Hana Maslowská byla typickým pracujícím člověkem, který strávil až deset hodin před obrazovkou svého monitoru v oblasti akademického výzkumu. „Moje pracovní nasazení v posledních letech připomínalo vrcholový sport. Tělo dostávalo zabrat a protestovalo. Zdravotní problémy mě přivedly do Školy pro sebeléčení v San Franciscu,“ rozpovídala se odbornice, která je díky této zkušenosti dnes certifikovanou lektorkou metody Meira Schneidera. O co tedy jde?

Od Braillova písma k řidičáku

Meir Schneider je muž, který se narodil v roce 1954 s těžkým postižením zraku. Vyrůstal v Izraeli, kde se učil číst pomocí Braillova písma. Až v 17 letech se dostal skrze metodu Williama Batese ke zlepšení zraku. Po necelých dvou letech dokázal číst bez brýlí a jezdit autem, které do té doby nemohl s vážnou zrakovou vadou řídit. Své poznatky začal předávat lidem ještě před svými dvacátými narozeninami. „Jeho metoda spočívá v sebeléčení prostřednictvím práce s tělem a pohybem,“ vysvětlila Maslowská.

Lektorka po jeho vzoru učí základní cvíčení k uvolnění, důležitost účinné relaxace, dýchání, zlepšení cirkulace, aktivní i pasivní tělesný pohyb, masáže, sebemasáže, meditace, vizualizace. „Výsledků dosahuje jednoduchými, fyzicky nenáročnými postupy, které jsou vhodné i pro hodně oslabené lidí,“ popisala Maslowská metodu, na kterou běžně u očního lékaře nenarazíte.

Pro lepší zrak choďte sami

Je tedy možné zlepšit svůj zrak samostatně bez absolvování školy? Rozhodně prý ano. Maslowská nám prozradila hned několik tipů, které byste k dobrému zraku nepřiřazovali. „Chodit na procházky - tím zajistíme tělu pohyb, lepší prokrvení, uvolnění fyzické i psychické,“ vysvětlila lektorka.
Zároveň ale doporučuje i důležitá oční cvičení. „Je dobré dívat se do dálky, nekoukat pod nohy. Tím se narovnáme a ještě procvičíme periferní vidění. Výborné jsou sporty, kde létá míč - procvičuje zaostřování na proměnlivou vzdálenost. Mezi sporty na procvičení periferního vidění patří fotbal, basketbal. Též maminky malých dětí procvičuji periferní vidění,“ poradila Maslowská, která klade důraz i na dobré dýchání a mrkání.

Uvolněte se!

„Dále je podstatné vědomě uvolnit tělo, obličej, dívat se se zájmem, vnímat barvy, detaily, krajinu. Nebýt v myšlenkách mimo. Proto je i lepší chodit sám,“ uvedla odbornice. Dokonce je i lepší těmto postupům neříkat cvičení, aby naše tělo opravdu relaxovalo a následně se zlepšila cirkulace i třeba skrze masáže.

Funguje to i ve stáří

Je možné zapracovat na zraku v každém věku? Ano, jde to. Meir Schneider pracoval i s několika lidmi přes 90 let, dva lidé byli dokonce 101 let staří. Všem se prý zlepšil zrak. „Já mám pozitivní zkušenost s řadou lidí, kteří se blížili věku 80 let,“ těšila se z úspěchu lektorka.
Fotogalerie
6 fotografií