„Celý nápad vznikl v roce 1991 a pamatuji si dokonce měsíc. Byl listopad a já jsem pořádal s přáteli výstavu Nová situace. Ta situace byla skutečně nová, neboť šlo o výstavu obrazů profesionálních výtvarníků Olbrama Zoubka, Jaroslava Róny či Matěje Formana (syna režiséra Miloše Formana), zkrátka významných umělců, za účasti výtvarníků z řad duševně nemocných,“ započal své vyprávění Robert Kozler o tom, jak to celé před 26 lety začalo.

Tehdy ještě jako mladý kluk netušil, že by jeho festival dokázal přilákat do psychiatrické léčebny tisíce lidí. „Tehdy mě doháněly k šílenství výstavy, na kterých se upozorňuje na duševní poruchu. Tedy místo toho, aby psychiatři ukazovali výtvarný kumšt lidí a jejich talent, představovali mnohdy exponáty jako výtvory duševních poruch,“ rozpovídal se o tom, jak se mu na výstavě zrodily prvotní myšlenky k uspořádání festivalu Mezi ploty.

Obraz od schizofrenika?

Poslední kapkou, kdy se jako rebel naštval, byla výstava v pražských Emauzích, tehdy pořádaná v rámci Týdne pro duševní zdraví. „Vidět lidi, pro které je výtvarné umění poslední možností, jak světu sdělit, že za něco stojí, že umí dokonce něco navíc, jak stojí u svých exponátů s cedulkou schizofrenie nebo maniodeprese a podobně, mě postavilo před otázku: ,Je ti jich líto? Chceš, aby se něco posunulo? OK, tak to aspoň zkus’,“ prozradil Kozler, jak přišel s nevšedním nápadem destigmatizace.

Vše tehdy začalo výstavou, kam sezval všechny odborníky z výstavy v Emauzích. „Uvedl jsem jenom jména autorů, bez rozlišení, kdo do jaké skupiny patří. Pak jsem v rámci happeningu požádal veřejnost, aby podle obrazů sama rozhodla, kdo je největší blázen,“ směje se dnes ředitel úspěšného festivalu, který o víkendu oslaví už 26. ročník.

Plakát s Mozartem

Pavel Landovský tehdy na výstavě do návštěvní knihy napsal, že je hrdý na mladou generaci, kterou v těchto porevolučních časech něco podobného vůbec napadlo. „Pravda a láska zvítězí, stálo tam. Tím jsem si nebyl tak docela jistý. Ale když jsem vyšel ven... bylo to v Jilské ulici... najednou jsem před sebou uviděl plakát, na kterém bylo napsáno: Mozart Open, hudební festival. A v tom okamžiku mě to napadlo.“

Před mnoha lety, kdy přišel s nápadem festivalu v Bohnicích, si jeho rodina i přátelé ťukali na čelo. „Mysleli, že jsem se sám nadobro zbláznil. Myslím, že všichni čekali, kdy opadne má puberta a stanu se spořádaným člověkem. Nakonec podlehli i oni a začali tomu, co dělám, nepatrně věřit, “ vysvětluje, že přesvědčit okolí trvalo nějakou dobu.

První odvážlivci v Bohnicích

I přes počáteční nedůvěru se to povedlo. Na první ročník festivalu Mezi Ploty přišlo prvních 200 odvážlivců, kteří měli kuráž vyrazit do psychiatrické léčebny. „To trvalo asi čtyři roky, ale bylo nutné věřit, že se to jednou přece změní. A ta změna přišla v okamžiku, kdy jsem si uvědomil, že existuje něco jako reklama, a začal se jí věnovat na plný plyn. A hurá! Na akci v roce 1996 konečně dorazilo na pět tisíc lidí,“ vypráví Kozler o krušných počátcích dnes už proslulé akce. 

Nyní na festival kromě více než 120 divadelních a hudebních souborů dorazí i desítky odborníků a odbornic na duševní zdraví. „V pauzách multižánrového guláše se tak člověk může zastavit na slovíčko tam, kde mu snad mohou pomoci, nebo alespoň poradit, kde pomoc hledat,“ vysvětluje pořadatel, jak úspěšně skloubil kulturu s duševním zdravím.

Inspirace od Formana

Proč jej ale tehdy nenapadlo uspořádat další výstavu a rozhodl se uspořádat velký  festival přímo v Bohnicích? „Pouštěl jsem si filmy od svého oblíbeného režiséra Miloše Formana a snažil se v té své postpubertě pochopit, co se nám ten pán snaží sdělit. Pamatuji si, jak jsem si zapisoval vše, co jsem z filmů pochytal, do notýsku a jedna věc se mi stále vyjevovala. Forman řekl: ,Drž se svého snu a ono už to nějak dopadne’,“ svěřil Kozler, jak jej filmografie Miloše Formana ovlivnila a popostrčila ke zdárnému cíli - propojit lidi mezi sebou, ať už mají nebo nemají duševní handicap.

Pokud jste se do Bohnic ještě nevypravili, už brzy to můžete změnit. V sobotu 26. a v neděli 27. května zde ožije 26. ročník festivalu Mezi ploty. Vystoupí zde například Mydy Rabycad, Tomáš Klus, Horkýže Slíže, No Name a řada dalších známých českých i slovenských interpretů. Celý program objevíte tady.

Fotogalerie
5 fotografií