Most je pro chodce a cyklisty uzavřen od poloviny prosince loňského roku, oprava první z lávek začala letos v květnu. Podle Liškové zatím přesný termín otevření lávky není jasný, ale dá se předpokládat zdržení.

Přesný termín stále nemám k dispozici, ale je možné, že se otevření posune o pár dní, možná týdnů. Zpomalilo nás rozhodování o podobě vnitřního zábradlí dle památkové ochrany mostu. Podoba vnitřního zábradlí byla pozdě definována a schválena, a to šlo později do výroby,“ uvedla mluvčí. Dodala, že pokud jde o druhou z lávek, její oprava nezačne dříve než v květnu příštího roku. „Oprava může začít až v době odstávky plynovodu,“ vysvětlila mluvčí.

Zcela jasný zatím není další osud celého mostu. Ve správě ho má SŽDC, která na základě studie projektantské firmy Sudop navrhla větší část mostu odstranit a vybudovat jeho kopii. Důvodem je koroze ocelové konstrukce stavby. Stavba podléhá památkové ochraně, která by se musela před zahájením přestavby sejmout.

Problémy se stavem mostů se v Praze řeší dlouhodobě. Na začátku loňského prosince dokonce spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. TSK nyní provádí diagnostiku například Hlávkova mostu nebo mostu Legií, které jsou ve špatném stavu. Špatně je na tom také Libeňský most, kde město zatím nerozhodlo o tom, jestli konstrukci opraví, nebo postaví nový. Rekonstrukci potřebuje také Palackého most z Palackého náměstí na Smíchov.

Fotogalerie
30 fotografií