Volvo V60 - Do Česka vtrhne v listopadu

Švédské Volvo u tohoto auta změnilo svůj přístup ke stavbě vozů, takže místo prostorného a praktického kombi před námi stojí automobil, v jehož případě fi rma zdůrazňuje slovo »sportovní «. Délkou 4628 mm se řadí na spodní hranici střední třídy.

Za zadními sedadly je zavazadlový prostor o objemu 430 litrů s dalším úložným prostorem pod podlahou. Pohodu na palubě pak může zajišťovat nový multimediální systém Premium Sound se sedmipalcovou barevnou obrazovkou na středové konzole.

Tato soustava je dále vybavena dvanácti reproduktory. Nové V60 nabídne pět zážehových a tři vznětové motory pokrývající výkon od 85 do 224 kW. V ní vyniká špičkový zážehový přeplňovaný třílitr s označením T6, který nabízí výkon 224 kW. Z nuly na sto zrychlí Volvo V60 s tímto motorem za 6,6 sekundy a dokáže jet rychlostí až 250 km/h. Na českém trhu se vůz objeví v listopadu.

Volvo V60
Autor: archiv Jaroslava Vavery

Předpokládaná cena: 900 000 Kč


Opel Astra Sports Tourer - Atraktivní rodinné kombi

Novinka modelové řady Astra bude mít světovou výstavní premiéru v říjnu v Paříži a na trhu by měla být v listopadu. Kromě standardní výbavy a nových technologií, které přinesla současná generace Astry (adaptivní podvozek FlexRide, světlomety AFL či kamerový systém Opel Eye, který umí rozpoznávat dopravní značky), přijde Astra Sports Tourer s novou generací nosiče kol FlexFix v zadním nárazníku a s doplňkovou funkcí stabilizačního systému Trailer Stability Assist pro tahání přívěsů.

Opel Astra Sports Tourer
Autor: archiv Jaroslava Vavery

Předpokládaná cena: 400 000 Kč


Suzuki Swift - Sází na nízkou spotřebu

Třetí generace Suzuki Swift se objeví na podzim. Zásadní japonský model dostal novou karoserii. Novinkou bude zážehový čtyřválec 1,2 litru, bude mít pětistupňovou ruční nebo čtyřstupňovou samočinnou převodovku. Spotřeba paliva klesla na 5 l na 100 km u verze s manuálem. Později nabídku doplní vznětový čtyřválec 1,3 litru DDiS, se spotřebou 4,2 litru na 100 km.

Suzuki Swift
Autor: archiv Jaroslava Vavery

Předpokládaná cena: Asi 250 000 Kč


Volkswagen Sharan - Sveze až sedm pasážérů

Premiéru měl na ženevském autosalonu. Všechno kromě slunečních clon je na Sharanu II zbrusu nové včetně pohonných jednotek TSI a TDI i převodovek.

Jiné jsou i proporce vozidla. Novinka má délku 4,85 m, šířku 1,9 m, a výšku 1,72 m. To přispívá k podstatně většímu interiéru, který je v této kategorii jedním ze základů úspěchu na trhu. Sedadel může být podle verzí pět, šest nebo sedm.

Při potřebě vytvořit ze sharanu stěhovací vůz stačí sedadla druhé či třetí řady sklopit do podlahy. Se sklopenou třetí řadou má zavazadlový prostor objem 711 litrů a ke stropu 1167 litrů. Maximální kapacita přepravního prostoru dosahuje při dvoumístném uspořádání hodnoty 2297 litrů.

Volkswagen Sharan
Autor: archiv Jaroslava Vavery

Předpokládaná cena: 750 000 Kč


Range Rover LRX - Poprvé se představí v Paříži

Nový kompaktní Range Rover Evoque bude mít premiéru na podzimním pařížském autosalonu, na českém trhu se objeví až za rok. Model Evoque bude nejmenší, nejlehčí a nejúspornější vůz typu Range Rover, který byl kdy vyroben.

Zákazníci si poprvé budou moci vybírat z verzí s pohonem všech nebo jen předních kol, nejúspornější varianta pak bude vylučovat do ovzduší pouze 150 g CO2 na kilometr. Nový vůz se bude vyrábět v anglickém Halewoodu, kde díky tomu vznikne 1000 nových pracovních míst.

Range Rover LRX
Autor: archiv Jaroslava Vavery

Předpokládaná cena: Kolem 1 milionu Kč