Po Praze vzniká spousta „krabiček“, kdy jedna vysílá wifi, druhá zobrazí informace o počasí a třetí má tlačítko SOS. Na území Prahy 2 mají už 5 lamp se všemi funkcemi dohromady. Tu nejnovější představili radní v úterý 25. září v Jugoslávské ulici před městským úřadem.

Černá lampa má podle místostarosty Prahy 2 Jana Korsesky (ODS) sloužit zejména pro návštěvníky městského úřadu. „Když půjde člověk něco vyřídit, zaparkuje vůz a na tři hodiny ho může nechat nabíjet,“ vysvětluje místostarosta.

Tankování elektřiny

Před úřadem jsou tak vyhrazená dvě místa na dobíjení elektromobilu a parkovací hodiny budou odměřovat 3 hodiny, kdy lze na vyhrazeném místě parkovat. Za jednu hodinu nabíjení řidič zaplatí 60 korun, případně je možné tuto službu řešit přes dlouhodobý účet u poskytovatele.

Lampa poskytuje kromě nabíjení elektrovozů ještě další funkce. Vysílá wifi a ukazuje aktuální prašnost, tlak nebo hluk v okolí. Na sobě má i SOS tlačítko, které přivolá pomoc z integrovaného záchranného systému.

Video
Video se připravuje ...

Na Vinohradech představili již pátou chytrou lampu. Jiří Marek

Chytré lampy v parku Fomalinka a v Riegerových sadech nemají funkci dobíjecí stanice. Naopak ty na Karlově náměstí, v Polské a v Jugoslávské ulici to umožňují. Poslední takový sloup veřejného osvětlení radnice plánuje umístit na Ostrčilovo náměstí. Všechny lampy vyšly na 750 tisíc korun bez DPH a dotoval je magistrát hlavního města ze svého rozpočtu. 

Fotogalerie
10 fotografií