Bílé šaty debutantek ostře kontrastovaly se zářivými barvami tanečnic kankánu. Tak začínala největší událost plesové sezony. V pražské Státní opeře se včera po čtrnácti letech odehrával slavný Ples v Opeře. Největší společenská událost vyšla na 3 až 4 miliony korun, průměrná vstupenka stála necelé čtyři tisíce. Než se na parket vyhrnuly taneční páry ve smokinzích a róbách, bylo na programu předtančení 24 mladých párů, operní árie, ale i kankán.

Na ples dorazily známé tváře. Zářila především Ivana Trumpová, světové celebrity dále zastupoval zpěvák Ian Gillan z hardrockové kapely Deep Purple. Z modelek nemohla chybět Tereza Maxová nebo Miss World 2006 Taťána Kuchařová s přítelem, radním Milanem Richterem! Přišla i spisovatelka a moderátorka Halina Pawlovská.

Pražský ples má svůj velký vzor ve Vídni. Ovšem zatímco proslulý vídeňský ples vzhledem k finanční krizi šetří a rakouští manažeři a bankéři vracejí vstupenky do lóží, pražští bankéři se ´rozšoupli´.

Fotogalerie
27 fotografií

Úvod plesu patří v obou městech tradičně debutantům. Právě tam máme ještě rezervu. U nás vystoupilo 24 párů, ve Vídni to loni bylo 157 párů.

 


Přehlídka nevkusu

Ti, kdo pamatují pět porevolučních ročníků Plesů v Opeře, vzpomínají i na bouřlivé obléhání anarchistů a házení rajčat na toalety vyšňořených dam. Kromě jiného jim vadily kožešinové pláště a arogance zúčastněných. Odjakživa je tato akce považována za snobskou záležitost, která bývá také přehlídkou nevkusu a příležitostí předvést se.

Praha v centru zájmu

Praha se zase trochu víc zviditelní. V 90. letech měly pražské plesy velký ohlas v zahraničním tisku. Wiener Kurier tehdy dokonce napsal: „To se bude muset velký bratr ve Vídni pořádně otáčet, aby s příbuznými z Prahy držel krok...“ Na plese se jistě navážou i zajímavé kontakty, důležité pro naši ekonomiku.


Pražská nej

Letošní ročník Plesu v Opeře navázal po čtrnácti letech na pět předchozích. Jaká byla jeho »nej«?

Nejdražší vstupenky byly do lóže za 13 750 Kč a byly brzy prodány. Nejlevněji se na ples mohli dostat studenti za 1500 Kč, a pokud jste chtěli večeřet na jevišti, zaplatili jste 9000 Kč za místo.

Největší výhrou v tombole byl automobil Mini Cooper v ceně 250 000 Kč.

Nejšťastnější byl pořadatel plesu, německý dirigent Friedemann Riehle, který plesy v Praze organizoval už v 90. letech. Z ekonomických důvodů to musel vzdát a teď se mu na ně podařilo navázat.