Dopravní podnik přerušil ve středu 4. dubna krátce po 16:00 hodin provoz lanové dráhy na Petřín. Podle tiskové mluvčí dopravce Anety Řehkové jde o preventivní zastavení lanovky, ta se ale nerozjede nejméně do úterý 10. dubna. Pracovníci pražského dopravního podniku nyní zjišťují bližší okolnosti poruchy. „V současné době probíhá diagnostika a 5. a 6. dubna lanovka určitě nepojede,” uvedla mluvčí.

Lanovka měla být původně zprovozněna už nadcházející víkend. Problémy se však zřejmě ukázaly být vážnějšího rázu, a zprovozněna bude až v úterý.

Od 5. do 23. března byla lanovka mimo provoz kvůli pravidelné kontrole před zahájením letního provozu, kdy se tradičně očekává její největší vytížení. Každý měsíc tu během hlavní sezony jezdí zhruba 200 tisíc cestujících. V zimní sezoně to je v průměru 110.000. Za celý loňský rok přepravila 2,066 milionu lidí.

Poprvé se lanovka rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati, včetně nového mostu.

Fotogalerie
4 fotografie