Je to jako špatný vtip... Ten znáte, jak se mladý Nor nabořil do domu, tam řádil jako tygr v kleci a pak pod dohledem strážníků v klidu odešel? Bohužel to ale není žert. Vše se odehrálo v pátek brzy ráno v renovovaném domě v Betlémské ulici. Stavba je zatím bez nájemníků, zabezpečená a osazená kamerami.

Nechtěné vězení

„Ve 3:16 ráno si sem vykopl dveře mladý Nor, pak ale díky zabezpečovacímu zařízení zůstal uvězněný uvnitř,“ řekl Blesku správce budovy Filip Fučík. Na záběrech kamer je vidět, jak si mladík dvouhodinové čekání na záchranu krátí kopáním do všeho kolem sebe.

Močil a ničil

„Kromě toho, že pomočil podlahu, kopáním poškodil schránky, okna ve vnitrobloku, vitráž dveří, výtahové a dveřní zárubně, litinové zábradlí, vyrazil dveře v zázemí...,“ popsal Fučík. „Mezitím jeho přátelé přivolali přes linku 112 na místo strážníky,“ uvedl také s tím, že dle videozáznamů strážníci vlastně vůbec nic neudělali.

  V klidu počkali, až mladíka jeho kamarádi dostanou ven oknem a bez jakéhokoli dalšího zákroku, ztotožnění a podobně, jej nechali jít. Přestože došlo k jasnému vloupání a poškození cizí věci, při čemž se škoda vyšplhala ke 100 tisícům.

Dostala ho až policie

Jaké bylo Fučíkovo překvapení, když po příchodu do práce zjistil, co se tu odehrálo. Případ tedy sám ohlásil státní policii. „Policisté cizince kontaktovali, on se následně dostavil na služebnu, kde jsme se dohodli na vyrovnání. Škodu na místě uhradil,“ upřesnil Fučík. Podle informací Blesku se mladík snažil své řádění vysvětlit tak, že se v opilosti domníval, že jej někdo unesl a v budově zavřel.

Video
Video se připravuje ...

Cizinec se v Betlémské ulici vloupal do domu, strážníci ho nechali jít. Reprovideo Filip Fučík

Půjdou strážníci na kobereček?

Zarážející na celém případu je ledabylost strážníků, kteří na místě neřešili cizince v objektu, kde neměl co dělat. „To nechápe ani policie, ani já. Na dveřích budovy je na mě kontakt – strážníci si například mohli kdykoli ověřit, zda je tam ten Nor legálně či ne, mohli mě kontaktovat. Vždyť se mi tam mohl zranit, spadnout do šachty, pořezat...“ nechápe Fučík. „Podle mých informací nedošlo ani k žádnému záznamu události ze strany strážníků, proto jsem už v pátek podal podnět na prošetření jejich postupu, a doufám, že z toho vyvodí důsledky,“ dodal Fučík. „Tímto podnětem se městská policie bude v rámci svých kompetencí zabývat. Z toho důvodu není v tuto chvíli možné poskytnout více informací,“ řekla Blesku strážnice Irena Seifertová.

Fotogalerie
13 fotografií