se ponesou Piráti či místní uskupení, kterým říkám hnutí ‚už dost‘,“ vysvětluje politolog Kubáček.    

    Tomio Okamura hovoří k seniorům. Tomio Okamura hovoří k seniorům. | Reprofoto YouTube

  • 4.Boj o Prahu: Krnáčovou střídá coby lídr Nacher

    V hlavním městě zůstává ANO favoritem i přesto, že nad končící érou Adriany Krnáčové panují rozpaky. Novým lídrem Babišova hnutí bude poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher. Průzkum ukázal, že ANO dál v Praze vede, tlačí se na něj však Piráti, kteří mají v metropoli smělé ambice. Třetí skončila ODS ve velmi těsném závěsu s TOP 09.  

    Praha dle průzkumu Phoenix Research: 1. ANO (21,4 %), 2. Piráti (17 %), 3. ODS (12,6 %), 4. TOP 09 (12,5 %), 5. KSČM (6 %), 6. ČSSD (5 %), 7. SPD (4 %), 8. KDU-ČSL (3 %). Ostatní (11,1 %), nevím (7,4 %).

    Video  Epitaf pro Adrianu: Porazila debily a zpovykance, že to balí na magistrátu?  - David Vaníček, Blesk.cz
    Video se připravuje ...

  • 5.ANO v čele Plzně, Liberce i Ústí

    V rámci dalších českých měst ANO vede jak v Plzni, tak v Liberci či Ústí. Zatímco v Plzni je primátorem Martin Zrzavecký (ČSSD), v Liberci Tibor Batthyány (ANO) a v Ústí Věra Nechybová, zvolená sice jako nestraník za ANO, ale nyní zastupující Ústecké fórum občanů (UFO). Ve všech městech je nyní ANO favoritem. V Liberci si však již nyní výrazněji o slovo říkají Starostové pro Liberecký kraj, kteří mají na hejtmanské pozici Martina Půtu, a také Změna pro Liberec. Zmiňovaná „protestní“ SPD má nejsilnější pozici z těchto měst v Ústí.

    Plzeň: 1. ANO (24 %), 2. ODS (12,7 %), 3. Piráti (10 %), 4. ČSSD (9,6 %), 5. SPD (8 %), 6. KSČM (7,1 %), 7. TOP 09 (7 %), 8. KDU-ČSL (4 %). Ostatní (11,9 %), nevím (5,7 %).

    Liberec: 1. ANO (23,3 %), 2. Starostové pro Liberecký kraj (15,8 %), 3. Změna pro Liberec (13,1 %), 4. ODS (7,8 %), 5. Piráti (7 %), 6. SPD (7 %), 7. KSČM (5,8 %), 8. ČSSD (4,7 %), 9. TOP 09 (3,5 %), 10. KDU-ČSL (2,7 %). Ostatní (4,4 %), nevím (4,9 %).

    Ústí: ANO (27,5 %), ODS (11,6 %), SPD (10 %), Piráti (9,6 %), KSČM (9,3 %), ČSSD (8 %), TOP 09 (4,2 %), KDU-ČSL (2 %). Ostatní (11,9 %), nevím (5,9 %).

    Primátorka Ústí Věra Nechybová Primátorka Ústí Věra Nechybová | MP Ústí nad Labem / Blesk

  • 6.ANO je nejúspěšnější v Ostravě

    V průzkumu Phoenix Research boduje ANO i v Brně a Ostravě. Zatímco v Ostravě by slavilo za tohoto rozložení sil vůbec nejlepší výsledek ze šestice velkých měst, v Brně je v situaci o něco složitější a průzkum mu naopak přiřkl nejnižší vítězství – ačkoli je současným primátorem místopředseda ANO Petr Vokřál.

    Brno: 1. ANO (22 %), 2. ODS (14 %), 3. SPD (9,7 %), 4. Piráti (8,5 %), 5. KDU-ČSL (7,7 %), 6. ČSSD (6,4 %), 7. TOP 09 (5,2 %), 8. KSČM (4,7 %). Ostatní (13,8 %), nevím (8,0 %).

    Ostrava: 1. ANO (35,1 %), 2. SPD (14,5 %), 3. ČSSD (9,7 %), 4. KSČM (8,8 %), 5. ODS + TOP 09 + Soukromníci (8,7 %), 6. Piráti (8,2 %), 7. KDU-ČSL (3,1 %). Ostatní (7,2 %), nevím (4,7 %).

