Její maminka Eliška má velké obavy. „Máme z toho s partnerem strach, netušíme, zda ho přijme v pohodě, nebo se pro ni stane přítěží,“ popisuje maminka holčičky.

Když byly Liliance dva měsíce, začala docházet jednou týdně na tzv. ergoterapii, kde se učí používat nohy nebo pusu místo rukou. „Paní ergoterapeutka je s jejími výsledky spokojená, protože je oproti jiným podobně postiženým dětem napřed. Navíc je skutečně šťastné a usměvavé děťátko, které se už nyní snaží svůj handicap zvládat skvěle pomocí nožiček, se kterými umí neuvěřitelné věci,“ říká o své dceři Eliška Josífková.

Hračky jsou prý pro Lilianku už nuda, a tak se teď už nožičkama učí jíst. „No lžičku s jídlem musíme ještě doladit. Ale místo lezení po čtyřech se už Lili pohybuje v sedu, přičemž se střídavě odráží nohama a sune se zadečkem po zemi. Před měsícem si začala stoupat, a to tak, že nakročila jednou nohou, hlavičkou se zapřela o postel a pomalu se vysunula nahoru,“ prozrazuje nadšeně maminka. Nyní zvládá již šest kroků úplně sama.

Rodině se nyní snaží pomoci nadační fond KlaPeto, který každý rok pořádá charitativní výšlap na Sněžku. A ten letošní, už v sobotu, je věnovaný právě malé Liliance. „Holčička nosí korzet, který hradí pojišťovna, ale ke spokojenému vývoji bude potřebovat řadu kompenzačních pomůcek a také speciální rehabilitace. Ne vše je hrazeno. Navíc je vývojová vada Lilianky vzácná a není s ní u nás prakticky žádná zkušenost,“ říká spoluzakladatelka nadačního fondu KlaPeto Kateřina Klasnová.

Nadační fond KlaPeto má zřízený transparentní účet, kam lidé mohou zasílat finanční příspěvky a zároveň sledovat, kam peníze putují. Číslo účtu je: 2200692979/2010. Přispět můžete i zakoupením speciálních triček, která si můžete pořídit v den konání akce 28. května v Peci pod Sněžkou. K dostání jsou i na internetu www.klapeto.eu, a to za částku od 200 Kč.

Fotogalerie
5 fotografií