Německý autoklub ADAC přišel s každoročními žebříčky spolehlivosti aut. Letošní pořadí jasně ovládly německé značky a především BMW. Hodně se ale dařilo i autům z Čech. Toyota Aygo z Kolína vyhrála kategorii minivozů. Mezi malými typy zazářil také na šestém místě roomster, který výrazně předčil fabii. Ta skončila šestnáctá. Nejprodávanější tuzemské auto, Škoda Octavia, pak uspěla na devátém místě ve střední třídě. Malým vítězstvím je i to, že ji německý autoklub povýšil z nižší střední na střední třídu, kde zápolila s dvakrát až čtyřikrát dražšími vozy. Spolu s japonským qashqaiem ve střední třídě rozbila blok značek BMW, Mercedes, Audi.

Co se nejvíc rozbíjí?

Jednoznačně vedou vybité akumulátory a poruchy elektroinstalace. Naopak nejméně trápí vozy poruchy výfukové soustavy. Žebříčky sestavuje ADAC na základě četnosti poruch, k nimž vyjíždí asistenční služba. Právě v tom se liší třeba od uznávaného TÜV Reportu, který hodnotí závady vozů speciálně u technických kontrol. Jejich žebříček se sice zakládá na podrobných prohlídkách vozů, ale závady, které řidiče postihnou na cestách, zohlednit nemůže – rozbité auto totiž na STK vůbec nedojede.

Co je potkává nejčastěji?

Toyota Aygo, Peugeot 107: Startovací problémy, rozbitá spojka a lanko spojky, rozbité čerpadlo chladicí kapaliny, netěsnící vedení paliva, vůle v řazení, nefunkční alternátor.

Škoda Roomster: Často se objevuje mokrá svíčka a nefunkční světlomety.

Škoda Fabia: Problémy se stěračem čelního skla a zablokovanou ruční/zadní brzdou, selhání řídicí jednotky, rozbitý startér, rozbitý motorek stahování oken, vadný spínač brzdového světla, mokrá svíčka.

Škoda Octavia: Jsou zaznamenány časté problémy s baterií, závada startéru, únik chladiva, selhání řídicí jednotky, závada turbodmychadla, vadná regulace tlaku paliva, uvolněné zapouzdření motoru, rozbitý alternátor, nefunkční zapalování.

Statistika ADAC: TOP 10 jednotlivých kategorií

Pořadí nejmenší vozy malé vozy střední třída

1. Toyota Aygo - BMW Mini - BMW X3
2. Fiat 500 - Peugeot 207 - Mercedes C
3. Peugeot 107 - Mitsubishi Colt - BMW 3
4. Fiat Panda - Opel Meriva - Mercedes SLK
5. Renault Twingo - Nissan Note - Audi A4
6. Citroën C1 - Škoda Roomster - Nissan Qashqai
7. Hyundai i10 - Dacia Sandero - VW Tiguan
8. VW Fox - Ford Fusion - Mercedes CLK
9. Citroën C2 - Mazda 2 - Škoda Octavia
10. Ford Ka - VW Polo - Ford Kuga