    Krajské volby 2016: Petr Vokřál a Bohumil Šimek slavili úspěch ANO v Jihomoravském kraji. Krajské volby 2016: Petr Vokřál a Bohumil Šimek slavili úspěch ANO v Jihomoravském kraji. | ČTK

  • 7.Vítězství ještě neznamená úspěch, varuje politolog

    Stejně jako v krajských volbách, kdy při skládání koalice např. v Královéhradeckém kraji vítězné ANO ostatní strany vyšachovaly (a Andrej Babiš právě tento příklad čas od času s hořkostí připomíná), také v komunálních volbách při bitvě o jednotlivé radnice vítězi voleb hrozí, že město nakonec vést nemusí.

    „Tato hrozba tu bezesporu je a myslím si, že se na to hnutí ANO začíná mírně připravovat a ponaučilo se. Už není tak konfliktní. I v předchozích komunálních volbách hnutí ANO bylo často obcházeno i z důvodu toho, že nejenže někteří nechtěli příliš měnit pořádky, ale hnutí ANO bylo v mnohém konfrontační, útočilo napravo, nalevo, na všechny konfrontační subjekty a politiky. A tak se mnozí v podstatě dohodli ke spolupráci navzdory Andreji Babišovi,“ připomíná Kubáček.

    ANO to sice potrestalo, ale také poučilo. „Ukazuje se, že si začíná předjednávat potenciální partnery. Vyloučeno to sice opět není, ale myslím si, že to už nebude v tak hojném počtu. ANO se poučilo i vládou, začíná vyjednávat v některých městech dopředu se sociálními demokraty či občanskými kandidátkami na budoucí spolupráci. Komunální volby komplikuje i jejich nevyzpytatelnost, způsobená panašováním. Volič si může vybírat napříč skupinami, stranami, subjekty, nezávislými hnutími a mnozí voliči to využívají – jdou vyloženě po osobnostech,“ upozorňuje politolog.

    Výjezd vlády: Premiér Babiš s ministryní Dostálovou, kterou po krajských volbách 2016 vyšachovali v Královéhradeckém kraji z koalice. Výjezd vlády: Premiér Babiš s ministryní Dostálovou, kterou po krajských volbách 2016 vyšachovali v Královéhradeckém kraji z koalice. | Facebook Andreje Babiše

  • 8.Jak probíhal průzkum a proč chybí STAN?

    To, že ne všechny osobnosti jsou zatím známy, tak první exkluzivní průzkum nepochybně poznamenalo. Agentura Phoniex Research však do voleb připraví ještě další dva – s pravidelnou dvouměsíční periodicitou. Jak vznikl průzkum první? „Pro sběr jsme použili stratifikovaný (oblastní) výběr, jehož se v celkovém souhrnu a v období od 22. 3. – do 13. 4. 2018 zúčastnilo celkem 1850 respondentů starších 18 let,“ popisuje pro Blesk Zprávy Kubáček.

    Ve výzkumu jsou zmíněna všechna uskupení, která získala nad 2 % podpory, zbývající tvoří právě skupinu „ostatní“. „Tazatelé vybírají primárně ze sněmovních a v daném městě stávajících působících subjektů. Další budou v navazujících vlnách měření přidávané vždy, jakmile bude jistota koalic, případně faktu, že vůbec bude dané hnutí kandidovat. Příkladem budiž např. Trojkoalice v Praze. Proto jsou nyní uvedeny subjekty samostatně, v případě Trojkoalice je pouze KDU-ČSL nad hranicí 2 %. Dále pak jde o subjekty jako Žít Brno, Ostravak apod.,“ popisuje Kubáček.

    Proč povětšinou není v přehledech zastoupeno nejmenší sněmovní hnutí STAN? „STAN ve vybraných velkých městech nikde nevychází v měřeních nad 2% hranicí statistické chyby, výjimku tvoří pouze Liberec (Starostové pro Liberecký kraj),“ podotýká Kubáček. 

    Video  Skandální kupčení s hlasy během komunálních voleb 2014: Předávka peněz za hlasy v Bílině  - Transparency International, nasipolitici.cz
    Video se připravuje ...

Doporučujeme
AliAlice ( 6. října 2018 12:23 )

chachris....á pan chytrolín.A tak voliči,kteří volí někoho jiného než bys jim naordinoval ty,tak mají nejnižší IQ...se prober,a nemontuj se to toho,o čem víš h-ovno !!!

katerina78 ( 24. dubna 2018 17:52 )

nové nemáš nič, ty starý strigúň

yokky ( 24. dubna 2018 15:17 )

Toma?_Potyka ( 24. dubna 2018 14:24 )

Dle sociologických průzkumů mají voliči nejnižší IQ. Dokonce nižší, než voliči KSČM.

HaveI-krakonos500 ( 24. dubna 2018 14:00 )

Nelíbí se recept se kterým sestavil Milošem vládu .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa