20. září 2018
Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

Velký test mražených pizz: 9 zajímavostí o pizze, které jste nevěděli

/
  • Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.
    8. června 2017 ● 20:04
     

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar. Jaké jsou mražené pizzy v obchodech? Čtěte už zítra ve velkém testu Blesku!

  • 1.

    Placatý předchůdce

    První zmínky o plackách potřených olivovým olejem nebo medem se datují k 6. století př. n. l., a to v Persii a starověkém Řecku. Tyto placky jsou dnes známé jako pita chleba. O více než 2 tisíce let později se stal základem pro pizzu.

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.

  • 2.

    Boom v USA

    O oblíbenost pizzy za oceánem se postarali italští migranti, kteří od roku 1890 do 30. let 20. století odcházeli kvůli zemědělské krizi a bídě do USA. A nezapomněli s sebou přivézt i recept na milovanou pizzu. Té okamžitě podlehli i Američané. První pizzerie byla otevřená v New Yorku v roce 1905.

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.

  • 3.

    Neapol – kolébka pizzy

    V 16. století se začaly do Evropy dovážet exotické druhy zeleniny, jako např. rajská jablka. Chudí obyvatelé Neapole je pak pokládali nakrájené na plátky na placky z kynutého těsta. A základ neapolské pizzy byl na světě.

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.

  • 4.

    Margherita

    Nejznámější varianta pizzy je Margherita. Podle jedné z legend o jejím vzniku byl jejím tvůrcem pekař Raff aele Esposito, který pro krále Umberta I. a jeho manželku Margheritu roku 1889 upekl u příležitosti jejich návštěvy Neapole novou pizzu. Jejími ingrediencemi byly rajčata, mozzarella a bazalka, které barevně odpovídaly italské trikoloře.

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.

  • 5.

    Jedině rukama

    Jediný způsob správného stolování je jedení rukama. Pizza se má servírovat vařící a nakrájet kruhovým kráječem tak, aby měla nejlépe sudý počet dílků. A ideální prý je, když si prvním kouskem spálíte patro, protože díky puchýřku budete na chuť pizzy vzpomínat i další dny.

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.

  • 6.

    První pizzerie

    Kde jinde než v Neapoli vznikla první restaurace prodávající pouze pizzu. První pizzerie zde byla otevřena roku 1830.

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.

  • 7.

    »Tlusté« těsto

    Neapolská pizza dosahuje výšky 0,5 cm, ta americká až 2 cm. Italští přistěhovalci neměli v USA své italské suroviny, a tak museli improvizovat. Například místo oregana kořenili pizzu majoránkou a mozzarellu z buvolího mléka museli nahradit sýrem z kravského mléka. Jiná byla i mouka.

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.

  • 8.

    První mražená

    V roce 1948 se na trhu objevilo první předpřipravené těsto na přípravu pizzy. První mražená pizza byla i zároveň prvním mraženým polotovarem. S nápadem přišli roku 1957 bratři Celentanovi (Celentano Brothers), jejichž firma začala prodávat první zmrazenou pizzu.

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.

  • 9.

    Hlavní město pizzy

    Překvapivě to není italská Neapol. Neoficiální hlavní město pizzy je brazilské Sao Paulo. Funguje tam totiž 6000 pizzerií či občerstvení, která pizzu servírují, a tamní obyvatelé sní denně přes milion pizz.

    Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.

    Videorecept: Jak na domácí pizzu? Stačí pár ingrediencí!

    Video
    délka: 01:09
    720p 480p 360p 240p

    Videorecept: Jak na domácí pizzu? Stačí pár ingrediencí! Recepty.cz

    Fotogalerie
    10 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

jardavozembouch: my si delame pizzu doma - misto te tvrde podesve a chabeho oblozeni udelame proste listove testo, bez kecupu - to je hnus a ani na pizzu nepatri, a oblozime tim, co nam chutna a v mnozstvi ktere vyhovuje.

(16. 06. 2017 06:18)

vosavopruz: žádná mražená pizza z obchodu nechutná tak dobře jako v pravé pizzerii,ikdyž je cena o hodně vyšší.Nic proti Italům a pizza jedlíkům,ale denně bych to jíst nemoh.

(08. 06. 2017 21:25)
Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč