Větší přehlednost, výrazné finanční úspory a zamezení zneužívání dávek. To si od připravované sociální reformy slibují ministerští odborníci. Zdravotně postižení si ale myslí, že stát chce šetřit na lidech, kteří jsou odkázaní na jeho pomoc. V reformě se totiž třeba počítá s tím, že se bude jinak posuzovat stav postiženého kvůli příspěvku na péči. Některým postiženým tak hrozí, že o příspěvek přijdou. Zrušit se mají i některé z příspěvků na pomůcky nebo auta.

Prý se pouze změní průkazky

„Dopad předložených zákonů na osoby se zdravotním postižením nelze přesně ani odhadnout,“ říká Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením. Podle něj postižené výrazně zasáhne zrušení průkazek ZTP, které opravňují k parkování i v zakázaných zónách nebo k bezplatnému využívání veřejné dopravy.

To ale rázně vyvrací mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. „Není to pravda, systém zůstane zachován, dojde pouze k obměně průkazek, a to navíc v dvouleté lhůtě, po kterou budou platit jak staré, tak i nové typy,“ vysvětluje mluvčí Plívová.

Postižení přijedou protestovat

Protestovat přímo před ministerstvem práce a sociálních věcí se v úterý chystají zdravotně postižení z celé republiky. Chtějí tím dát najevo svůj nesouhlas s připravovanou sociální reformou. Protest začíná přesně v poledne.

VÝZVA: Máte strach, jak připravovaná reforma zasáhne právě vás? Pokud vám ohledně návrhu reformy není něco jasné nebo se chcete na něco k chystaným změnám zeptat odborníků z ministerstva práce a sociálních věcí, posílejte v pondělí své dotazy na adresu: radka. ruzickova@blesk.cz. Odpovědi na nejčastější dotazy zveřejníme na stránkách Blesku!


Dávky: 6 otázek a odpovědí

1. Proč bylo nutné k reformě přistoupit?

Systém vyplácení dávek je velmi komplikovaný a stěžují si na něj i zdravotně handicapovaní. Musí vyplňovat řady formulářů, stejně jako jít i několikrát k posudkovému lékaři, když žádají o různé dávky.

2. Co si stát od sociální reformy slibuje?

Co možná největší adresnost vyplácených prostředků. Pomáhat těm, kteří pomoc skutečně potřebují, a na druhou stranu neposkytovat podporu lidem, kteří systém zneužívají.

3. Proč se má změnit způsob posuzování míry závislosti?

Dnes se při hodnocení stupně závislosti u příspěvku na péči hodnotí 130 činností. Zkoumané úkony jsou často duplicitní, systém je nevyhovující a na jeho nastavení si stěžují i pacienti. V některých případech zdravotního omezení je jeho dostupnost velmi snadná, na druhé straně jsou případy, kdy i skutečně potřebný má problém obhájit svůj nárok na příspěvek na péči. Navrhovaná změna přinese popis deseti základních životních potřeb žadatele, jde o objektivnější a spravedlivější posouzení jeho stavu a také popisnější podklad pro posudkového lékaře.

4. Proč nepůjdou peníze na příspěvek na péči rovnou postiženému?

Příspěvek na péči je příspěvkem, který má být čerpán na zajištění péče pro svého příjemce. Příjemce si tak bude moct určit, kdo mu bude péči poskytovat – ať už půjde o osobu blízkou (manžela, potomka apod.), která mu zajišťuje nákupy či úklid, odborného asistenta nebo zařízení nabízející služby, které mu usnadní život.

5. Je pravda, že se zruší systém ZTP?

Toto je jedna z nejčastějších lží. Není to pravda, systém zůstane zachován, dojde pouze k obměně průkazek, a to navíc v dvouleté lhůtě, po kterou budou platit jak staré, tak i nové typy. Změna bude pozvolná a výhody pro držitele průkazek budou zachovány.

6. Proč je příspěvek na mobilitu (který nahradí několik jiných dávek) tak nízký?

Příspěvek na mobilitu je navrhován ve dvou výších (1000 Kč a 200 Kč měsíčně). Vyšší příspěvek se týká osob, které se téměř každodenně dopravují do školy, zaměstnání nebo do zařízení sociálních služeb, nižší příspěvek pak těch, které se dopravují méně často nebo za jiným účelem.