Zklamání nás čekalo hned na začátku. Pro start jsme si vybrali vesnici Pavlov. Ale infocentra se tam opravdu nedočkáte. Zašli jsme proto na obecní úřad. „Žádné takové informační středisko u nás nefunguje. Ve vsi visí mapa a můžete si tu vzít i letáček,“ dostalo se nám odpovědi. Nejlepší letáček jsme obdrželi od sličné selky Ireny v nedaleké vinotéce. Propagační materiál Hotelu Pavlov obsahuje všechny informace i mapky turistických tras.

Trasa na Dívčí hrady? Smetiště!

Strmá, zhruba dvoukilometrová stezka ke zřícenině Dívčí hrady by byla malebná, nebýt lidské hlouposti a lhostejnosti. Turisté se totiž nestydí odhazovat tady nejen papírky, ale i plechovky, prázdné PET lahve či celé krabice od potravin!

Čím delší trasou se rozhodnete jít (v nabídce jsou tři okruhy podle délky), tím je odpadků naštěstí méně. Ti vytrvalejší jsou asi i slušnější a ohleduplnější. Doporučujeme však vzít s sebou hodně vody, nějakou tu svačinku a hlavně pevnou obuv! Na sandálky to tu opravdu není! A na kolech se tu jezdit nesmí.

Pronájmy jako v Chorvatsku

V letní sezoně v Pavlově na každém druhém rodinném domku visí cedulka s nápisem »ubytování «. „Lidé to tu dělají jako v Chorvatsku. Na dva prázdninové měsíce vyklidí ty nejlepší pokoje, sami se nastěhují třeba do sklepa nebo do jedné místnosti a pronajímají své prostory turistům,“ vysvětlila inspektorce Irena Šilinková.

Pokud na domku nevisí cedulka nabízející nocleh, určitě si tam můžete koštnout vynikající víno. Třeba u Ireny, která vítá návštěvníky v krásném kroji, jsou dva vzorky zdarma, čtyři za 30 korun, šest za 40 korun a 8 za 60 korun.

Ubytování ano, doktor nikoli

Možností ubytování je v obci Pavlov hodně. Podle místních se tu vyspíte od 280 korun za noc. Není problém se ani dobře a celkem levně najíst. Zato s ostatními službami nepočítejte. Chybí směnárna, doktor jezdí do vesnice dvakrát týdně. Místní musí až do Mikulova nebo Břeclavi.

A co třeba koupání? „Tady u Pavlova vám to opravdu nedoporučuji. Já tu bydlím celý život a vlezla jsem tam naposledy před lety. Je to špinavé,“ varovala inspekci servírka v Hotelu Pavlov. Dobrá možnost je prý na Šakvické pláži nebo v kempu Merkur v Pasohlávkách. Jestli milujete tradice a moravské zvyky, doporučujeme každou středu v hotelu cimbálovou muziku.

Se dvěmi odlišnými tvářemi Pálavy se setkala inspektorka Blesku. Příjemným překvapením byly košty, jako třeba ten, ke kterému láká Irena Šilinková.
Autor: Veronika Pukačová

Hodnocení:

Příroda, vinohrady, skály i prostředí jsou samy o sobě nádherné. Ale turisté tu nádheru sami ničí tím, že nedokážou třeba papírek od svačiny uklidit zpět do batohu. V Pavlově, odkud jsme výstup zahájili, jsme též postrádali informační centrum. A určitě nejsme jediní, kdo by rád zažádal o pomoc. Proto radíme: V tomto směru se polepšete!