Včera chvíli po čtrnácté hodině na pražské letiště Kbely dorazila první olympijská várka z Londýna a z ní vyčnívala právě hlavně bronzová čtyřka Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, večer pak následoval speciál, který přivezl i zlaté hrdiny Báru Špotákovou, Davida Svobodu a Jaroslava Kulhavého.

V odpoledním letadle přitom měla shodou okolností službu Petra Bednářová (31), milenka prezidenta Klause. Tak snad bylo o pány olympioniky a dámy olympioničky vzorově postaráno…

Medaile cinkají v Česku: A teď hurá na pivo!

Urvali medaile, pak to byl jeden velký mejdan, který neskončil ani po příletu do Česka. Sotva vkročila olympijská výprava na českou zem, už se běželo znovu na pivo.

„Oslavy byly v rámci mezí. Slavili jsme v Českém domě, ale i v barech a pubech v okolí,“ vyprávěl člen bronzové čtyřky kanoistů Dostál. Jenže…

Bylo to fakt náročné a přiznal to i jeho kolega z lodi Trefil, který byl opravdu rád, že domů trefil. „Jednou jsem ani nevěděl, jak jsem se dostal do olympijské vesnice,“ culil se kajakář.

Veselá kajakářská parta pak měla díky předstihu oproti zbytku výpravy více času na další oslavy. „Jdeme do Vodácké krčmy u Sváry. Budou tam přátelé a kamarádi. Už se těším, až jim dám osahat medaili,“ hlásil Josef Dostál.

Vzpomínky na Londýn: Vidět Spice Girls a zemřít

S cennými kovy na krku si v Londýně vychutnávali zaslouženou slávu. „Museli jsme je pak sundat. Vždycky nás nějací fandové zastavili, bylo to s nimi na půl hodiny,“ povídal vzápětí.

V Londýně přitom flámovali několik dní i s dalšími medailisty. „Bylo to super. Naživo jsem mohl potkat sportovce, které jsem předtím viděl jen v televizi,“ řekl Dostál. „Měli jsme po závodě tři dny na to, abychom si olympiády užili,“ uvedl Štěrba.

Velkým zážitkem byla pro kajakáře účast na sponzorské párty. „Dorazila i jamajská výprava. Když přišli, všichni okamžitě ztichli,“ popsal Havel setkání s největší hvězdou olympijských her Usainem Boltem. „Skvělým zážitkem byl i závěrečný ceremoniál. Vidět Spice Girls...“ doplnil háček úspěšné posádky. Na tuhle medailovou party se zkrátka jen tak nezapomene.

Fotogalerie
11 fotografií