„Cvičím už šedesát let. Stále to jde, ale už to přeci jen není, co to bývalo,“ smál se Juraj Višný, když v sobotu rozdával autogramy. Pro většinu Čechů zůstává jeho jméno spojené s urostlým svalovcem, kterého ve filmu koupala Dana Medřická.

Snímek Kdo chce zabít Jessie byl tak úspěšný, že se měl v Americe dokonce točit remake. „Producent už byl v Praze, ale když přišli Rusové, rychle zmizel. Vzhledem ke vstupu vojsk z natáčení sešlo,“ vzpomíná Juraj Višný.

Milovníci kulturistiky si ale Višného cení hlavně proto, že se roku 1968 v Bratislavě stal vůbec prvním absolutním mistrem Československa. Na kulturistickou soutěž EVLS Prague na výstavišti Letňany dorazil i přes to, že má české hlavní město trochu z ruky. Žije totiž ve Švýcarsku. Kulturistika je ale stále jeho »srdeční záležitostí«, a tak si prý takhle velkou soutěž v Česku nemohl nechat ujít.

Potlesk ve stoje

Juraj Višný je žijící kulturistická legenda. „Za to, že jsem stále fit a v kondici, vděčím cvičení a svému životnímu stylu,“ řekl včera bratislavský rodák, když přál závodníkům hodně štěstí a vysloužil si dlouhé minuty potlesku ve stoje. Sportovci před třítisícovým publikem bojovali nejen o cenu 40 tisíc dolarů, ale především o přímou kvalifikaci na Olympii 2018, tedy vůbec nejprestižnější kulturistickou soutěž na světě.

Postup si zajistil vítěz Holanďan Roelly Winklaar (40), který porazil druhého Williama Bonaca (35) z Curacaa. Třetí se umístil Američan Dexter Jackson (47). Nejlepší Čech Lukáš Osladil (37), skončil pátý a diváky oslnil fantastickou volnou sestavou.


Výsledky EVLS Prague Pro 2017 - kulturistika mužů open na prvních pěti bodovaných místech.


1. Roelly Winklaar (Nizozemí)
2. William Bonac (Curacao)
3. Dexter Jackson (USA)
4. Nathan De Asha (VB)
5. Lukáš Osladil (ČR)

Fotogalerie
7 fotografií