Hladina vody ve Vltavě začátkem března kvůli vydatným dešťům stoupla a zastavila provoz přívozu P8, který nahradil zřícenou trojskou lávku. Ten je od 6. března do odvolání zastaven.

Fungování přívozu, jehož kapacita je 100 lidí, je podmíněno maximálním průtokem vody 170 metrů krychlových za sekundu, v posledních dnech se však průtok vyšplhal na více než dvojnásobek povoleného limitu - v úterý dosahoval zhruba 350 metrů krychlových za sekundu, informoval na webu Český hydrometeorologický ústav. „Ostatní přívozy jsou v provozu. Přívoz P8 je na průtok vody nejnáchylnější,“ řekl Blesk.cz mluvčí Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy Filip Drápal. 

V pondělí navíc přístaviště v Troji zmizelo pod vodou a z proudící řeky od té doby ční jen osamělá značka upozorňující na to, že právě zde se nachází stanoviště přívozu P8 Troja. Na Císařském ostrově cestující na nefungující dopravní spojení upozorňuje cedule umístěná na zamčené brance, jež vede k nástupnímu místu.

K povodňové panice však není důvod - první stupeň povodňové aktivity by byl vyhlášen až v případě, kdy by místem proudilo 450 metrů krychlových vody za sekundu.

Fotogalerie
16 fotografií