„Rádi bychom Tě vzali, ale nemáme místo,“ slýchávají děti, které se během náborů hlásí do Českého atletického svazu v Praze. Přes zimu jsou totiž otevřené pouze dva zastřešené objekty: nafukovací hala na Strahově a areál ministerstva vnitra ve Stromovce.

Kvůli tomu se potýkají jednotlivé pražské organizace svazu atletů s nepříjemnými problémy: „V Praze máme 35 organizací a tisíce dětí. Haly, co máme, kapacitně nedostačují,“ říká předseda svazu Libor Varhaník a dodává: „Je hrozně frustrující, když přijdu na valnou hromadu atletických oddílů a oni selektují, koho do haly pustí a koho ne,“ povzdychl si Varhaník.

Úplná beznaděj pak nastává ve chvíli, kdy jednotlivé organizace svazu vyhlásí náborový den: „Když uděláme nábor, tak jsme bohužel v situaci, kdy jsme oběti vlastního úspěchu a děti odmítáme. Což mě moc mrzí,“ vysvětluje předseda.

„Retardovaný“ stavební zákon

Začínajícím atletům však svítá na lepší časy. V pondělí dopoledne podepsala primátorka hlavního města Adriana Krnáčová s Liborem Varhaníkem memorandum o spolupráci při vzniku nové haly. Podle Krnáčové projekt doposud chystali tři roky a do samotné výstavby by mělo být zainteresováno více subjektů, včetně ministerstva školství.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor o podepsaném memorandu a současných podmínkách pro mladé atlety. Jiří Marek

Bližší informace zatím nejsou jasné. Primátorka potvrdila, že by hala mohla stát v Krči, kudy by mělo vést metro D. Na kolik nová hala vyjde a do kdy bude hotová, zatím není jasné. Podle jejího odhadu to může trvat osm až deset let. Na vině je současný stavební zákon: „Pevně věřím, že se změní stavební zákon, protože je v současné době naprosto retardovaný,“ postěžovala si primátorka Adriana Krnáčová.

 

Fotogalerie
3 fotografie