„Je to pocta jednomu z hrdinů naší novodobé historie,“ řekl o sobotním vystoupení studentů organizátor festivalu Mene Tekel Jan Řeřicha. Sedláček, původně vojenský důstojník bojující ve druhé světové války, se stal obětí komunistického režimu. Tak jako mnozí. „Namísto vděku a zasloužených poct byli surově likvidováni,“ přiblížil osudy mnoha československých vojáků po roce 1948 Řeřicha.

Ctihodná kariéra v uniformě

Sedláček, narozený v roce 1918, za druhé světové války prošel přes Francii a Anglii na východní frontu. Protektorát opustil tehdejší poručík Sedláček v roce 1940 takzvanou balkánskou cestou do Francie. V roce 1944 byl z Anglie převelen do Sovětského svazu. Účastnil se bojů u Dukly i následného osvobozování Slovenska.

Po válce byl povýšen na majora a učil vojenské příslušníky na Vysokém vojenském učilišti v Praze. Než přišel 21. únor 1951. Ten den byl zatčen za údajné spiknutí a protistátní činnost. Byl souzen se čtyřmi dalšími vojáky. V rekonstrukci zazněly jeho vzpomínky na brutální výslechy, které měly vynutit z lidí nesmyslná přiznání.

Výslechy horší než za nacistů

Způsoby výslechu byly takové, aby z nás dostali, co chtěli. V tom se lišili od Němců. Němci, ti z vás chtěli vymlátit jen to, co jste udělali, žádné fantazie,“ popsal praktiky vyšetřovatelů. Sedláček byl odsouzen na doživotí, propuštění se ale přece jen dočkal při amnestii v roce 1960.

Pracoval pak jako stavební dělník a později projektant - asistent. Zemřel v roce 2012 ve věku 94 let. Ještě předtím stihl být za zásluhy povýšen na armádního generála. V roce 2014 mu byla odhalena socha v Dejvicích, která připomíná odhodlání a vytrvalost hrdiny, který zažil dva totalitní režimy.

Připomínka nehezké minulosti

Autor scénáře inscenace Řeřicha do textu zahrnul i autentické Sedláčkovy vzpomínky z knihy jeho pamětí »Vydržet!«. Z nich je patrné, že své zatčení očekával i kvůli procesům, které komunisté uspořádali s političkou Miladou Horákovou nebo generálem Heliodorem Píkou. Oba dva ve vykonstruovaných procesech uslyšeli verdikt smrti.

Studentské představení odkrývá, jak totalitní režim zneužíval justici k likvidaci nepřátel. Ze Sedláčkova komentáře je zjevné, že obvinění museli snášet mučení a vydírání. Pod tlakem se pak přiznávali ke skutkům, které nespáchali. Režim se tak zbavoval svých odpůrců ze všech vrstev společnosti. Proces s vojáky byla desátou rekonstrukcí, kterou studenti práv pro festival Mene Tekel nastudovali. Loňské představení bylo o procesu se skupinou kněží.

Festival o totalitních režimech

Festival Mene Tekel přináší svědectví o protiprávnosti totalitních režimů. Soustřeďuje se zejména na připomínání odkazu obětí nacismu a komunismu. Každoročně se koná v době výročí komunistického puče z roku 1948. Letošní ročník skončí 4. března.