Trendem velkých měst západního světa je trávit pracovní i volný čas v ulicích. Právě z tohoto důvodu je podle odborníka na městský mobiliář Davida Karáska potřeba jít s dobou a umožnit lidem, aby během tohoto pobytu ve venkovním prostoru mohli využívat výhod elektronických zařízení, která s sebou nosí a často je potřebují z profesních důvodů.

Designér uznává, že některé prvky celkového konceptu smart city jsou diskutabilní a možná i zbytečné, ale nabíjení jako takové je zásadní. „Nelze přitom odhadovat, kam bude směřovat vývoj technologií. Možná budeme za čas komunikovat úplně jiným způsobem nebo budou zařízení schopná vydržet bez nabíjení několik dnů. Nabíjení v ulicích města pak ztratí význam stejně, jako se to v minulosti stalo telefonním budkám,“ zamyslel se David Karásek.

Na takové spekulace se však nedá spoléhat. Některé názory, které označují koncept smart city za zbytečný a místo technologických vychytávek by raději upřednostňovaly například rozvoj silniční infrastruktury, jsou podle designéra společnosti „mmcité“ zrovna tak liché.

Lepší věci vandalové tolik neničí

„Živé ulice potřebují vybavení, které dává funkční smysl a zároveň má estetickou kvalitu. Z tohoto pohledu si myslím, že to vyhozené peníze nejsou. Lavička, která umí dobíjet telefon nebo tablet a zároveň není potřeba k ní budovat přípojku, protože je poháněná fotovoltaickými panely, dává i ekonomický smysl. Všechna města jsou krásná, proto by se neměla vybavovat pokleslými prvky nebo vybavením. Zkušenost říká, že tam, kde dané místo vybavíte kvalitními věcmi, se k mobiliáři lidé chovají jinak a tolik vybavení neničí,“ přidal zajímavou myšlenku ke konceptu David Karásek.

Co dalšího designér k tématu prozradil? Podívejte se:

V hlavním městě má na starosti dlouhodobý plán s názvem Smart Prague 2030 společnost Operátor ICT, která hodlá jednotlivými dílčími kroky metropoli přetvořit v chytré prostředí 21. století. Pilotní projekt má odstartovat v Karlíně, kde se objeví chytré sloupy veřejného osvětlení.

Jedna z laviček z dílny Davida Karáska stojí v Praze u Rudolfina. Podívejte se na její vzhled a další chytrý mobiliář:

Fotogalerie
20 fotografií